TIPS OCH RÅD

Lär dig mer om din nya familjemedlem

När du/ni har adopterat en av Hundhjälpens hundar är det viktigt att vara medveten om att problem kan förekomma.

Alla Hundhjälpens hundar är utvalda efter följande kriterier:

  • Avsaknad av aggressivitet
  • Förmåga att anpassa sig till ett familjeliv


Innan hunden kommer så skickar vi även ett informationshäfte om hur du/ni bäst tar hand om er nya familjemedlem.

Det är otroligt viktigt att se till att hunden inte kan komma lös/släppas lös tills den är fullständigt trygg med sin familj, sitt hem och sitt närområde. Halsband ska sitta tätt så att hunden inte kan ta sig ur, gärna i kombination med sele. Kopplet ska viras runt handleden och fästes med fördel i ett midjebälte.

Du måste ha full kontroll på hunden vid öppnandet av dörrar och bildörrar. Se till att ytterdörrar/altandörrar är stängda/låsta, så att inte hunden kan ta sig ut.

En hund som kommer lös kan innebära katastrof och ett mycket stort lidande för hunden. Ett hundsök involverar många personer under dygnens alla timmar. Det finns också en risk att en lös och förvirrad hund kan skada sig eller dödas i trafiken eller försvinna ut i skogen där den kan fastna och dö. Barn ska inte tillåtas ansvara för koppelhållandet.


Nedan kan du läsa lite om fem områden som är bra att hålla koll på inför din adoption.

01.

Tid och Tålamod

Hunden är en främling i vårt land. Som hundägare måste du vara beredd på att ge hunden tid att anpassa sig. Hundens nya hem innehåller massor av saker och ljud som är främmande, som TV, dammsugare, diskmaskin, hiss, folk som kommer och går m.m.

Det kommer att ta tid för hunden att vänja sig.

Mycket är nytt, allt från språket till en ny miljö och nya dofter. Detta tar på krafterna.


Var också beredd på att hunden kan vara misstänksam och skygg i början.

Bli inte ledsen eller besviken om hunden i början endast tyr sig till matte i familjen. Hunden kan ha dåliga erfarenheter med sig i bagaget, så ge hunden en rimlig chans att vänja sig vid sitt nya liv.

Låt hunden få bo in sig i sin nya flock och miljö en tid innan du tar hem släkt och vänner.

02.

Halsband

och

Koppelträning

Halsband

Halsbandet ska kunna justeras så att hunden ej kan ta sig ur det. Välj inledningsvis ett mjukt, lite bredare läderhalsband. Det går lättare än man tror för en hund att ta sig ur en ”säker” sele. När hunden är trygg i sin miljö kan sele med fördel användas. Den tar bort trycket från nacken och upplevs som skönare. Skaffa en bra / mjuk sele som även går mellan frambenen och har bra passform utan skav. Kombinationen halsband / sele / midjebälte är den ur säkerhetssynpunkt allra tryggaste. 

Du kan läsa med om våra rekommendationer här.

Din hund kan vara ovan med halsband och koppel. En lös hund är en katastrof!

Bestraffningar för misslyckanden hör inte hemma i modern hundhantering. Hunden kan bli både rädd och stressad och då kommer den inte att lära sig någonting.

En stressad hund är blockerad och oförmögen att ta emot någon som helst information. Viktigt är att du vänligt, kärleksfullt och varligt hjälper och stöttar din nya vän. Ta det alltså lite lugnt med din ”uppfostran”. Att gå i koppel är en ny upplevelse för hunden och ska förknippas med positiva känslor / erfarenheter. Välj korta promenader den första tiden för att befästa hundens trygghet i att gå i koppel i närområdet för att undvika alltför många nya intryck.

Koppel

Välj ett ganska långt koppel, 2-4 m, så att hunden har lite rörelsefrihet, men absolut inte ett flexi- eller rullkoppel som kan skrämma hunden oerhört om du tappar det – vilket händer oftare än man tror. Du har då en lös hund som skräckslagen rusar iväg med ett skramlande koppel bakom sig – och i värsta fall hamnar under en bil.

Vill inte hunden gå eller visar rädsla för kopplet, får du prova med lite lock och pock i andra ändan på kopplet. Dra inte! Ryck och drag kan ge motsatt verkan. Sätt dig gärna på huk och locka med en godbit. Beröm alltid med vänlig röst när hunden gör framsteg.

Midjebälte

Mycket praktiskt och dessutom en billig livförsäkring. Med midjebälte minimerar du risken att råka tappa en nyanländ/skygg hund och vi rekommenderar att du alltid använder midjebälte om du har en skygg hund. Detta bälte kan köpas i alla hundaffärer – välj ett slitstarkt bälte med stabil knäppning. Du kan även använda ett vanligt starkt läderbälte som du trär igenom kopplets ögla och sedan spänner fast på dig själv.

03.

Rumsrenhet

Många av hundarna som kommer är troligen inte rumsrena, men blir det oftast inom de första dygnen i det nya hemmet. När du tar in en ny hund, är det viktigt att vara uppmärksam på dess vanor och behov. Många hundar behöver tid att bli rumsrena i ett nytt hem.

Eftersom hunden gärna uträttar sina behov på mjukt underlag kan det vara idé att ta bort mattorna.

För att minimera olyckor, kan det vara en idé att ta bort mattor, då hunden gärna uträttar sina behov på mjukt underlag. En hund gör ofta ifrån sig på samma plats om urinlukten finns kvar. Om hunden har tillgång till hela bostaden utan uppsikt, finns risk att den utser ett rum som ”toa”, därför kan du även begränsa hundens tillgång till specifika områden. 

Hanhundar kan markera inomhus, särskilt om det finns andra hundar i närheten.

Ser man det kan man säga ifrån, helst innan det hinner hända något. Vanligt är att man inte ser när det händer, då kan man fokusera på att berömma hunden när man ser att hunden gör ifrån sig utomhus. Gör aldrig någon affär av en olycka inomhus. Det fördröjer bara rumsrenheten. Var uppmärksam, ha tålamod och rasta ofta brukar göra susen!


Vissa hundar kan tycka att det är obehagligt att göra ifrån sig ute om det bor många hundar i området. De vill helt enkelt inte utmana någon genom att kissa på dennes revir. Genom att i början alltid gå till samma trygga, helst avskilda ”toaplats” i närheten av hemmet så brukar det lösa sig så småningom, givetvis tar det olika lång tid beroende på individ och självförtroende.

04.

Vaktinstinkt

Förstå din hund bättre

Låt alltid hunden få äta i fred, vare sig det gäller mat eller tuggben etc. Morrar hunden vid matskålen och kanske till och med visar tänderna så beror det på att hunden tror att vi konkurrerar om maten och inte känner tillit till sin omgivning.

Skulle man då straffa hunden blir det inte bättre, utan snarare värre och hunden litar då ännu mindre på oss. Inte heller ska man bestraffa morrandet över andra saker som hunden vaktar, då blir effekten bara tvärtemot det man vill uppnå. Om hunden morrar och kanske visar tänderna när man närmar sig matskålen, benet eller vad det nu är, så misstolkas det ofta som aggressivitet, men beteendet beror på bristande tillit.


Kort och gott, låt hunden äta i lugn och ro och ha sina saker i fred. Har den tagit något som den inte får ha så är det bäst att idka byteshandel med något som attraherar hunden, en godbit eller liknande. Använd inte våld!

05.

Rädslor

Rädsla kan yttra sig på olika vis, flykt i panik, underkastelse, försvars- och hotsignaler m.m. Om en hund är lättskrämd och ofta reagerar starkt på olika situationer kan det finnas en chock bakom som gör den mer spänd och ångestfull.

Vanligast hos hundar är rädsla för ljud, framför allt för skott, smällare, fyrverkerier och åska. Hundar som har dåliga erfarenheter av folk, hundar, fordon, ljud, ja vad som helst, kan utveckla en rädsla som gränsar till fobi. Med rätt träning brukar rädslan oftast gå över, framför allt rädslan för främmande personer.

Lämna inte heller en åskrädd hund ensam hemma om det är åskväder! Det finns klipp på Youtube med skott- och fyrverkeriljud som man kan använda vid träning, även om de inte är heltäckande. Denna träning tar lång tid och kan hjälpa vissa hundar.


Ömka aldrig hunden! Genom att prata med hunden med ett tröstande tonfall är risken stor att hunden upplever att föraren håller med om att situationen verkligen är skrämmande. På så vis kan föraren förstärka hundens rädsla och visar därmed att situationen bör undvikas. Det bästa du kan göra är att nonchalera hundens rädsla och ignorera ljudet.   

Läs med om rädsla för ljud nedan

Rädsla för främmande människor:



Tvinga inte fram hunden till främmande personer om den inte vill hälsa. Är hunden misstänksam, reserverad och kanske skygg så är det viktigt att låta hunden själv ta kontakt med personen i fråga.

En del hundar är otroligt känsliga för kroppsspråket och reagerar starkt på yviga gester, ”konstig” gång, höga röster, klädsel, som kepsar, glasögon, kryckor osv. Vid möte med en främmande människa så är det viktigt att du som förare uppträder lugnt, nonchalerar hundens rädsla och bara tyst passerar den ”otäcka” personen.

Träffar du på en bekant, så säg till hunden att sitta, hälsa själv på personen genom att ta denne i handen och säg till personen i fråga att inte titta hunden i ögonen utan att helt enkelt ignorera hunden. Prata inte med hunden!

Rädsla för olika föremål som gatuskyltar, presenningar osv:


Är det något som din hund visar rädsla för, så tvinga inte hunden att själv kolla upp det okända.

Gå själv fram och klappa eller peta på det som hunden uppfattar som skrämmande. På så vis visar du för hunden att du inte uppfattar det som farligt.

Om hunden vågar sig fram och nosa på föremålet berömmer du med vänlig röst, men inte förrän hunden har vågat sig ända fram.

Berömmer du för tidigt, så berömmer du tvekan. Var tyst när du går fram till föremålet, locka inte på hunden och titta inte heller på den!

Rädsla för ljud, skott, smällare, fyrverkerier, åska:


Detta är den vanligaste rädslan hos hundar. För en del hundar är det så illa att de får panik och flyr.

På nyår är det viktigt att hunden inte lämnas ensam hemma. Rasta och aktivera hunden ordentligt veckan före nyår och tidigt på nyårsafton. Dra för persienner och sätt på radio/TV på hög volym. Uppträd själv lugnt och naturligt! Har du ett mer ljudisolerat utrymme, som t ex en källare eller liknande så är det bättre att vara där just under tolvslaget, men hunden får inte lämnas ensam där utan du måste hålla den sällskap.


En del skotträdda hundar kan behöva lugnande medel under nyårshelgen. Ta kontakt med veterinär i god tid före nyår eftersom behandlingen måste påbörjas några dagar före nyår.

Om det smäller mycket där du bor, så försök att åka bort till en lugnare plats.