FÖRSTA TIDEN

FÖRSTA MÖTET

Första tiden är extremt viktig för att knyta band och skapa en fin relation. Men det finns också en del man behöver tänka på som hundägare till en rescue hund.

Hundhjälpen har därför sammanställt det vi önskar att alla adoptörer verkligen tar till sig i väntan på att era nya familjemedlemmar kommer hem. Vi hoppas också att detta skall vara till hjälp och förhindra att er hund kommer lös.


Våra ledord:

 • Säkerhet
 • Kärlek 
 • Tålamod


HÄMTNINGEN

Det är med spänd förväntan man börjar förbereda ankomsten för sin nya hund och inköp skall göras. Att hämta upp sin nya familjemedlem på ankomstplatsen är för många som att sitta i ett väntrum på BB.

FÖRSTA TIDEN I HEMMET

Det man bör tänka på är säkerheten, hur skall jag göra för att inget skall hända min hund?
Titt som tätt ser vi efterlysningar på sociala medier om hundar som försvunnit runt om i landet – kopplet har tappats, de har smitit ut från hemmet, rymt från bilen – varianterna är många hur man förlorat sin hund.

Detta är en oerhörd tragedi för ägarna MEN framför allt för hunden kan det vara absolut fruktansvärt traumatiskt och skräckfyllt.
Den har precis kommit till en helt ny miljö med helt nya människor och innan tilliten hunnit byggas upp mellan ägare och hund är det oerhört riskfyllt om hunden kommer lös.
Som husse/matte till en hund är det vårt ansvar att se till att det inte kan hända våra djur.

Om din hund kommer lös

Kontakta oss genast då vi har stor erfarenhet av detta och kan instruera er steg för steg hur ni skall göra.


Att fånga in hunden kan ta allt från timmar till veckor och månader. Det finns fall där hundar har avlidit pga. påkörning när man tappat kopplet, även fall där hundar aldrig återfunnits. Av den anledningen vill vi verkligen belysa säkerheten och att ni tänker på detta så inget liknande händer just er hund.


Vi kan inte nog poängtera vikten av att läsa igenom våra direktiv om vad man skall tänka på. Du hittar dem här: Säkerhet


När man hämtar sin hund på ankomstplatsen, eller i ett jourhem hjälper vi till att sätta på hundens egen säkerhetssele och koppel, nedan ser ni vad ni som ägare skall ha med till hunden:

 • Läderhalsband är att föredra med många hål så det går att spänna tight.
 • Midjebälte att fästa kopplet i
 • Köttbullar/korv/skinka samt vatten att dricka i skål

Glöm inte att registrera din hund på Jordbruksverket!

    Vänta minst 3 veckor att ta hunden till veterinär för besiktning om ni valt ett försäkringsbolag som kräver det, detta för att hunden inte utsätts för onödig stress i en redan helt ny främmande miljö. Se bara till att olycksfallsförsäkringen börjar gälla från ankomstdagen.

    VAD MAN SKA TÄNKA PÅ VID...

    Bilresan


    • Hunden skall inte sitta lös i bagageutrymmet, det går oerhört snabbt för en hund att tränga sig ut när man öppnar luckan på bilen eller grinden till buren.
    • Hunden skall sitta fast med sitt koppel någonstans i bilen och gärna bredvid matte eller husse i baksätet. Det är det första tillfället som man kan börja skapa band på så det är bara att njuta med sin nya familjemedlem nära.

    I Hemmet


    • Inga öppna fönster och dörrar som står på glänt
    • Gärna kompostgaller eller en barn/hund grind framför ytterdörren eller lämplig plats så att man kan komma in i lugn ro utan att hunden försöker tränga sig ut när man kommer in utifrån.
    • Placera hundens bädd på en lugn plats
    • Inga besökare första tiden, låt hunden komma till ro i sin nya miljö och lära känna sin familj utan några större krav.
    • Träning av alla slag bör vänta. Att lära sig sitta och ligga, gå fot etc behöver man inte börja traggla med första veckorna. Att ha tålamod och skapa band mellan er är det som är prioritet - Skämmas bort med god mat och kärlek räcker gott och väl.
    • Det tar minst tre veckor för en hund att komma till ro i sin nya miljö och tre månader tills den känner att den är hemma.

    Promenad och Rastning


    • Se till att halsband och sele är fastspänt ordentligt på hunden innan utgång. Använd INTE flexikoppel och använd selen hunden har vid ankomst.
    • Kontrollera så kopplets krok sitter ordentligt i ringen.
    • Sätt fast kopplet i midjebältet runt midjan, man kan fortfarande hålla kopplet i handen precis som vanligt medan öglan sitter fast i midjan. Om man halkar, snubblar eller tappar kopplet så sitter hunden fortfarande fast – vilket är en oerhörd livförsäkring för hunden som annars kan bli skrämd och rusa iväg.
    • Ha absolut inte bråttom med att låta hunden vara lös, det räcker gott och väl att hundarna får springa av sig där det finns inhägnat område när de har blivit trygga med sin familj och man har tränat på inkallning. Det är inte livsviktigt att få vara lös på promenaderna. Man lär känna sin hund med tiden och vet då bäst hur den fungerar och vad man kan och inte kan låta den göra.