NU SURRAR, VÄSER OCH FRÄSER DET I NATUREN.
TIPS OCH RÅD TILL DIG OCH DIN HUND.
ORMBETT
Den fridlysta huggormen är den enda giftiga ormen som lever i vår natur. Man känner lätt igen den på dess sicksack mönster. På den svarta huggormen är dock mönstret diskretare. Många hundägare tror att ormbett är ofarliga vilket är helt fel. En mild reaktion på giftet kan vara att att hunden får en svullnad precis vid bettet. Medelsvåra reaktioner kan orsaka hunden lever- och njurskada samt blodbrist.
I de allvarligaste fallen drabbas de inre organen svårt. Blodkropparna sönderfaller och hunden får kraftig blodbrist som följd. Det kan uppstå stora ödem under buken, bröstet och i benen. Hjärtat, lever och njurar påverkas. Motgift kan användas i form av serum. Trots hjälp från veterinär så kan hunden efter ett ormbett mista livet. Bettet från ormen tar oftast i läpparna / nosen eller i ben / tass. I det första fallet kan svåra andningsproblem tillstöta. Har bettet tagit i ben eller tassar blir situation allvarlig då giftet sprids snabbt i kroppen.
Det kan vara svårt att veta om din hund blivit biten då bettet kan döljas av pälsen. De första tecknen är att hunden blir trött och bara vill ligga ner. Det tar någon ofta timme innan du kan se kroppsdelen bli svullen. Ansiktet kan svälla upp mycket kraftigt. Svullnaden kan innefatta halspartiet. Läpparna kan bli flera centimeter tjockare. Är det i tassen bettet tagit svullnar benet upp. Svullnaden når sitt maximum efter ett till två dygn. Hunden kan kräkas och få diarre.
Kontakta ALLTID veterinär så fort som möjligt om din hund blivit eller om du misstänker att den blivit ormbiten. Du själv är inte rätt person att avgöra svårighetsgraden av förgiftningen.
Bor eller befinner Du dig i Göteborg eller Stockholm kan du även ringa till Svenska Djurambulansen. Akutnummer: 0771-999112
Håll hunden i stillhet, bär hunden om detta är möjligt, speciellt viktigt om bettet är i tass eller ben.
Stressa inte, försök att behålla lugnet för att inte stressa hunden.
Kyl hunden medan du väntar på eventuell hjälp t.ex. genom att lägga en blöt tröja över hunden.
GETINGSTICK
Getingar finns överallt och är ett säkert sommartecken. Våra hundar klarar oftast av ett sting om det är av EN geting, men är det flera sting eller jordgetingar så kan hunden bli mycket dålig snabbt. Inspektera din hund så du vet hur situationen ser ut. Ett sting ger oftast svullnad, det svider och gör ont. Du kan tvätta av området med vatten samt ta ut gadden om den sitter kvar. Inspektera hundens mående noga i minst en timme - efter det så bör du veta hur hunden reagerat.
Är däremot hunden allergisk så kan den få en mycket snabb reaktion. Den blir slö, får svårt att andas och kan förlora medvetandet.
Kontakta din veterinär omgående om hunden får en allergisk reaktion, om det är flera sting alt om det är jordgetingar som stungit hunden. Samma gäller om stinget tagit i munhåla eller svalg.
FÄSTINGBETT
Det är svårt att undvika fästingbett helt då den finns på de flesta platser i landet. I vissa områden som vid vatten och hög vegetation trivs fästingen som bäst. Fästingen är ett hot då den kan bära på och föra över allvarliga sjukdomar som borrelia och TBE. Riskområden där 70-80% av rapporterade TBE fall finns är Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Nya fästingöverförda sjukdomar gör entré i Sverige genom klimatförändringarna.
Det är av vikt att behandla med ett förebyggande fästingmedel som avvisar fästingar före de biter sig fast. Tänk på att du alltid kan rådfråga veterinär om det bästa alternativet till din hund och er livssituation. Viktigt att diskutera kan vara sjukdomar, allergi och annan känslighet, biverkningar, päls, barn i hushållet, andra djur, ålder (rådfråga alltid när det gäller en valp, unghund eller en liten hund ), läget för ditt boende. Ras kan också vara viktigt.
Spot-on medel: Läggs direkt på huden i nacken, som sedan sprids över hunden. Fördelen här kan vara att om hunden får en allergisk reaktion så går medlet att tvättas bort eller få minskad effekt om du schamponerar din hund omgående. Man bör tänka på att när hunden badar i våra sjöar så avsöndras medlet. Medlet är effektivt i ca 4 veckor. Hittas på apotek och är receptfritt.
Fästinghalsband: Sitter runt hundens hals och får full effekt efter en vecka och har effekt mellan 5-8 månader. Fördelen med ett halsband är att du lätt kan ta av det , och ska ta av det vid bad i sjöar och hav. Köpes på apotek och är receptfritt.
Tabletter: Äts och har snabb effekt - hur lång den är beror på vilken sorts tablett och varierar mellan 4-12 veckor. Detta är ett medel som kräver recept. För miljöns skull måste du alltid ta upp avföring så gifterna inte når naturen.
Känn igenom hela din hund efter varje promenad efter fästingar. TBE-virus kan överföras omedelbart, men detta är mycket ovanligt. Symptomen kan vara vinglighet, smärta från nacke, kramper, förlamning, beteendeförändring samt nedsatt medvetande. Borrelia överförs efter cirka ett dygn. Borrelia symptomen visar sig efter 2-5 månader som feber, aptitlöshet, slöhet och vandrande hälta. Om du ser detta så kontakta veterinär.
Kamma för att få bort krypande fästingar, eller använd en klädroller.
Ta bort fästingen så fort du upptäcker den, dra enbart rakt ut med en fästingbortplockare.
Viktigt är att ta bort alla delar, då det annars kan bildas en inflammation. Rengör med klorhexidin.
Området kan svälla upp samt klia och bli rött och bör kontrolleras regelbundet.
Källor: Agria Djurförsäkring, minhundochkatt.se, anicura.se, brukshundklubben.se
Vi är stolta över att vår förening fyller 20 år!
Under två decennier har vi ägnat oss åt att hjälpa hundar att hitta kärleksfulla och trygga hem. Varje dag har varit en möjlighet att förändra liv och skapa nya berättelser om hopp och kärlek mellan människa och hund. Tack vare det outtröttliga stödet från våra fantastiska volontärer, donatorer och adoptivfamiljer har vi kunnat göra en verklig skillnad i hundars liv runt om i samhället. Vi ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete och dela glädjen över att förändra hundars öden i ytterligare många år framöver.
Tack för att du är en del av vår resa och firar detta speciella tillfälle med oss!
Oavsett om du vill bli medlem, volontär, donator eller bara hjälpa till att sprida vårt budskap, så är du välkommen att engagera dig hos oss. Tillsammans kan vi göra en verklig skillnad för hundar i nöd och skapa en ljusare framtid för varje fyrbent vän som behöver vår hjälp. Kontakta oss för att lära dig mer om hur du kan engagera dig hos oss och vara en del av vår räddningsresa.
På Hundhjälpen strävar vi efter att ge varje hund en trygg och kärleksfull framtid. Ibland stöter hundar på hinder i sina liv och behöver akut omplacering. Det är här jourhemmen spelar en avgörande roll. Genom att öppna ditt hem för en hund i nöd kan du göra en verklig skillnad och vara en del av räddningskedjan.
Gåvor gör det möjligt för oss att fortsätta vår viktiga verksamhet med att rädda och vårda hundar samt att hitta dem ett kärleksfullt förevigt-hem. Varje gåva är en handling av hopp och en investering i en ljusare framtid för utsatta djur.
Varje hund vi räddar från en osäker framtid får en andra chans till ett kärleksfullt och tryggt hem. Som volontär hos oss får du chansen att vara en del av ett dedikerat team som arbetar för att ge hundar en andra chans till ett lyckligt liv.
123 432 4448
5541-9477
Hundhjälpens integritetspolicy
Copyright © Alla rättigheter förbehållna
Hundhjälpen | Organisationsnr: 802420-6875