I Rumänien

img_1434Footprints of Joy
Footprints of Joy är en stor anläggning, även kallat för framtidens hägn. Här byggs den nya veterinärkliniken, ett unikt projekt som kommer tillgodose de lokala invånarna med gratis veterinärvård till sina djur, och akutvård till herrelösa djur som lever på gatorna. Den nya kliniken kommer att stå klar senast under sista kvartalet av 2017, och kommer vara livsavgörande för många hundar, katter, hästar och åsnor i Cernavoda med omnejd.

Footprints of Joy har i dagsläget plats för 350 hundar, 60 åsnor och ett 20-tal hästar. Efter att den nya kliniken står klar kommer antalet hundplatser att utökas.

img_8434Hundarna
På Footprints of Joy så bor hundarna i paddockar med plats för max 8 hundar per paddock. Hundarna har dels tillgång till en liten rastgård utomhus, med flera hundkojor, och en inomhusdel att nyttja vid dåligt väder/kyla. Hundarna kan välja fritt om de vill vistas i inomhusdelen eller utomhus.

Flockarna sätts ihop så att hundarna får dela paddock med likasinnade individer, för att undvika slagsmål och konkurrens. För att ge hundarna stimulans och möjlighet att springa fritt, så finns det nu även två lekparker att nyttja, där hundarna ges möjlighet att motionera, socialisera med människor och leka.

img_1463Åsnorna
På Footprints of Joy finns närmare 60 åsnor. Åsnorna är räddade från svält, misshandel och tortyr – alla hade gått en säker död till mötes utan Save the Dogs och huvudsponsorn Donkey Sanctuary.

Åsnornas område är uppdelat i tre zoner: Den första är för gamla och handikappade åsnor, den andra är till för unga åsnor och den tredje för vuxna åsnor. Hagarna är stora och kuperade, så åsnorna kan springa fritt och söka skugga under träden. Utöver personalen som sköter om åsnornas dagliga skötsel och omvårdnad, så finns två veterinär från Save the Dogs på plats för att se till så att alla åsnor får den medicinska vård som kan behövas under deras rehabilitering. Alla åsnor bor kvar på Footprints of Joy livet ut, där de är garanterade ett gott och tryggt liv.

Ett projekt med ”donkey assisted therapy” har under de senaste åren pågått. Enkelt översatt till svenska så innebär det åsneterapi för funktionsnedsatta. Deltagarna får lära känna, umgås med och prova på att rida åsnor, vilket visat sig vara en stor succé och något som gynnat deltagarnas både fysiska och psykiska välmående.

dsc_7168-1Hästarna
Utöver åsnor, så bor det även ett antal hästar på Footprints of Joy. Just nu finns det tre stallar, och antalet hästar är mellan 10-13 stycken åt gången. De flesta hästarna har blivit omhändertagna av Save the Dogs på grund av allvarlig misskötsel av ägarna. Hästarna i Rumänien används för att dra vagnar och transportera bland annat timmer, speciellt i de fattigaste romska områdena. Vanligtvis tas inte hästarna om hand ordentligt, utan saknar hov- och veterinärvård, får undermåligt eller inget foder etc. Misshandel är en del av många rumänska hästars vardag.

Några av hästarna har även blivit överlåtna till Save the Dogs, då ägarna inte kunnat behålla dessa, till exempel på grund av att de inte ansetts kunna dra vagnar längre på grund av permanenta skador. Alla hästar som kommer till Footprints of Joy stannar där livet ut, och får precis som åsnorna möjlighet att njuta av några sista goda år i livet, med den skötsel och omvårdnad som de tidigare aldrig har fått tillgång till.

img_0465

Gamla hägnet i Cernavoda
Tills dess att den nya kliniken står kvar, kommer ett antal hundar att få bo kvar i paddockarna utanför den gamla kliniken, i ett litet hägn beläget i centrala Cernavoda. Hägnet har plats för 120 hundar och består både av mindre paddockar med plats för ett färre antal hundar, till större paddockar med plats för hela flockar. Det finns även en gammal lekpark där hundarna kan få springa fritt.

%d bloggare gillar detta: