Exy – Hundhjälpen

Född: 2013 sep
Kön: Hane
Höjd: 55 cm
Längd: 64 cm
Hals: 49 cm
Bröst: 72 cm
Vikt: 23,6 kg
Kastrerad: Ja


Överlåtelsekostnad: 1500 kr
Övrig information: Exy finns i ett foderhem i Växjö där han gärna träffar intresserade.

Intresseanmälan: Formulär för intresseanmälan (inte bindande)
Läs även: Krav och garantier för adoption
Mer information: info@hundhjalpen.se

Till adoptionsprogrammet: 2017-07-25
Senast uppdaterad: 2017-10-19
Ankom Sverige: 2017-10-07


Exy fanns bara utanför hägnet en tidig morgon. Det var anställda som kom till arbetet som såg honom en bit bort – motad av den ”vaktpatrull” av frigående hundar som finns utanför hägnet. Exy var en ynklig syn. Han var eländigt tunn och det syntes att han inte hade mycket krafter kvar då han nästan vacklade där han stod.

Man beslöt fånga in honom och efter diverse knep och knåp så satt till sist Exy på undersökningsbordet hos veterinären. Han bedömdes vara ca 8 månader gammal, både utsvulten och uttorkad. Tack och lov hade han inga stora skador annat än några småsår. Exy var väldigt rädd och man tror att han någonstans tidigare har behandlats extremt illa, kanske rent av misshandlats eller jagats. Exy fann sin trygghet i hägnet där han så småningom förälskade sig i några av sina skötare. Här tar det dock stopp, då det varken finns tid eller resurser att hjälpa honom vidare.

För att kunna utvecklas behöver Exy, som är en extremt klipsk kille, få lämna hägnet och få någon som ägnar honom mycket kvalitetstid. Den förhoppningen står nu till Sveriges alla hundvänner och vi hoppas nu kunna hjälpa Exy till en drömtillvaro i ett alldeles eget hem.

Exy framstår som mycket lyhörd och intelligent. Han är extremt vaksam och har fullständig koll på vad som händer i omgivningen. Personalen berättar för oss att han var livrädd för allt och alla när han anlände – tveklöst efter extrem vanvård och / eller misshandel.

Exy har förtroende för sina skötare som också är med när vi träffas. Vi sitter lugnt tillsammans och väntar ut honom, medvetna om att han är den som bestämmer tempot här. När vi så småningom får kontakt är lyckan stor – hos alla! Exy njuter av uppmärksamheten och är noga med att visa oss stor respekt. Det gör ont att tänka sig vad han troligtvis måstat genomlida i sin tidigare tillvaro.

I sällskap med andra hundar har Exy en ledande roll och övriga hundar visar aktivt att de låter honom behålla den rollen. Han stressas av den stora mängden hundar och skulle må gudagott av att få sitt eget hem med egen bädd, egen matskål och egen yta. Vi tror att han skulle trivas allra bäst som ensam hund då han då skulle få lägga beslag på mattes och / eller husses alla omsorger. Han behöver få ”landa” i lugn och ro, förstå att hundvärlden kan vara fantastisk och utan faror – och med mycket roligt som händer där en klipsk grabb kan få vara stjärna.

Till vår fine Exy söker vi nu ett lugnt och förstående hem beläget i lugn miljö – och där kärlek och tålamod finns i överflöd. Barn under tonåren bör inte finnas i hemmet. Exy vill helst bo som ensam hund men vi tror att han även kan dela hemmet med en hundvan katt.


Text från Sverige
Oktober 2017:

Exy har ganska nyligen anlänt till mitt hem och vi har snabbt fått en fin kontakt. Från att de första dagarna hållit till i sin bädd går han nu runt i huset och undersöker, tittar ut genom fönstren. Han går mycket efter mig, viftar på svansen när han ser mig och lägger gärna huvudet i mitt knä. Vill så gärna vara nära.

Vi tränar på nya ljud ute och han blir allt modigare. Exy går i koppel som om han alltid gjort det – med bravur. Han är väldigt intresserad av att nosa på olika dofter ute vilket är positivt. Han har redan lärt sig att rätt beteende ger godis – och kan nu både ”sträcka på sig” och snusa på mig på kommando.

Exy är en härlig grabb, mycket intelligent och lättlärd. Han tar allt mer initiativ redan och har till min stora glädje gjort ”busryck” i sin stora inhägnad. Han äter med god aptit och är lätt att motivera med godbitar. Vi tränar nu på att träffa andra hundar och här är min egna Taini en fin förebild.

På det stora hela – en lite blyg, men smart och lättlärd hund som vill ha kontakt och gosa mycket när nu den första spärren släppt. En toppenkille!


Bilder från Rumänien:


Bilder från Sverige:

Detta bildspel kräver JavaScript.


%d