Välkomna hem!

I lördags den 13/1 var det äntligen dags för några fler av våra fyrfotade vänner att sätta sina tassar på svensk mark för första gången. På planet fanns hundarna Gina, Mickey, Ray, Swami, Miet (foderhund) och katten Boss. De blev alla hämtade av sina nya familjer på Arlanda – oförglömliga och lyckliga första möten. På plats för att möjliggöra detta fanns vår duktiga mötare Eva, som hjälpte till att förena nykomlingarna med sina nya hem. Tack för din insats!

Hela valpkullen kort efter att de hade omhändertagits, bild från oktober 2017. Fem av valparna överlevde.

Vi har sedan Grace omhändertogs tidigt i september med sina pyttesmå valpar följt den lilla familjen – Hundhjälpens speciella skyddslingar. Grace är med i adoptionsprogrammet och hennes valpar växer så det knakar – kring månadsskiftet januari/februari kommer även de officiellt vara en del av Hundhjälpens adoptionsprogram, klara att resa. De kan inte bokas officiellt förrän då, men kan förhandstingas, vilket Boyle, Tindra och Newton redan har blivit.

Lilla Glittra och Gnista väntar fortfarande på sina familjer. Du som är intresserad av att öppna ditt hem för en av dessa små guldklimpar kan fylla i vår ordinarie intresseanmälan på https://hundhjalpen.se/intresseanmalan/. De blir mellanstora hundar.

Valparna har börjat utveckla sina personligheter, men de är ännu så unga så mycket kan ändras innan de blir vuxna, både vad gäller karaktär och storlek. Inför julen tog valparna ett härligt bad, se filmen från det här. Vår resenär Eva har nyligen träffat dessa fantastiskt söta och roliga tjejer och beskriver dem kortfattat så här:


Gnista – lite lugnare tjej som älskar att busa med syskonen men även att bara ligga och slappa medan ”värstingarna” får tumla runt. Mycket kontaktsökande och kelig. En bästis!


Glittra – En glad och lekfull tjej som är väldigt nyfiken och uppmärksam. Vill gärna vara nära, sitta i famnen och älskar att få stå i centrum. En busfia!


Bildförklaring: En övergiven hund fastknuten utanför hägnet, som givetvis togs emot med öppna armar av personalen. Tack vare era gåvor kan vi fortsätta att hjälpa hundar i nöd.


Resultatet för December månad blev fantastiska 174 278 kr! Ospecificerade gåvor uppgick till hela 25 485 kr. Våra fadderhundar/katter sponsrades med 12 438 kr. I slutet på November månad så startade vi vår stora julinsamling där målet var att samla in 100 000 kronor så att samtliga 500 hundar och 50 katter skulle få varsin julklapp på julafton samt extra god mat under årets kallaste månad, januari. Under December månad så fick vi in hela 134 055 kronor och totalt under insamlingsperioden så har vi fått in fantastiska 160 824 kronor! Överskottet ifrån insamlingen kommer att gå oavkortat till mat för de hundar som lever på gatorna i Cernavoda.

Hundhjälpen vill även tacka våra fantastiska mötare som gör ett ovärderligt arbete. I December månad mötte Eva F och Tina Z samtliga flyg. Genom att efterskänka sin ersättning så skänktes 600 kr.

Äldre gåvoredovisningar finns under menyn ”Övrigt”.

Ett varmt tack till alla som stöder arbetet för hundar i nöd!

Det har väl inte undgått någon att det är ett extremt svårt för djuren att överleva på gatorna vintertid, bland annat i Rumänien. Periodvis blir det ned mot -20 och stora snömängder vilket skapar enorma svårigheter vid hägnen. Hundarna huttrar i sina halmade kojor, men får extra mat för att orka stå emot kylan. Ute i staden och i byarna runtomkring dör hundarna på gatorna om de inte får hjälp. En av svält eller skador försvagad hund har inga krafter kvar när iskylan sätter in. Många går en plågsam död tillmötes, ihjälfrusna. Både hundar och katter förfryser tassar och öron, får kallbrand. Hjälp behövs akut. Med mat i magen får man nya kroppskrafter och en chans att orka överleva, att orka söka en plats att vila.

Vintern är extra svår för valpar, handikappade hundar och seniorer.

Vi samlar nu akut in pengar till stödfodring till de hundar som lever på gatan – livet hänger just nu för hundratals hundar i omgivningarna på en mycket skör tråd och just DU kan vara den som hjälper dem överleva. SaveTheDogs står beredda att med sina bilar uppsöka de områden där gatuhundarna brukar hålla till – med livets gåva i form av foder. Hjälp dem överleva!

Sätt in Ditt bidrag, stort eller litet på Hundhjälpens plusgiro 355 425-0. Märk inbetalningen ”stödmatning”. Skriv även ”Godkänner PUL” om vi får publicera ditt namn i vår gåvoredovisning.

Swish: 123 1721430

SMS: Smsa till nummer 72672 med texten HUNDAR, mellanslag följt av den summa du villl donera: 50, 75, 100, 150, 199 kronor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lilla Ida måste få ett nytt hem då matte är svårt sjuk och tyvärr därför inte kan ha henne kvar. Katt-kamraten Pepsi från Hundhjälpen i samma hem har redan haft turen att få sitt nya boende. Vi har tyvärr inte så gott om tid, men nog ska vi väl hitta det fantastiska och förstående hem som kan ta emot denna lilla oslipade diamant. Ida är en lite försiktig tjej med stor integritet. Hon är nyfiken och lyhörd, är gärna med och ser vad som händer – men håller sig ändå lite på sidan om / på distans. På natten kryper Ida ihop i mattes säng där hon känner sig varm och trygg.

Ida älskar att strosa runt i hemmets inhägnade trädgård och skulle nog uppskatta någon form av inhägnad täppa i det nya hemmet. Hon bor gärna med en mycket snäll hundkamrat och varför inte en katt också. Inga unga barn. Man ska i hemmet föra en lugn livsstil och bostaden ska vara lugnt belägen. Ida är inte så mycket hanterad vilket man måste ha förståelse för. Hon får heller inte pressas i situationer hon ännu inte är redo för. Med tiden kommer denna lilla oslipade diamant att gnistra. Var finns hemmet som väntar på sin Ida?

Läs mera om Ida här.
Intresseanmälan finner du här.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nog finns det väl lite lycka I världen som räcker även till Madalina? Den här underbara tjejen lever sitt liv i en väntan – en väntan på att bli upptäckt och välkomnad. Madalina är en fantastiskt trevlig hund som lyckovindarna bara blåser förbi. Visst finns det ett hem här i Sverige som saknar just en Madalina – en glad och social flicka som inget hellre vill än att ha egna människor att bry sig om – och som bryr sig om henne. Du som öppnar Ditt hem för Madalina får en kamrat för livet, en trogen följeslagare i markerna och en god lyssnare när du behöver någon att prata med.

Madalina är vår utvalda månadshund för januari. Vi vill nu verkligen lyfta fram henne som den fina individ hon är. Den långa väntan måste få ett slut – Madalina måste få sitt hem där hon får känna lycka och trygghet. Den långa väntan i hägnet är tuff – långsamt lägger sig livsandarna till vila. Denna fina tjej hoppas få uppleva våren i Sverige – och för första gången i lugn och ro utforska naturen och allt den har att bjuda på för en nyfiken tjej – och mysa däremellan hemma i soffan med matte eller husse.

Läs mera om Madalina här: https://hundhjalpen.se/madalina-hundhjalpen/
Intresseanmälan finner du här: https://hundhjalpen.se/intresseanmalan/

Gott slut…

…på 2017. Det har varit bra förenings-år. 174 hundar och 23 katter har fått göra flygresan till sina nya hem i Sverige. De har blivit väl mottagna och är nu älskade familjemedlemmar. Detta är motorn i hela vår verksamhet – att kunna bringa trygghet och glädje till levande varelser som annars vore chanslösa i livet. Vi har kunnat bistå SaveTheDogs avsevärt vad gäller färdigställandet av den nya veterinärkliniken som nu kommer att kunna hjälpa tusentals djur i denna fattiga region – varje år. Det gamla hägnet i centrala Cernavoda stängdes under hösten och vi kunde här i förtid hjälpa många extra utsatta hundar till svenska hem / fodervärdar. Vi har tillsammans med SaveTheDogs kunnat bistå de fattiga bönder som är beroende av sina hästar för sin försörjning – med utrustning, hov- och veterinärvård för deras hästar. Året avslutades med ett riktigt julkalas där varje hund och katt vid Footprints of Joy och STAAD fick två egna julklappar och extra näringsrik mat för kalla januari. Allt detta – har vi åstadkommit tillsammans – tillsammans är här det viktiga ordet. Vi bidrar alla på olika sätt – med det vi kan – och varje insats är viktig.

Vi går nu mot nyårsnatten när många hundar kommer att skrämmas och lida oerhört av smällare och fyrverkerier. Det är på sin plats att betona säkerheten – undvik att vistas ute på nyårskvällen/-natten – rasta hunden tidigt. Kontrollera halsband och sele – det ska inte gå att lirka sig ur om det plötsligt oväntat smäller till bredvid, vilket det tyvärr kan göra både några dagar före och efter nyår. Använd midjebälte / hundförarbälte – den bästa livförsäkringen. Har du enbart koppel – sätt handen genom öglan och vira extra runt handleden. Inga Flexi-koppel. Varje år kommer hundar loss kring nyår – försvinner för evigt eller skadas svårt. Som ägare är det ditt ansvar att skydda hunden från denna risk. 2017 har varit ett år då flera hemkomna hundar har fått sätta till livet då säkerheten tagits för lätt på. För 2018 har vi en noll-vision.

Om det är festligheter på gång – var uppmärksam på att hunden inte får i sig farliga saker som rent av kan orsaka dödsfall, se igen försäkringsbolaget Ifs varning, klicka här. Precis som barn gör, så reagerar hundar med obehag och rädsla inför situationer där det förekommer alkoholintag. Detta gäller inte minst våra rumänska hundar där flera fått utstå ren misshandel av berusande personer före omhändertagandet.

Vi ser optimistiskt på 2018. Vi är en stark förening med fantastiska människor knutna till oss – på alla nivåer. TILLSAMMANS ÄR VI HUNDHJÄLPEN!

Gott Nytt År 2018!

Nu smäller det igen!

13123341_10156964076675565_100157897363974348_oPå många håll i landet har smällare och fyrverkerier redan börjat fyras av och för många hundar har en flera veckor lång mardröm redan börjat.

Här kommer några tips för att underlätta för våra bästa vänner:

Använd halsband och sele när hunden vistas utomhus och låt inte hunden vara lös, även om den alltid annars kommer på inkallning. Varje år försvinner flera hundar som blivit skrämda av fyrverkerier som inte skjutits på nyårsnatten.

Blir hunden måttligt rädd av smällandet kan man prova att använda Adaptil (DAP) i ett vägguttag eller ett halsband. Dessa avger feromoner och är helt ofarliga, de har flera veckors verkningstid så de kan börja användas redan nu för att nå full effekt till nyårsafton. Adaptil säljs hos veterinärer eller i välsorterade djuraffärer. Det finns även receptfria lugnande medel för djur – Som kan fungera bra om man har en hund som blir rädd.

Vet man med sig att man har en hund som blir mycket rädd bör man snarast uppsöka sin veterinär som kan skriva ut lugnande. I den mån man har möjlighet bör man undvika platser där det smälls mycket. Några hyr stugor långt ut på landet, andra bor på hotell i närheten av flygplatser där strikt fyrverkeriförbud råder.

När nyårshelgen väl är här, se till att sysselsätta hunden rejält på dagen med både motion och någon mental aktivering. Då har inte hunden en massa överskottsenergi eller behöver gå ut under de värsta timmarna på natten. Hunden mår oftast bäst av att vistas i det rum i bostaden där fyrverkerierna hörs minst. Dra för gardiner, tänd lampor och starta radio eller TV på hög volym. Var med hunden, lek med den eller erbjud ett smaskigt ben. Prata och gosa med hunden men ömka den inte.

Om det ändå blir ett jobbigt nyår, vänta inte, utan börja träna hunden direkt inför nästa nyår. Det finns olika redskap att ta till, tex CD-skivor, som kan hjälpa hunden att komma över den värsta rädslan. Tänk dock på att det inte är något som går över på en natt – det tar ofta lång tid. Det finns många duktiga hundpsykologer runt om i landet som hjälper till att träna ljudrädslor på ett säkert sätt utan att gå för fort fram.

Informera grannar, vänner och familj och be dem att hålla sig till att skjuta raketer vid tolvslaget på nyårsafton.

Hundhjälpen har under hela december drivit en insamling för att kunna ge varje hund och katt vid hägnen Footprints of Joy och STAAD en egen julklapp; en leksak, något gott och för den kalla månaden januari, extra näringsrik mat. Vi kom i mål! Tack alla som skänkt! Julens budskap om kärlek och omtanke stäckte sig hela vägen till våra omhändertagna vänner som under en dag fick lite guldkant på tillvaron. Leksakerna kommer att glädja under lång tid och med fulla magar kommer januari att kännas uthärdligare. Här ser vi när tomtens utsända nissar delar ut presenter till glada hundar vid Footprints of Joy i Cernavoda.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Även hundarna och katterna vid STAAD har fått fira jul. Här ser vi hur tomten shoppat leksaker och godbitar, en hel transportbil full. Hundarna och katterna blir uppmärksammade och får känna det roliga i att utforska nya leksaker och äta något extra gott.

Detta har NI möjliggjort! TACK!

Vi på Hundhjälpen vill önska er alla, två-, tre- och fyrbenta vänner en riktigt God Jul. Njut av allt det som julen innebär, men tänk även på de mindre lyckligt lottade. Julen är tung för den som är ensam eller sjuk. Julen är också tung för barn och djur i de hem där missbruk förekommer. Sträck ut din hand till någon som behöver dig. Låt din omsorg innefatta även de vilda djuren, där snön och kylan för många innebär en daglig kamp mot döden. Mata småfåglarna i din närhet – sätt ut mat i skogsområden om du inte får mata kring ditt hem. Lägg ut hö till rådjuren. En frusen harpalt kan uppskatta några äpplen och morötter. Ge med hjärtat!

En fyrbent tomte redo för att fira jul!

Julen med all god mat, fina paket och julblomster är dessvärre inte ofarlig för våra husdjur. Varje jul kommer hundar och katter in till akutmottagningarna med snören och plastdetaljer i magarna, eller förgiftade av blommor eller sådant de ätit. Försäkringsbolaget If informerar om farorna för våra husdjur här.

Vi har under december månad samlat in pengar till julklappar till samtliga omhändertagna djur vid Footprints of Joy samt STAAD. Tomten lär vara på väg för att lysa upp deras dag – vi kommer att få en uppdatering kring detta. Ingen hund eller katt kommer att bli bortglömd. Den lilla filmen här visar hur Graces valpar Boyle, Gnista samt Glittra förbereder sig inför mötet med tomten. Tre av de fem valparna är fortfarande tillgängliga att tinga.

Julhelgen innebär att även vi inom föreningen drar ner på tempot några dagar för att umgås med våra familjer och husdjur. Respons från vår sida kan därmed dröja någon dag extra.