Fokus Ukraina – Zhanna Slavenko – krigshundarnas hjältinna!

Bg 5541-9477, Swish 123 432 4448 “Ukraina”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Får vi presentera Zhanna Slavenko – de ukrainska krigshundarnas hjältinna! Bakom allt vi läser finns också riktiga människor – som dagligen riskerar sina liv i sitt uppdrag att hjälpa nödställda djur. Zhanna är en av dessa hjältinnor. Hon är en f d försäljningschef som nu i kriget förlorat sin arbetsplats. Här är hennes historia.
Zhanna som är ensamstående är en mycket stor djurvän. För 10 år sedan plockade hon upp en utsvulten kattunge på gatan i hemstaden Odessa – och där startade hennes engagemang. Hon utfodrar djur i nöd och ser till att de får medicinsk vård där det går att ge. Hon har även engagerat sig stort i steriliseringskampanjer. Idag fyller främst matandet av nödställda hundar och katter hennes långa dagar.

Zhanna Slavenko

Varje morgon – utan undantag – kokar Zhanna och några bekanta 40 hinkar gröt, samlar ihop all tillgänglig hundmat samt fyller stora dunkar med vatten. Varannan dag innefattar ett dagsverke om 20 mils körning längs farliga vägar. Man vet aldrig var en rysk missil kan slå ner. Man stannar där hundar och katter håller till. Zhanna är väl känd av djuren som kommer rusande från alla håll för att få sin mat. Varannan dag matas hundarna i Odessas industriområde där de gömmer sig bland sönderbombade byggnader – något som igen tar en hel dag. Varje dag görs dessutom en extra insats för valparna som lever där – och ytterligare 5-6 timmar läggs till dagsverket. Allt som allt matar man många hundratals hundar varje dag.

Vi undrar om Zhanna är rädd när hon vistas ute på sina uppdrag. Kriget finns ju överallt och är osynligt före det slår till. Hon nekar och berättar att det hon ÄR rädd för är att inte kunna skaffa mat till sina skyddslingar. Det kostar att hjälpa – mat doneras utifrån men måste även skaffas lokalt – och bensinen är dyr för de långa dagliga körningarna. En vecka innebär alltid mellan 50 och 100 körda mil – under mycket påfrestande förhållanden.

Zhanna berättar att inte alla uppskattar att man hjälper djur och vissa personer kan t o m bli aggressiva. Hon menar att folk inte förstår hur viktigt det är att ta hand om djuren, att mata – vårda – sterilisera. Förståelsen på landsbygden är mycket dålig och man negligerar ofta det faktum att djuren är levande varelser med behov av att få äta, som känner kyla, smärta och rädsla.

Hon har inte stora förhoppningar för 2023. Djuren kommer att fortsätta fara illa och hon kommer att fortsätta sina aktiviteter för att hjälpa dem. Med alla nya valpar och kattungar eskalerar problemen – så steriliseringskampanjer behövs akut. Zhanna avslutar med en hälsning till oss djurvänner här i Sverige – snälla, hjälp oss hjälpa – låt aldrig matskålarna bli tomma!

5 kr fyller en matskål för en svältande hund. NU GÖR VI DET IGEN – VI FYLLER I MARS 20 000 MATSKÅLAR FÖR UKRAINAS KRIGSHUNDAR. 100 000 KRONOR – VI FIXAR DET TILLSAMMANS!
Sätt in ditt bidrag på Bg 5541-9477 alt Swish 123 432 4448, märkt “Ukraina”. Kan du hjälpa Zhanna med ett bidrag till bensin – skriv ”Zhanna”. Vill du att vi publicerar ditt namn i vår gåvoredovisning, skriv ”Godkänner GDPR”.

Snälla, DELA INLÄGGET! I Ukraina kommer livet i form av en fylld matskål! Vi kommer att löpande informera gällande insamlingen.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d