Bra att veta om Hundhjälpen – del 6

Denna artikel belyser ett viktigt ämne – de medicinska förberedelserna när en hund / katt adopteras till Sverige genom Hundhjälpen.

HUNDAR
Med den fria rörlighet som finns inom EU så passerar en stor mängd sällskapsdjur över Sveriges gränser. Hundar medföljer på semesterresor, åker på internationella utställningar eller köps / adopteras från olika länder. Jordbruksverket drar upp minimikrav vad gäller hälsostatus för till Sverige inresande hundar – olika villkor beroende på djurets ursprungsland. Hundhjälpens hundar reser in under villkoren för EU-djur.

Nedan listas standarden för de medicinska förberedelser samtliga Hundhjälpens hundar och katter genomgår – långt utöver Jordbruksverkets krav. Alla vaccinationer samt tester förs in i djurets pass. Djuren genomgår regelbundna fullständiga besiktningar för att säkerställa aktuell hälsostatus. Fullständig transparens råder mellan SaveTheDogs /Hundhjälpen vid alla medicinska spörsmål.

Vaccinationer:
RABIES förekommer inte inom den rumänska / europeiska hundpopulationen. Jordbruksverket kräver vid införsel godkänd rabiesvaccination. Så här ser SaveTheDogs vaccinationsschema ut:

– VALPAR vaccineras med dos 1 vid tidigast 12 veckors ålder. 21 dagar senare ges den 2a dosen för att ge fullständigt skydd. Rabiesvaccinationen förnyas sedan årligen.

– VUXNA hundar vaccineras direkt med dos 1 följd av dos 2 21 dagar senare. Rabiesvaccinationen förnyas årligen.

Beroende på valparnas / de unga hundarnas ålder när de omhändertas så ser deras övriga vaccinationsschema tidsmässigt olika ut. De vuxna hundarna vaccineras direkt efter omhändertagandet. Vaccinationerna förnyas årligen. Vid inresan till Sverige har samtliga hundar oavsett ålder ett aktivt skydd mot:

– Valpsjuka
– Parvovirus
– Hepatit- Kennelhosta
– Leptospiros

Avmaskning:

VALPAR avmaskas direkt vid omhändertagandet och igen efter 14 dagar. Därefter varje månad tills valpen uppnått 6 mån ålder. Sedan övergår valparna till ”vuxen-schemat”.

VUXNA hundar avmaskas direkt vid omhändertagandet och igen efter 14 dagar. Månadsvis så länge de är kvar på kliniken. När hundarna flyttas ut i hägnet sker avmaskning var 3e månad med undantag på våren när avmaskningen sker var 5e vecka som ett steg i dirofilaria-bekämpningen.

Yttre parasiter:

Höst och vinter – spot-on behandling var 4e/5e vecka.
Vår och sommar – spot-on behandling var 4e/5e vecka alt Seresto-halsband.

Blodtester / vektorburna parasitsmittor:

Vid omhändertagandet och därefter var 6e månad – SNAP-test påvisande anaplasma, borrelia, erlichia, dirofilaria. SNAP-test leishmania. PCR-test babesia.

SNAP-test brucella – 10 dagar före avresa.

Hundhjälpen anser att de medicinska aspekterna måste tas på fullaste allvar och att en seriös organisation måste hålla sig uppdaterad om hälsoläget, samt minska riskerna till ett minimum genom rigorösa åtgärder och ett effektivt kontrollprogram. Vi är fullkomligt trygga med SaveTheDogs hanterande av alla medicinska aspekter.

KATTER
Precis som våra hundar, genomgår även våra omhändertagna katter ett rigoröst medicinskt program – för sin egen hälsas och för Din trygghets skull. Det bör påpekas att samtliga sjukdomar som nämns nedan ( förutom rabies ) redan finns i Sverige bland vanliga svenska katter – och kan ha mycket allvarliga konsekvenser.

Vaccinationer
– Rabies
– Calicivirus – influensa med inflammation av munnen
– Rhinotracheitis – herpesvirus
– Panleucopenia – parvovirus ”kattpest”
– Leukemia – katt-leukemi

Tester
– FIV Feline Immunodeficiency Virus – katt-aids
– FELV Feline Leukemic Virus – katt-leukemi

Avmaskning
– bandmask / rundmask

Yttre parasiter
– prevention mot fästingar / småkryp

Veterinärbesiktning
Katten står under veterinärkontroll från omhändertagandet tills avresan. Slutbesiktning av katten görs inom 24 timmar före avresan till Sverige.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: