Bra att veta om Hundhjälpen – del 4

Vi kommer i en serie artiklar att belysa hur Hundhjälpen arbetar, samt hur vår verksamhet ser ut. I vår fjärde artikel beskriver vi hundarnas och katternas resa till Sverige.

Våra första hundar flögs till Arlanda i januari 2005 och så har det fortsatt – tills COVID-19 pandemin satte käppar i hjulen.

Vi flyger numera uteslutande med KLM via Amsterdam. Vi väljer alltid den kombination av flyg som har den kortaste totala flygtiden för att resan ska vara så skonsam som möjligt för djuren. Hundarna / katterna lastas om i Amsterdam. Dessa flygplatser har anställda djurvårdare som tittar till djuren och kan ingripa om något skulle vara på tok. Skulle mot förmodan en inledande försening leda till att anslutningen missats får hundarna komma ut ur burarna och rastas inne på flygplatsområdet. Skulle dröjsmålet vara långt välkomnas djuren på flygplatsens djurhotell där de får mat och dryck – samt kan vila. Under flygresan sitter hundarna i egna för flyg avsedda stora och godkända transportburar. Dessa lastas i en särskild del av planets fraktutrymme där de spänns fast. Utrymmet är ljust och temperaturen mellan 10-15 grader. Små hundar, under 8 kg samt katter, kan resa inne i kabinen tillsammans med passageraren. Hundarna sederas inte inför resan – undantag görs om hunden är mycket agiterad på flygplatsen i Bukarest, men det är extremt sällsynt. Obs att det endast ges ett lätt lugnande medel – hunden är fullt vaken men lugn. Detsamma gäller våra katter som så gott som uteslutande reser inne i kabinen. Väl framme i Sverige deklareras djuren i tullen innan de kan överlämnas till sina väntande ägare. Vi har då alltid en erfaren representant på plats som hjälper till med mottagandet. Hundarna / katterna klarar som regel flygresorna mycket bra.

Våra hundar reser även med landtransport vilket innebär att en ankomst kan innebära upp till 20 hundar. Dessa transporteras genom Europa av en licensierad transportör där chaufförerna är utbildade och godkända för att hantera / transportera hundar. Vi använder alltid samma transportör vilken vi är väldigt nöjda med. Det här är faktiskt en lugn och bekväm resa för hundarna – de lastas på hemmaplan och behöver inte utsättas för skrämmande miljöer. Vid ankomsten hämtas de direkt av sina ägare. Inne i transporten har alla hundar egna burar – anpassade storleksmässigt. Chaufförerna följer EU-regler och praxis vad gäller handhavande / tillsyn av hundarna. Det är lugnt och tyst inne i fordonet – hundarna som alla kan se varandra ligger och slumrar största delen av resan. Antalet stopp minimeras för att minska störningsmomenten.

Precis som människor reser nu även hundar och katter med pass. Detta EU-pass innehåller formella uppgifter som födelsedatum och chipnummer på engelska och rumänska. Passet fungerar också som hälsobok och innehåller all information om djurens vaccinationer, avmaskning samt anti-parasitbehandling. Här anges också resultaten från de blodtester som görs gällande av mygg / fästingburna sjukdomar.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: