Nu ska din katt enligt lag registreras!

Du kanske är lycklig ägare till en av Hundhjälpens katter – eller till en katt med annat ursprung? Nu ska katternas status och därmed trygghet äntligen förbättras – något som svenska djurskyddsorganisationer länge kämpat för. Så här skriver Jordbruksverket:

Katter ska registreras

Från och med 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter. Kravet på registrering gäller även om din katt redan är registrerad i ett frivilligt register.

När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

För att din katt ska kunna registreras måste den först vara ID-märkt – vilket görs hos veterinär. Har du en katt från Hundhjälpen är den redan ID-märkt med microchip. Chipets kod ( 15 siffror ) står i passet som medföljde katten. Saknar du ID-koden kan vi eventuellt vara behjälpliga – annars kan veterinär avläsa.

E-tjänst för registrering av katt ( 40 kr ):
https://jordbruksverket.se/e-tjanster-databaser-och-appar/e-tjanster-och-databaser-djur/kattregistret—registrera-katt

Nedladdningsbar PDF-blankett för registrering av katt ( blanketten är gratis – registrering 100 kr ), kan även beställas från Jordbruksverket tel 0771 223223 ):
https://webbutiken.jordbruksverket.se/shop?funk=visa_artikel&artnr=E23


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d