Varje hund behöver kunna tre saker – allt annat kan vara flexibelt.

En hund kan och bör uppfostras så att den kan hantera och må bra i vardagslivet. Tyvärr så förväntar sig många ägare för mycket av sina hundar.
För vissa hundar är det naturligt att vara i sällskap av människor och andra hundar, medan andra föredrar att hålla ”främlingar” på avstånd. Sådana preferenser måste tas hänsyn till, enligt hundtränare Jaana Pohjola.
- Jag har noterat att det finns en mängd krav och förväntningar associerade med hundar – där alla inte är lätt nåbara. Det är lätt att tänka tanken att alla hundar ska vara allas vänner och roa sig t ex i en hundrastgård, säger Pohjola. Hon påpekar att vi villigt accepterar olika karaktärsdrag hos människor – några är matematiskt begåvade men blyga – andra är kreativa men oorganiserade. När det gäller hundar kräver vi ofta perfektion i allt och blir frustrerade om vi stöter på svårigheter.
- Ibland är det helt enkelt bättre att undvika svåra situationer säger Pohjola. Hon rekommenderar varje hundägare att tänka igenom vilka kunskaper som är viktiga för just deras hund. Om hunden aldrig ska resa med offentliga transportmedel eller tillbringa tid i city så är det inte vettigt att lägga en mängd energi på sådan träning. Om din hund är obekväm i hundrastgården – strunta i denna aktivitet och ägna er i stället åt intressanta promenader i er egen takt. Sådant ”undvikande” visar inte på att man som ägare är lat eller ointresserad – tvärtom – aktiviteterna är sådana som gynnar hunden. Orealistiska förväntningar / krav kan sänka hundens självförtroende. Om du t ex envisas med att gå till hundrastgården gång på gång trots att hunden där upplever obehag eller hot – detta gynnar då rakt inte hundens utveckling.
- I vissa situationer måste hunden dock fungera – man måste t ex på behörigt avstånd kunna möta en annan hund. Pohjola rekommenderar inte att med tvång repetera situationen då detta bara stärker hundens stressnivå. Många hundtränare provocerar fram situationer så att de ska kunna ingripa / korrigera. Detta är helt meningslöst. För hunden är det alltid en hotfull situation och den reagerar snabbt och instinktivt. Hon uppmanar att i stället träna i en anpassad miljö. Om möjligt så kan man välja en ”light version” av en knepig situation, där både hund och ägare är delaktiga i lärandet. Man bör också tänka på vilka situationer som skapar trygghet för hunden, t ex att komma till ägarens sida vilket enkelt kan tränas hemma.
- I slutänden är vad en hund behöver kunna mycket individuellt. Enligt Pohjola finns det tre viktiga / nödvändiga kunskaper för varje hund – det är bra för alla hundar att kunna inkallning, väntande ( lugn ) och nödvändig hantering från ägaren. Allt annat avgörs av var man bor, hemmets dagliga aktiviteter och vissa individuella behov. Hur kan då ägaren veta att hunden lärt sig det nödvändiga? Svaret är enkelt – hunden är nöjd med livet – ägaren är nöjd med hunden och hunden är inte till skada för omgivningen, allt enligt Pohjola.
Källa: Artikel publicerad i Iltalethi av Maija Liikkanen