SaveTheDogs – vem är det?

Vi nämner jämt och ständigt SaveTheDogs i våra texter – vem är de egentligen?
2002 anlände italienska Sara Turetta till Cernavoda – ditkallad av italiensk personal som arbetade med konstruktionen av stadens kärnkraftverk och chockades över den fruktansvärda mängden gatuhundar och misären som rådde. Mellan 2-3000 hundar levde på gatan i den lilla staden med 20 000 invånare. De plågades av svält, sjukdom och människors grymheter. Sara som då arbetade inom media i Milano var en stor djurvän – och hade inget val annat än att bosätta sig i Cernavoda – och i blygsam skala börja bygga upp en liten veterinärklinik och ett hägn – med kastration av gatuhundar som tongivande i verksamheten. Där startades SaveTheDogs och sedan har utvecklingen varit fantastisk. Idag äger / driver föreningen en anläggning som är i särklass i Rumänien – med en stor, väl utrustad veterinärklinik och ett hägn utformat för hundarnas trivsel. Personalen är internationell. SaveTheDogs har hyllats internationellt för sina insatser och mottagit flertalet utmärkelser för sin verksamhet.

Hundhjälpen och SaveTheDogs är partners sedan start. Redan hösten 2004 kom Hundhjälpen in i bilden – föreningen bildades som ett stöd till SaveTheDogs då vi nåtts av nödropet att man inte kunde rädda fler hundar om de inte kunde erbjudas en långsiktig lösning på annat håll – dvs ett hem. Efter vårt första besök i Milano och Cernavoda var riktningen fastlagd – och har varit sedan dess. Vi är oerhört stolta över SaveTheDogs och glada att i snart 20 år ha haft en väl fungerande, transparent relation. Vi känner varandra utan och innan och har fullt förtroende för varandras arbete och respekt för varandras åsikter. SaveTheDogs hundhållning håller hög standard och vi har i dagsläget kunnat välkomna ca 2500 av deras skyddslingar till svensk mark, hundar men även ett antal katter.
Sara Turetta är ordförande i SaveTheDogs. Föreningen har sitt säte i Milano, Italien.

    Detta gör man idag:

  • I Cernavoda bedrivs en omfattande verksamhet med omhändertaganden av nödlidande hundar, katter, hästar och åsnor. Akutvård, rehabilitering, adoptioner. Här är Hundhjälpen den största samarbetspartnern. Gratis djursjukvård för fattiga människor, uppsökande verksamhet på landsbygden, gratis kastrationer. Utbildning av barn i skolorna, handikappverksamhet.
  • Man har etablerat verksamhet och samarbetspartners i södra Italien där hundhållningen ofta är på en mycket låg nivå och gatuhundar finns i mängd.
  • Man arbetar i södra Italien och internationellt mot fenomenet ”kedjehundar”.
  • I Italienska storstäder bedrivs hjälpverksamhet bland hemlösa och deras hundar.
  • Nytt för i 2022 är ett mycket aktivt program vid den rumänsk – ukrainska gränsen. Hjälp för flyktingar med djur som korsar gränsen. Leveranser av stora mängder hundmat till ukrainska hägn som helt saknar stöd nu i krigstider. Omhändertagande av ukrainska hundar för vård / rehabilitering i Cernavoda.
  • Informationsspridande och opinionsbildning.
  • Deltagande vid internationella konferenser gällande gatuhundsproblematiken samt kedjehundarna mm.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: