Vi på Hundhjälpen önskar alla våra vänner en underbar midsommarhelg!

Sommaren står i sin vackraste skrud. Grönskan är ännu ljus och lummig. Vattnet i hav och sjöar värms upp så snart är det dags för ett dopp. Nätterna är ljusa och magiska. Vi har någon alldeles unikt att glädjas åt – våra vackra svenska somrar. Vi tar tillfället att önska er alla en underbar midsommarhelg med nära och kära – eller själv på brygga eller en sommaräng, kanske tillsammans med en älskad päls-vän.

Det ska bli varmt! Tänk på att inte lämna hunden i en bil som snabbt blir en het dödsfälla. Ingrip genast om ni ser någon annan göra det eller om ni ser en nödställd hund i värmen. En överhettad hund behöver snabbt kylas ner – lägg kallvattenindränkta handdukar över den och byt ofta. Spola kallvatten över tassarna. En starkt medtagen hund MÅSTE kontrolleras av veterinär.

Så här skriver djurkliniken Evidensia om värmeslag:

Värmeslag hund symtom

 • Hunden söker sig till vatten och kyla, till exempel kalla golv.
 • Andningssvårigheter: flåsande och flämtande.
 • Dreglande
 • Orkeslöshet
 • Hunden ramlar under promenad.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i munnen.
 • Röda och/eller torra slemhinnor i ögonen.
 • Stirrighet
 • Förvirring
 • Orolighet
 • Ökad puls
 • Vinglighet
 • Svimning
 • Kräkningar och diarré.
 • Chock. Vid chock har blodtryck och blodflöde sjunkit så mycket att kroppen inte får tillräckligt med syre och näring. Tillståndet är livshotande.

Vinglighet, förvirring och liknande beteenden beror på att hjärnan inte fungerar som den ska vid väldigt hög kroppstemperatur.

När kroppstemperaturen kommer över 42 grader börjar cellerna och proteinerna i kroppen att förändras. Det kan leda till svåra inre skador hos våra hundar. Värmeslag kan leda till döden. Kontakta alltid veterinär vid värmeslag


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: