Hundhjälpen vägrar Flexikoppel!

Som alla nyare ägare vet får man ni vid hämtningen av sin hund med säkerhetsselen Haqihana samt ett specialtillverkat koppel från Baggen. Vi har under alla år förbjudit hämtandet av hund med Flexi-koppel och starkt avrått från användandet. Så här definieras ett Flexi-koppel:

”Ett starkt och smidigt koppel som rullas upp i handtaget. Ett praktiskt rullkoppel kan underlätta både den dagliga promenaden och längre utflykter, då du kan välja att anpassa kopplets längd efter förutsättningarna.”

Javisst – detta är för hundägaren ett bekvämt koppel där man inte nämnvärt behöver engagera sig i hunden när man är ute. Det är dock ett koppel förenat med olyckor i mängd. Handtaget är hårt och halt – lätt att tappa och då speciellt med vantar på. När det väl tappats – och det händer nog ALLA som använder det – reagerar många hundar med skräck och flyr – med det skramlande handtaget jagandes dem bakifrån. Vissa hundar blir så rädda att de flyr för sina liv. Vissa fastnar i skogar och på fält – vissa hittas aldrig då de fastnat för långt bort. Det är bara dagar sedan senaste incidenten – där en Hh-hund flydde med ett Flexi-koppel bakom sig – denna gång blev utgången bra men det var inte givet. Detta hände trots att man vid ankomsten fick det säkrare Baggen-kopplet med ögla för hand / handled samt i ett material som är stadigt och inte halt att hålla i. En annan hund ( inte HH ) fastnade ute på ett fält och kördes över av en skördemaskin. En annan hund fick den hårda plastdelen i huvudet när den flydde och blev blind på ett öga. Räcker det?

  • Flexi-kopplet är alltid ett sträckt koppel – hunden lär sig aldrig att slappna av nära oss ute.
  • Den tunna linan kan orsaka skador / brännsår på såväl intrasslad hund som på ägarens händer och ben. Detta gäller även t ex en mötande hund /människa.
  • Måste du snabbt kalla in hunden t ex vid möten ( människor, hundar, cyklar ) och den inte snabbt kommer på tillrop – måste du snabbt dra in kopplet med händerna – kan bli stora problem med att göra detta snabbt och risk för skador på egna händer.
  • Cykel- och mopedförare bl a ser ofta inte linan och det sker lätt olyckor där man kör rakt in i linan. En vurpa kan orsaka stora skador på personen – en hund intrasslad i en cykel eller en moped – ja, det säger sig själv vilka följder detta få. I mörker är detta extra farligt då ingen ser linan som ev löper tvärsöver hela gångbanan. Vi har hört om hundar som i misstag kommit ut i körbanan då ägarna inte haft koll på Flexikopplet – överkörda och döda hundar.
  • Hundägaren med Flexikopplet i hand tenderar ofta att låta hunden sköta sig själv – och har ofta noll koll i det fall hunden hittar och hinner få i sig något farligt, hoppa på människor i närheten – eller om den blir rädd / osäker – nafsa till.

Med allt detta hoppas vi att vi inte får se några av Hundhjälpens hundar promenerandes omkring i andra änden av den långa, tunna linan av ett Flexikoppel – att ingen fler blir skrämd av ett tappat koppel och känner att den behöver fly.

Till sist – vi vill även betona det förnämliga med ett hundförarbälte / midjebälte. Skulle du ( vilket inte ska få hända ) tappa kopplet så sitter hunden ändå fast i dig – och är trygg!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d