Verkligheten på den sydrumänska landsbygden – SaveTheDogs erbjuder den ENDA hjälpen!

Den som inte besökt byarna kring Cernavoda har svårt att förstå verkligheten – och den misär som råder. Decembers julinsamling gör skillnad varje dag.

Byn Cochirleni är utfattig – det finns bara en lerig väg som leder dit och de flesta bostäderna saknar el och vatten. Här finns i princip bara gamla människor kvar och att djur far illa är mer regel än undantag. SaveTheDogs hjälper där nöden är som störst.

Vi vill visa på ett exempel på vad som åstadkoms med DIN hjälp. Här har vi två gamla farbröder, båda herdar. De kan knappt läsa och sitter fast i ett gammalt kulturellt mönster vad gäller djurhållning – dvs att välfärd är oväsentligt. Hemmet är ett ruckel bestående av plåt och cement. ”Gårdsplanen” är så full av bråte att den liknar en soptipp – och luktar därefter. Här lever sex uppenbart svältande hundar – där några hålls på korta kedjor. Övriga, bl a en ung valp ”bor” i skräpet kring huset tillsammans med ett stort antal katter, se bilden här ovan. Dessutom har männen två magra hästar och några grisar. Det står klart att djuren behöver hjälp – långsiktigt. SaveTheDogs arbete i enlighet med julinsamlingen är att bistå djuren med akut hjälp för att överleva vintern – MEN – med syftet att stabilt förbättra situationen inleder man här en dialog för att förmedla kunskap och förståelse för betydelsen av en bra djurhållning – allt på ett ”språk” som förstås av lokalbefolkningen och med visad respekt från båda håll. Vid varje tillfälle betonas vikten av att man kastrerar sina hundar och katter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Resultat? Farbröderna / herdarna ser nu fram emot de veckovisa besöken från SaveTheDogs personal och en annan attityd gentemot djuren börjar synas – de kallas nu ofta vid namn när man pratar om dem. Djurens situation håller på att förbättras. Hundarnas medicinska situation har setts över och männen har gått med på att samtliga ska kastreras, liksom katterna. Kedjehundarna har fått kojor – mat och matskålar finns på plats. Hästarna har fått varma täcken och extra hö. Även grisarna kollas upp. Bilden nedan visar kedjehunden Lupi som nu kan glädjas åt sin egen, fina koja och mat för lång tid framåt. Ett långsiktigt mål är att få bort tillvaron som kedjad. I dagsläget har Lupi en ny, längre kedja och har fått ett mjukt halsband.

Återigen – vi är så stolta över vår samarbetspartner, SaveTheDogs. Man arbetar i Europas svåraste miljö och med begränsade resurser – men utför små mirakel i princip varje dag.

Vill DU vara med och stötta det långsiktiga arbetet? Sätt in Ditt bidrag på bankgiro 5541-9477 alt swisha till tel 123 432 4448. Din insättning märker Du ”Gåva” och om Du önskar Ditt namn publicerat i vår gåvoredovisning skriver Du även ”Godkänner GDPR”. TACK!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d