Den sydrumänska hästvärlden.

Det är inte många bland oss som förstår hästarnas situation I södra Rumänien – man behöver egentligen se det för att förstå – och bli varse det enorma lidandet. Hästen är den fattige mannens bil – och tjänar som arbetshäst i jordbruket eller som transportmedel dragandes ofta enormt tunga träkärror – av människor eller ting. Utrustningarna är dåliga och orsakar lidande i form av skavsår och inte ovanligt – öppna sår. Betten är ofta skarpa och kan t o m bestå av tvinnad ståltråd. En rund häst har ännu inte setts – många är mer eller mindre skinn och ben. Många står kvar i sin utrustning med fastspänd vagn på natten – andra binds benen ihop på och så får de behjälpligt ta sig fram några meter för att hitta några grässtrån. Otaliga hästar får aldrig skydd mot vinterns kyla, isande regn och snö – eller sommarens gassande hetta. Skadade hästar arbetar som vanligt. Den som inte presterar slås – och riskerar t o m att slås ihjäl – det händer. Undantag finns, men för många är detta verkligheten.

SaveTheDogs har i många år engagerat sig för de lidande hästarna och har även en egen ”stordjursveterinär”. Vid Footprints of Joy finns en fristad för några av de värst utsatta, idag ca 20 individer. Hundhjälpens vänner har även de engagerat sig enormt för hästarna – vilket inte minst visade sig i insamlingen nyligen till hö för vintersäsongen och insamlingen för hästarna vid ”dödens fält” i början av året. Hundhjälpen har även några egna hästar vid hägnet för vilka du kan bli fadder, läs HÄR. Hästarna är en stor ekonomisk belastning för SaveTheDogs och du gör skillnad för våra skyddslingar.

Onsdagens utryckning:

”Kom fort, min häst blev påkörd av en bil.
SaveTheDogs var snabbt på plats och insåg genast situationens allvar. Stoet hade fruktansvärda huvudskador och svåra skador på ena sidan av kroppen. Vi undviker att visa bilderna. Veterinären gjorde en kämpainsats men valde snart att låta stoet somna in – plågorna var för svåra.

Än idag – efter snart 20 år får SaveTheDogs frågan varför man engagerar sig i södra Rumänien. Är det inte uppenbart? Vi är oerhört stolta att vara associerade med denna organisation – som levererar varje dag i Europas svåraste miljö.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: