Det här med ord…

De ord vi väljer säger vem vi är – de ÄR inte bara ord. De ord vi väljer då vi karaktäriserar vår hund eller vår relation till den har inget att göra med hur många böcker vi läst, hur många kurser vi gått eller hur ”utbildade” vi är. Vad vi kallar vår hund i olika situationer reflekterar hur vi ser på den – och vilka krav vi ställer på den. Därför är det så oerhört viktigt att vara uppmärksam på ord. Skribenten har stall och har tidigare haft många inhyrda hästar med ägare. Hos oss var det inte tillåtet att kalla sin häst ”hästjävel” eller ”hästfan” för att man var missnöjd med en prestation eller annat. Det du väljer att kalla ditt djur och de ord med vilka du beskriver det reflekterar hur du ser på det och hur du kommer att behandla det. Ett flitigt kallande av sitt djur för ”jävel” eller ”dum” är ett förstadium till neglekt och i många fall hårda fysiska tag. Vi bör också vara uppmärksamma på vår omgivning – och lyssna. Kanske du även kan förhindra att ett annat djur far illa.

Prestige hör inte hemma i Hundhjälpens filosofi. Vi arbetar utifrån hundens väl – i alla situationer. Det är det val vi gjort och samma filosofi grundläggs av SaveTheDogs – där VARJE hund behandlas utifrån sina förutsättningar och där VARJE hund är lika älskad oberoende av sina prestationer och sin mentalitet. De har alla en dramatisk bakgrund som format deras sätt att ta sig an världen – och VARJE hund fattar sina beslut utifrån de förutsättningar den har – och besluten är i hundens värld logiska och RÄTT. Här kan det kollidera med människovärlden och det är här vi visar vem vi är – dömande eller guidande, straffande eller stöttande. Det ÄR inte hundens fel att den gör fel – den har inga erfarenheter att grunda ett annat beteende på. Hunden agerar på en känsla – påtaglig i SIN värld. Ska du förändra ska du ge förutsättningar att förändra KÄNSLAN. Kalla inte hunden för ilsken eller dum för att den försvarar sin bädd, morrar mot mannen i familjen etc – den har i sin värld orsak till detta – du måste förstå känslan som ligger bakom beteendet. Att straffa bort ett sådant beteende ökar dramatiskt hundens rädslor som den nu måste undertrycka för att inte få mera bannor. Problemet som nu ligger dolt har snarare eskalerat. Välj noga dina ord här – när du beskriver hunden – ord fastnar och permanentas. Ord som enbart beskriver beteendet – opålitlig, elak, farlig – permanentas och utgör så småningom ”hunden”. Du har helt missat hundens rika känsloliv och därmed också möjligheten att stötta och hjälpa den framåt.

Vi har gjort en liten förfrågan för just ”ord” bland våra ägare – vilka ord som hör hemma i en god och i en dålig relation till hunden. Orden ( versaler ) nedan är skrivna av en av våra ägare med flera HH-hundar och behöver inte ens kommenteras – så självklara är de.

1. 3 ord viktiga för relationen till en nyanländ hund. ÖDMJUKHET, LYHÖRDHET, FLEXIBILITET
2. 3 ord som inte hör hemma i relationen till en nyanländ hund. BRÅTTOM, MÅSTE, LYDA
3. 3 ord som borgar för en god långsiktig relation. VI, TILLSAMMANS, NÄRHET
4. 3 ord som negativt påverkar en god långsiktig relation. ENSAMHET, FÖRSUMMELSE, STRESS

Det har dock kommit mängder av bra ord. Tack alla ägare! En kort sammanställning nedan av vanliga ord:

3 ord viktiga för relationen till en nyanländ hund:
Tålamod, respekt, förståelse, tid, trygghet, lugn, kärlek, empati, kravlöshet, närvaro, lyhördhet, stabilitet.

3 ord som INTE hör hemma i relationen till en nyanländ hund:
Press, stress, bestraffning, höjda röster, krav, irritation, sårade känslor, otålighet, ilska, makt, tvång, få ordning på, alfa, dominans, ledarskap, frustration, förväntningar, lyda, måste, prestige, få bukt med.

3 ord som borgar för en god, långsiktig relation:
Vänskap, delande, tolerans, familjemedlem, kul-bus-lek, trygghet, belöning, samhörighet, närhet, kärlek, förståelse, tillit, respekt, ömhet, ett steg i taget, tålamod, tid, realistiska krav, lyhördhet, samarbete, flock-känsla, gosande, empati, intresse.

3 ord som negativt påverkar en god långsiktig relation:
Prestige, ovillkorlig, strikt, rang / alfa, ledarskap, hunden blir vad du gör den till, stress, respektlöshet, irritation, bestraffning, otrygghet, oförutsägbarhet, försummelse, quick-fix, lydnad, dåligt tålamod, krav, likgiltighet, våld, avskildhet, tukta, ilska, tvång, nonchalans, inkonsekvens, ensamhet.


2 kommentarer på “Det här med ord…

  1. ”Se upp för dina tankar. Dina tankar blir dina ord, dina ord blir dina handlingar”.

  2. Ett viktigt ord glömdes bort: HUMOR!
    Det krävs massor av humor, t ex när en av mina hundar i början gick spralligt och glatt omkring och knipsade av saker, bl a TV-antennens sladd. Sedan gav hon mig vacker tass, både höger och vänster, när jag sa ”Ånej!!!” 😂😂😂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: