Det här med varma bilar…
Varje år dör några hundar och andra djur i överhettade bilar. Andra räddas i sista stund. Lämna hunden hemma varma och soliga dagar! Även om du parkerar i skugga rör sig solen och snart kan din bil stå i gassande sol. Glipor i fönstren ger otillräcklig ventilation. Bilden nedan visar genomsnittlig temperatur – obs att temperatur upp till +68 har uppmätts.
Temperaturen inuti bilen stiger snabbt och hundar saknar förmåga att snabbt reglera sin kroppstemperatur. Den kan i princip bara hässja ( andas snabbt ) vilket i en het bil förbrukar syre, ökar luftfuktigheten och förvärrar situationen. Får hunden inte snabb hjälp stiger kroppstemperaturen, den blir vinglig och disorienterad varpå den förlorar medvetandet / dör. Överlever hunden kan inre organ som hjärna, hjärta, njurar, tarmsystem mm ha påverkats. Ta ansvar för din OCH andras hundar! Ser du någon som lämnar sin hund i bilen med risk för överhettning – påtala detta! Följ upp att detta inte sker. Våga ingripa! Ser du en hund kämpa för sitt liv en varm bil är minuterna dyrbara.
”Hitta ägaren till en hund i en varm bil: Skicka ett sms med bilnumret till 72 503, (Avgift 3:- + vanlig sms-avgift). Du får då ett svar med ägarens namn och bostadsort. Sök via nummerupplysningen eller på internet för att få hundägarens telefonnummer och kontakta denne.
Vid en akutsituation Om situationen verkar akut, se till att hunden kommer ut. Att krossa en bilruta räknas i det fallet enligt Brottsbalken 24:4 som nödvärn. Se om möjligt till att ha ett vittne och ring polisen först.” (Källa SKK 2014)
En hund med värmeslag behöver alltid veterinärvård. Du måste dock omgående påbörja en nedkylning. Så här skriver FirstVet om de åtgärder du måste vidta:
”Om en hund visar symptom på värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Vid allvarliga fall av värmeslag krävs snabb vård hos veterinär. Gör vad du kan för att kyla ned hunden på väg dit, exempelvis genom att svepa in hunden i en blöt handduk under bilfärden samt erbjuda kallt vatten att dricka, men hunden måste så snabbt som möjligt få veterinärvård – varje minut är dyrbar. Ring alltid veterinären för att förvarna om att du är på väg samt för att få råd om vad du kan göra under färden dit.
Vid lindriga former av värmeslag kan djurägaren ibland själv behandla för att få ned kroppstemperaturen innan veterinär uppsöks. Kontakta alltid veterinär för att få bekräftat att det verkligen rör sig om en lättare form av värmeslag, samtidigt som du flyttar hunden till en sval och skuggig plats och påbörjar nedkylning. Erbjud kallt vatten och håll hunden i stillhet. Duscha hunden med ljummet vatten (det får absolut inte vara iskallt) eller lägg våta handdukar med ljummet vatten på hunden. Handdukarna bör bytas ofta och läggas så att de når ljumskar, armhålor, trampdynor och huvud. Hunden får inte kylas ned för snabbt, temperatursänkningen måste ske successivt. Kontrollera kroppstemperaturen var 5:e minut, med en termometer i analöppningen. Fortsätt nedkylningen tills temperaturen har kommit ned till ungefär 39,5 ˚C. Mer än så bör hunden inte kylas ned, annars kan konsekvensen bli att hunden istället får för låg kroppstemperatur eftersom kroppen fortsätter att kylas ned även efter att behandlingen avslutats. Även efter lättare former av värmeslag måste veterinär uppsökas, oavsett hur hunden mår. ”
(Källa: FirstVet)