Änglar och Demoner – och Hundar

1. Hunden: Tesla
Tesla hittades med mamma och syskon nära gränsen till Bulgarien. Samtliga var svårt medtagna, i princip skinn och ben. Tesla var den blygaste i gänget och därför den sista att bli adopterad. Hon kom till Sverige 2016 men trivdes aldrig riktigt bra i sitt hem enligt omgivningen. Tesla hade då även rymt från sitt hem flera gånger – men aldrig från hundpassaren där hon verkade trivas bra. 2020 beslutades det om omplacering och Tesla fick sitt nya hem i en liten by utanför Örnsköldsvik. Ägaren var väl informerad om att Tesla tidigare varit på rymmen och vikten av att ha koll på hennes säkerhet. HUR kan då Tesla smita ut genom dörren redan efter ett dygn? Vi informerades inte utan ägaren gjorde några tafatta försök att fånga in henne. När vi på andra vägar nåddes av informationen sattes duktig hjälp in och Tesla kunde fångas.

Lärde sig ägaren något av detta? Tyvärr inte. Kort tid därefter åkte hon hemifrån med Tesla hemma ensam – och dörren olåst som vanligt. Vad ska vi förvänta oss händer – Tesla trivdes inte i hemmet så hon öppnade dörren och försvann. Detta skedde i juni. Ägaren undanhöll återigen denna information från oss och tog gladeligen emot hund nr 2 från Hundhjälpen – allt medan Tesla irrade omkring i skogarna och vi var i tron att hon var hemma och mådde bra. Givetvis hade hund nr 2 aldrig landat i detta hem om ägaren hade berättat om Tesla.

Nu blev Tesla ensam i världen och fick kämpa hårt för att överleva i en svår miljö. En kvinna i byn ställde ut mat en tid men då sommaren tog slut lämnade hon bygden. Tesla slutade synas till och månaderna gick. Vi trodde fortfarande att hon var hemma hos ägaren och att allt var bra. I mitten av november kontaktades vi och fick då kännedom att en hund som likade Tesla hade setts till i området – på rymmen. Teslas ägare svarade inte på våra kontaktförsök så vi inledde ett enormt sökarbete för att lokalisera hunden samt lämnade in en orosanmälan till Länsstyrelsen. Nyårsafton uppenbarade Tesla sig vid en gård där man grillade, medtagen och skygg. Från detta datum inleddes infångningsarbetet vilket p g av Teslas extrema vaksamhet varit enormt svårt. 10 april fångades hon in.

Tesla är ett mirakel. Hon har levt 10 månader ensam i skogen – utelämnad åt sin egen förmåga att överleva och finna mat. En liten och späd hund med kort päls har överlevt såväl rovdjur som en lång norrlandsvinter med det svåraste snöläget på många år samt extrem kyla. 10 MÅNADER under mycket svåra förhållanden och under svårt lidande. Detta har orsakats av slarv och underlåtenhet att be om hjälp – Tesla fick betala priset. I skrivande stund ligger hon i sin bädd bredvid skribenten och sover – det krävs mycket sömn för att kroppen ska kunna slappna av efter att i 10 månader måstat vara vaksam, ständigt beredd att fly – och vara rädd.

I denna berättelse figurerar otaliga fall av mänsklig likgiltighet och dumhet samt ett antal självutnämnda totalt okunniga ”experter” – men här finns även de verkliga hjältarna.

Detta ska ALDRIG behöva hända en hund – det lidande Tesla har utsatts för är enormt. Vi har ANSVAR som hundägare – för hundens liv och trygghet – alltid!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: