Vi rekommenderar starkt!


Freddy Worm Christiansen: Hundars och vargars beteende: myter och fakta
Det här är en bok som öppnar helt nya dimensioner i relationen mellan hunden och människan. Freddy Worm Christiansen har i decennier studerat vargar i nära familjemiljö. I boken avslöjar han att de uppfattningar som ligger bakom hela ledarskapstänkandet bygger på vanföreställningar och myter om vargars och hundars beteende. Hans slutsatser får vittgående konsekvenser för vår samvaro och praktiska hunduppfostran. Det synsätt som under lång tid varit förhärskande skapar många svåra situationer istället för att lösa problem i hundens och människans relation.

Boken består av tre delar. Den första delen handlar om äganderättszoner och aggression. I denna del finns de grundtankar som gör boken till den milstolpe den är. Helt plötsligt blir det än mer uppenbart än tidigare att vi ofta behandlar hundar respektlöst och många gånger med ett stort maktbehov.

I den andra delen gör författaren upp med begreppet ’ledarskap’ och menar att detta är ett ord som bör skrotas. Istället lyfter han fram den ansvarsfulla hundägaren som det viktiga i sammanhanget. Innebörden av en sådan förändring är enorm om den skulle få genomslag i hela hundvärlden.

Den sista delen diskuterar en mängd signaler och beteenden, som ofta sägs vara viktiga i umgänget mellan hundar och mellan hund och människa. Här visar författaren på ett sakligt och resonerande sätt att grunderna för dessa tolkningar är svaga.

För att kunna förstå sin hund på riktigt så måste man också lära sig om hundens ursprung som härstammar från vargen, denna bok förklarar detta på ett bra och relativt enkelt sätt och ger förståelse för Instinkter och beteenden som finns kvar hos dagenshundar. Synsättet att vara förhärskande skapar ofta svåra situationer helt i onödan istället för att lösa problem. Nyttig läsning i vår relation till våra pälsklingar.

/ Hundhjälpen


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d