Antidepressiva medel för hund?

Förväntningarna på hundar är enorma och många hundar klarar inte pressen – andra är av naturen ängsliga eller har varit med om traumatiserade händelser. Då många ägare tyvärr inte har kunskapen eller tålamodet att hjälpa sin hund söker man i stället en quick fix – antidepressiva medel – och förväntar sig en lösning på hundens problem. I artikeln nedan kommer Hundhjälpens Jane Iassonidis och hundpsykolog Jessica Bergman till tals – och även hunden Enya. Det finns ingen bestående quick-fix – inte heller genom att ge hunden antidepressiva medel. Ja – en ängslig / rädd hund kan ha nytta av medicineringen – men då i samband med träning som avser att stärka hundens självkänsla och självsäkerhet.

Hundhjälpen tar starkt avstånd mot veterinär Eva Hertils uttalande att det ibland kan vara bäst att avliva ängsliga / rädda hundar – det är inget annat än en quick-fix för ägaren.


6 kommentarer på “Antidepressiva medel för hund?

 1. De flesta veterinärer är som allmänläkare dvs generalister och inga experter på hundbeteende och hundpsykologi. Behövs det djupare kunskaper om hundens beteende och hur man på bästa sätt hjälper den måste man både läsa och träna. Ingen metod passar alla. Det gäller att hitta ”nyckeln” till just DIN hund!

  Avlivning är ett fegt sätt att lösa ett beteendeproblem. Enda rätta lösningen är att SKAPA/hitta en kunnig ägare.

 2. Det hade varit intressant att läsa artikeln! Kanske finns länk att lägga ut?
  När jag fick hem min hund så var allt mkt svårt under lång tid, inte mycket fungerade. Jag sökte då hjälp av åtminstone tre hundtränare och andra hundkunniga men alla skakade mest på huvudet och rekommenderade lugnande medel och även antidepressiva medel till min hund som ända sättet att ” få rätsida på hennes problem”…Kände mig mycket ensam och arg i detta då jag ju inte alls höll med ”experterna”!
  Nu ett år senare, visserigen efter otroligt mycket jobb så är allt mycket, mycket bättre. Helt utan piller!
  /Lena

  • Hej. Tyvärr hittar jag ingen länk, artikeln var införd i papperstidning.
   Underbart att allt går bättre, det behövs ju bara en ägare med vilja att jobba med vovven och kärlek för att livet ska bli bättre.
   /Anneli

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: