Varför alla dessa gatuhundar?


Som så ofta är det små, maktgalna män med monstruöst stora planer som orsakar fruktansvärda lidanden för andra levande varelser – vi ser dessa män på olika håll i världen även idag. Rumäniens diktator Ceausescu var inget undantag. Som Rumäniens kommunistiske president – tillika diktator fram till sin avrättning 1989 – var han fast besluten att göra Rumänien till en regional stormakt. För att industrialisera landet tvångsflyttades bönder från sina hem. Många tog med sina hundar och katter till städerna. År 1984 påbörjade Ceausescu ett massivt rivande av de centrala delarna av Bucharest – för att på så sätt skapa en ny stadskärna influerad av Paris. Monstruösa palats och regeringsbyggnader uppfördes medan 50 000 bostäder revs och befolkningen tvingades flytta till förorter och pendla till sina arbeten. I detta skede övergavs tiotusentals hundar som snabbt förökade sig på gatorna och 1999, 10 år efter Ceausescus avrättning levde ca 200 000 hundar under stort lidande på Bucharests gator. Antalet fortsatte öka liksom lidandet. Siffror på 300 000 har nämnts enbart för huvudstaden. Hundarna har genom åren brutalt jagats, infångats och slaktats men man ser fortfarande många stackars gatuhundar i stadsbilden, gömmande sig under buskar på dagtid när trafiken forsar fram – och desperat sökandes något att äta när mörkret faller. Många är trafikskadade men lämnas åt sitt öde.

På landsbygden är situationen annorlunda. Här kring gårdarna har alltid funnits hundar som strövat fritt och då kastration inte var en prioritet för någon föddes valpar i mängd – och så fortsatte det. Situationen i södra Rumänien, där SaveTheDogs verkar, är den värsta i landet då regionen också är landets fattigaste. En hund har här inget värde alls utan ses mer eller mindre som ohyra. SaveTheDogs är här den enda verksamma veterinärstationen på en yta motsvarande Nord-Irland. Underverk uträttas varje dag.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: