TÄNK OM DE KUNDE PRATA – BARA FÖR EN LITEN STUND…

Tänk om Aladdins lampa fanns, att man fick tre önskningar och då kunde välja att låta våra djur i Rumänien få en röst. De skulle då kunna berätta för oss om sina livs historier och hur vi skulle kunna hjälpa dem att komma vidare från allt svek, misshandel och vanvård de blivit utsatta för. Historierna är ofta oerhört brutala och hjärtskärande. De fysiska såren läker snabbare än de mentala. Ibland så är såren helt enkelt för djupa och skadan är permanent. Vi hoppas och önskar att Sorana är en av dem som kan läka och få en fin framtid.

Det här är fadderhunden Soranas historia:

Sorana är en av de få hundar som faktiskt haft ett hem. Hon hade en husse som gav henne mat och en plats att sova och det är i rumänska mått ett bra hundliv. Husse bestämde sig plötsligt en dag att Sorana inte längre skulle få tillhöra familjen och åkte till SaveTheDogs och lämnade Sorana med anledningen att hon var för dyr att hålla. Sorana tog avskedet väldigt hårt. Hon var förtvivlad och förstod inte vart hennes husse tog vägen. Hon hamnade i en miljö som skrämde henne oerhört och resultatet av detta svek blev att hon blev djupt deprimerad och stängde in sig i sin egen värld där ingen människa får röra henne. Förtroendet för mänskligheten är nästintill obefintligt. Hon är väldigt avståndstagande och försiktig mot alla inklusive personalen. Sorana vågar inte öppna sitt hjärta tillräckligt för att lita på någon – förtroendet har ju krossats tidigare.

Det första man lägger märke till när man ser Sorana är en stor hund med mängder av tjock päls – full med ljusgrå tovor. Kanske skulle hon efter ett bad vara vit eller beige. Hon skulle allt behöva både trimmas, tvättas och borstas för att hennes skönhet ska kunna komma fram, men troligtvis ger det henne ett visst skydd och att kunna gömma blicken under all päls. Skulle Sorana behöva vård av något slag måste man söva henne och för att kunna hantera henne krävs mycket planering för att göra allt så lugnt som möjligt. Sorana förstår helt enkelt inte att om hon vågar en kontakt – kan livet ändras till det bättre.

Vi skymtar idag hos Sorana en vilja att våga komma nära människan igen, men modet och självförtroendet sviktar. Personalen ägnar timmar att bara sitta i Soranas inhägnad och låta henne se att inget sker utan att hon själv får ta det första stora viktiga steget. Hon accepterar utan problem att personalen är där så länge hon inte blir trängd. Hon vill kunna gå in i sitt hundhus för att gömma sig. När Hundhjälpen besökte Sorana så tog hon emot godiset som erbjöds men på marken – ett litet steg kan man tycka – men att ta emot något från oss är en stor sak för vår lurviga tjej. Man har även hittat en kompis till Sorana – den lika blyga fadderhunden Andersson. De är goda vänner som stöttar och förstår varandra. Soranas väg till ett adoptionsprogram är lång och målet nås kanske aldrig. Allt beror på henne själv – om hon kan finna tillräckligt med förtroende för människan och våga öppna upp sitt hjärta igen. Hur mycket vi än drömmer om detta så är det uteslutande hennes villkor och framsteg som styr framtiden.

Hade inte fadderprogrammet funnits så vågar vi inte ens tänka på hur Soranas liv hade sett ut. Nu har hon fantastiska faddrar som varje månad värnar om henne. Hon är trygg, sedd som värdefull, värd att räddas. Hon får den omsorg hon behöver och har en hundkompis att luta sig mot när hon känner sig ensam. Inget av detta hade varit möjligt utan våra faddrar. Det behövs dock fler faddrar till djuren i programmet. Faddrarna räddar genom sitt stöd hundar, katter, åsnor och hästar till liv som är värda att leva – och där morgondagen innebär nytt hopp. Sorana har djupa mentala sår som fortfarande plågar henne – men hon lever i en kärleksfull och respektfull miljö där hoppet aldrig dör. Kampen om hennes förtroende kommer alltid vara ett mål och ett medel för henne att komma vidare i livet. Snälla, hjälp oss att kunna bygga ut fadderprogrammet och erbjuda fler djur den trygghet programmet innebär.

För information och för att anmäla dig som fadder, maila fadder@hundhjalpen.se. Du kan givetvis även skänka en engångssumma till dessa hundar men du blir då inte ”fadder” – en sådan betalning märker du ”Fadderhundarna”.


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: