Het asfalt och tassar – en dålig kombination!

Sommaren kom även i år och just nu är det väldigt varmt. Vi förutsätter att du inte ens korta stunder lämnar din hund i en varm bil och inte heller motionerar den när solen ligger på som mest. Gå dina promenader morgon och kväll och ta bara korta ”kissningar” mitt på dagen. Asfalt som värms av solen kan lätt bli +50 grader och mycket hetare. Det har faktiskt riktigt heta dagar gått att steka ägg på svensk asfalt. Hundarnas tassar är känsliga och har många känselreceptorer – stek inte dem!

Om du måste vara ute när det är som hetast – välj om du kan områden där du kan gå på gräs eller blandad yta. Är du hänvisad till trottoarer eller asfalterade vägkanter har du ett stort ansvar. Lägg din underarm mot asfalten – bränner det ska inte heller din hund gå där. Varje år kommer många hundar in till veterinärklinikerna med brännskadade tassar vilket är oerhört smärtsamt – de kan ju heller inte undgå att måsta stå på tassarna vilket gör allt mycket värre. Brännskadorna kan vara allt från lättare sveda till brännblåsor som sedan spricker och stora sårskador. Obehandlade kan dessa leda till svåra infektioner och långvariga smärttillstånd.

Du väljer att se till att detta inte händer din hund genom tidpunkt och val av promenadväg. Du kan också skydda hundens tassar med speciella skor / sockar och olika krämer / vax som köps hos veterinär eller djuraffär. Det finns även små dynor och plåster som ”klistras” på tassarna. Hitta den lösning som passar dig och din hund.

Får din hund brännblåsor kommer dessa att spricka och liksom öppna sår finns en stor risk för infektion. Tvätta genast trampdynan med en mild tvål, t ex Lactacyd och vatten och bandagera lätt för att undvika att bakterier når den såriga ytan eller att hunden slickar såret. Vid större skador måste du uppsöka veterinär för att få adekvat hjälp och ev smärtlindring. Brännsår är oerhört smärtsamma och ingen hund ska behöva genomgå detta – med klok planering från ägarens sida.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: