Det här med att bli nekad….

Hur tänker vi när vi placerar hundar? Att bli nekad den hund man skickat in intresseanmälan för är ingen katastrof – den kan av olika skäl vara olämplig för just dig och en annan hund kan i stället bli din nya kamrat. Vi är väl medvetna om att den absoluta majoriteten av personer som hör av sig med en önskan om att adoptera en hund är erfarna, varmhjärtade människor som blir fantastiska hundägare och vi är så tacksamma att ni finns. Vi har dock betydligt mer information om varje hund än vad texten på hemsidan visar. En hunds utveckling är dynamisk och dagsläget kan skilja sig från situationen tre månader tillbaka. På hemsidan beskrivs hunden i sin nuvarande, trygga miljö. Vi måste med så hög sannolikhet som möjligt försöka förutspå hur hunden kommer att uppleva en ny, tilltänkt miljö – och då blir det tyvärr ibland så att den önskade matchningen inte blir optimal eller ens bra. Var öppen för att fundera kring en annan hund – ALLA våra hundar är i behov av goda hem. Fastna inte i ett utseende eller en färg hos hunden – ALLA hundar har varma, längtande hjärtan.

På grund av sin bakgrund med ofta begränsade livserfarenheter är det många hundar som inte kan placeras centralt eller i familjer med små barn. Vi måste se till hunden och dess väl. Ingen hund ska i Sverige behöva uppleva långvarig stress eller rädsla – i den mån det går att förutse. Vi får ALDRIG glömma att en hund är en levande, kännande varelse för vilken vi har ett ansvar. Den kan i sitt nya hem inte ringa och berätta att den är olycklig eller rädd. Vi som placerar hundar väljer hellre bort ett bra hem i misstag – än placerar en hund i ett hem där vi har minsta misstanke om att det kanske inte blir så bra.

Vi har en åldersgräns på 23 år – som är ett minimum och inte en garanti att man ska få adoptera. Som ung kan livet komma att förändras och ett långsiktigt ansvar vara svårt att ta. Likaså vill vi inte placera en ung hund i ett hem där den troligtvis kan överleva sina ägare – det är heller inte rättvist. Här föreslår vi ofta i stället en lite äldre hund. En handikappad hund kräver speciella villkor – vilket aldrig tummas på.

Olika media erbjuder mycket information om den som vill adoptera. Vi kollar upp adresser och vid misstanke om oegentligheter även t ex Jordbruksverket som listar personer med djurförbud eller Lexbase som listar rättsliga domar. Fler källor kan konsulteras. På detta sätt har vi kunnat undvika att veka hundar placerats i stökiga miljöer – då boendet / hemmet inte alltid beskrivs rättvisande i intresseanmälan. Hundar nekas konsekvent i hem där t ex misshandelsdomar förekommer eller där intressenten vid flera tillfällen nyligen dömts för grovt rattfylleri – vi har haft flera sådana fall på senare tid. Sociala faktorer och vissa hälsoproblem kan göra hundägande direkt olämpligt och bokstavligen utgöra en risk för hundens väl och t o m liv. Tilläggas bör att vi även när det är påkallat gör hembesök.

Detta gör vi för våra hundars skull – hundar som lidit utan motstycke i Europa. Tänker man efter är det helt RÄTT!


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: