VOOV – Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta

Det finns ett mycket starkt samband mellan våld mot kvinnor och barn i hemmet – och våld mot djuren som bor I hemmet. Djur misshandlas, undanhålls vård, svälts eller dödas som ett medel att kontrollera de övriga familjemedlemmarna – oftast kvinnan. Djuren hålls som gisslan – och hotas i de fall kvinnan visar tecken på självständighet. Många kvinnor väljer att stanna kvar i våldsbenägna förhållanden i rädsla att djuren annars kommer att skadas svårt. Det är svårt att fly med djur – djuren är ofta inte välkomna i de skyddade boendena. Här kommer VOOV in i bilden, samtliga citat från VOOVs hemsida:

”Organisationens syfte är att underlätta uppbrottet för de personer som lever med våld i en nära relation och är på väg att flytta till ett skyddat boende. De hindras ofta av att de inte får ta med sitt husdjur och väljer då att stanna i förhållandet. VOOV ordnar med tillfälliga hem för djuren så att de sen kan återförenas.”

”VOOV samarbetar med polis, socialtjänst, länsstyrelser och föreningar/organisationer som möter våldsutsatta personer. VOOV har tillsammans med polisen utarbetat riktlinjer för arbetet för att säkerställa alla parters säkerhet och integritet. Den våldsutsatta ska inte själv ta kontakt med VOOV utan all kontakt går genom någon av de ovan nämnda aktörerna. Den våldsutsatta kan dock kontakta Kvinnofridslinjen och på så sätt få information om vilka kvinnojourer etc som samarbetar med VOOV i regionen.”

Vad kan DU som privatperson göra? Genom att ställa upp som jourhem för VOOV räddar då både en människa och ett djur – som så småningom ska återförenas och börja ett nytt tryggt liv. Du kan också bli stödjande medlem.

www.voov.nu

Bild från Voov


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: