Hund och katt!

Majoriteten av Hundhjälpens hundar i Sverige bor med en eller flera katter. Redan i hägnet i Cernavoda testas hundarna vad gäller attityd gentemot katt. Ett fåtal visar sig olämpliga men det stora flertalet har goda möjligheter. Dessa senare kan visa sig vara från helt ointresserade till oerhört leksugna och lite buffliga – men med gott uppsåt. Samtliga dessa kan placeras i hem med katt. Det är dock viktigt att redan på förhand fundera kring HUR hunden och katten ska introduceras för att göra det så smidigt och stressfritt som möjligt. Texten nedan kommer från hundpsykologen Madelaine men vi skulle bli oerhört glada om alla ni som lever med hund + katt kunde skriva lite om era erfarenheter och hur ni gick tillväga för att skapa en harmonisk relation ( ofta faller bitarna på plats själv ). Tanken är att sammanställa lite fler goda råd som framtida adoptörer kan få del av. Detta gäller både den som adopterar hund eller katt och har det motsatta djuret hemma. Maila gärna och berätta, info@hundhjalpen.se

INTRODUCERA HUND OCH KATT

Det är viktigt att både hund och katt får tid på sig att vänja sig vid varandra. Se över din bostad och gränsa av med grind/galler så att hunden och katten inte behöver träffa varandra de första dagarna. Hemmet och omgivningarna är nya och det är många nya intryck, dofter och ljud som hunden ska vänja sig vid. Har du hämtat hunden på Arlanda har den dessutom rest långt och är både trött och stressad efter resan. Att ta introduktionen i små steg hjälper hunden att vänja sig och motverkar stress och överdrivna reaktioner. Det kan hjälpa att låta hunden ha en filt som katten legat på – och tvärtom.

När det är dags för hunden och katten att träffas, se till att det är lugnt runt omkring. Gör inte detta då ni har besök eller liknande. Ta hunden på en promenad först och låt dem gärna träffas genom grind eller galler först, ha hunden i koppel och håll stort avstånd till en början. Se till att katten har en flyktväg, gärna högt upp, så att den kan ta sig ur situationen och känna sig trygg. Sitt med hunden och hjälp den att hålla sig lugn genom att du själv är lugn och pratar med låg, mjuk röst. Mata hunden med små godisbitar eller låt den slicka på en tub med mjukost, beröm lugnt när hunden är lugn.

Ta detta i etapper, minska avståndet till grinden successivt och fortsätt att ge godis/tub och beröm. Blir hunden uppjagad så öka avståndet.

Träna gärna enkla kontaktövningar och bestraffa aldrig hunden, det kan göra att den associerar både dig och katten med något negativt. Vi vill såklart att hunden ska tycka om katten och inte låta bli den för att den är rädd för bestraffning. För en del hundar och katter går det väldigt snabbt att vänja sig vid varandra – och för andra kan det behöva upprepas många gånger per dag i några veckor.

Det är inte alltid man vet i förväg hur hunden fungerar med katt. Det är vi noga med att påtala vid en placering. Även om hunden har träffat katter utan problem i hägnet eller i sitt tidigare hem/jourhem är det inte säkert att den inte reagerar på en katt i ett nytt hem. Det är en ny miljö, en annan individ och det är något som hunden behöver få vänja sig vid.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: