Håll din vän trygg.

Vi har nu en ny rubrik på högerkanten – i rött direkt under Facebook- loggan. Här har vi samlat några mycket viktiga artiklar om säkerheten och hur man håller sin bästa vän i trygghet.

Sandra Tigerlind, utbildad hundpsykolog, instruktör mm har haft hundar från 8 länder på sitt hundhem. Hon har sett det mesta… och skriver med stor insikt i ämnet:

På förekommen anledning. Det här ser fruktansvärt överdrivet ut. Eller hur? Hunden har en trepunktssele, ett halsband med GPS, och ett retrieverkoppel. Jag hade turen att ha träffat den här hunden innan hon kom till mig (inte Hundhjälpen). Hon var den mest rädda och traumatiserade hund jag träffat. Rädd för sin egen skugga, vågade i princip inte äta, sova eller dricka, tappade man en nål kissade hon ner sig, hörde hon en människoröst bajsade hon ner sig. Jag visste hur rädd hon var, men som tur var så hade hennes organisation krav på kvitto och foto på GPS, samt film på tomtens stängsel och vilken sele man använde.

När jag skulle hämta henne i Malmö så hade inte flygvolontären fått info om överlämningen, hon tänkte bara lämna över kopplet. Det var en millimeter från att hon tog sig lös, TROTS sele och stryphalsband, hon bockade som en häst, lyckades skruva kroppen åt tre håll samtidigt och i all rörelse så började strypet flytta sig och hon smalnade av vid frambenen när hon landade så hon kom nästan ur selen med. Hade jag inte agerat på en sekund och bokstavligen kastat mig över henne som en brottartävling, så hade jag nog aldrig sett henne igen. Hon hade sprungit och sprungit tills trafiken i Malmö hade skickat henne till himlen.

Jag bar in henne i bilen och bad dem stänga in oss medan jag satte på min säkra sele, GPS etc, och sedan bar jag henne (med tre koppel) till min bil. Så det här är fotot från när vi kommit hem. Notera att allt detta sitter på henne trots att vi är i en inhägnad. Jag stängde in henne om dörrar skulle öppnas (även om det också var inhägnat utanför) och bar henne om vi skulle röra oss till nya platser. Det här var en extremt rädd hund, MEN när ni får hem en hund som aldrig åkt flyg, bott med människor, sett en bil, lyssnat på en diskmaskin, hört tio hundar skälla i trapphuset etc, så KOMMER hunden vara traumatiserad.

Men det finns två sorter, de som uppenbart är stressade (de som man ofta är lite mer noga med att hålla fast för man märker att de hetsar, rör sig, kastar sig i koppel och är mycket oroliga…)men också de som är rädda men avstängda. De sitter stilla, låter sig klappas, kan ta på sig koppel, säger inte ett pip, och verkar följsamma som en tioårig golden retriever.

Men det krävs bara EN SEKUND, när de ser sin chans att fly från den obehagliga situationen, och du vet förmodligen inte att det tillfället närmar sig, för hunden ”verkar vara så snäll”. Var inte så naiva. Hunden är säkert trevlig, men också livrädd, och beroende på om den är proaktiv eller reaktiv, så kommer den agera på helt olika sätt när den utsätts för stress. Så låt er inte luras. Räkna med att det kommer gå åt helvete om ni inte är jävligt noga med säkerheten varenda sekund från ni ses tills efter ett par veckor eller månader för vissa. Krav från denna organisation kom också senare att man aldrig fick öppna buren om man inte var inomhus någonstans med låsta dörrar (jag har sen dess burit in burar på flygplatstoaletter om så krävts…). Ni ska vara oroliga FRAMFÖRALLT för de som inte verkar ha en enda plan på att fly, för det är dem som kommer sticka med eld i baken så fort ni blundar en millimeter.

Långt inlägg men folk måste börja ÖVERDRIVA med säkerheten. Inte luta ett kompostgaller mot dörrposten- bygg en grind eller stäng dörren. Inte ha en vanlig sele eller slarva med dubbelkoppling, det är som att folk vill bli av med sina hundar… 🤦‍♀️ Ni skulle aldrig slarva med bilbälte till spädbarnet, cykelhjälmen till småbarnen… Slarva inte med era hundar heller. De litar på att NI ska hålla dem trygga från sekunden de landar här, för de har ingen annan att förlita sig på. Förvalta deras förtroende, överdriv säkerheten, och så får ni njuta av deras sällskap i många härliga år, och inte tappa dem efter några härliga sekunder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: