Det spirar i naturens barnkammare – DITT och MITT ansvar

Det har väl inte undgått någon att det råder ”KOPPELTVÅNG” i våra marker. Så här ser lagen ut:

16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Se filmen – åtminstone 10 sekunder – så här kan verkligheten se ut. Det är DU som hundägare som låter din hund springa lös som tillåter detta – tillåter man det INTE springer hunden heller inte lös i markerna denna känsliga period.


Det spirar nya små liv i naturens barnkammare. Vintern har varit extremt tuff för de viltlevande djuren och många är kraftigt försvagade. Mödrarna ska nu dessutom orka hålla sina små vid liv, ge di eller söka mat. I varje hund slumrar ett rovdjur, att föreställa sig något annat är att ljuga för sig själv. En lös hund kan orsaka enorm skada och stort lidande bland vilt som nu behöver lugn och ro för att kunna ta hand om sina små. Ett rådjurskid eller en and-unge har lika stort värde som DIN hund – och rätt till att starta sitt liv i relativ trygghet. Ansvaret är DITT – inte din hunds.

Konstigt nog respekteras många gånger inte förbudet mot lösa hundar. Vissa ägare känner sig enbart irriterade och upplever att deras hundar hindras från att ha roligt. Hunden släpps lös ute i naturen när ”ingen annan ser”. Det är ett oerhört egoistiskt resonemang. Lagens mening är inte i egentlig mening att belägga hundägandet med restriktioner. LAGEN AVSER ATT SKYDDA DE VILDA DJUREN UNDER DEN PERIOD NÄR DE ÄR DRÄKTIGA ELLER HAR UNGAR. Att detta av vissa inte upplevs viktigt är oerhört. De vilda djuren har rätt till detta skydd. Att se den egna hundens nöjen som viktigare än de vilda djurens väl och i vissa fall liv är inte förenligt med att kalla sig ”djurvän”. Värdet på ett djurs väl och liv ligger inte i om det har en ägare eller inte eller vad det kostat att köpa. De vilda djuren, mödrar och ungar, har under denna känsliga period ett absolut behov av beskydd. Den som en gång sett ett hundrivet rådjur eller en av hundar ihjälsliten harunge kommer aldrig att glömma det. Är det den egna hunden som orsakat detta har man begått ett gravt fel. Lika fel är att tro att ”mitt lilla gull” inte kommer att riva ihjäl ett rådjurskid om chansen uppstår. Hunden är i sin grund ett rovdjur med rovdjurets instinkter. Visst, driften att förfölja vilt är låg hos en del hundar och kan delvis tränas bort hos vissa – men det är inte skäl nog att bryta mot lagen och därmed riskera de vilda djurens liv. Som ägare har du att välja här – och vi hoppas att alla inser lagens verkliga mening och väljer att hålla sin hund kopplad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d