Tema säkerhet – Ny hund!

Jag har här sammanställt lite tips och råd som jag önskar att alla adoptörer verkligen tar till sig i väntan på att era nya familjemedlemmar kommer hem. Jag hoppas också att detta skall vara till hjälp och förhindra att er hund kommer lös – någonsin. Det är med spänd förväntan man börjar förbereda ankomsten för sin nya hund och inköp skall göras. Att hämta upp sin nya familjemedlem på Arlanda är för många som att sitta i väntrummet på BB.


Det man bör tänka på är säkerheten – hur skall jag planera för att inget skall hända min hund?
Titt som tätt ser vi efterlysningar på sociala medier om hundar som försvunnit runt om i landet. Kopplen har tappats, de har smitit ut från hemmet, rymt från bilen. Detta är en oerhörd tragedi för ägarna MEN framförallt för hunden kan det vara fruktansvärt traumatiskt och skräckfyllt. Den har precis kommit till en helt ny miljö med helt nya människor och innan tilliten hunnit byggas upp mellan ägare och hund är det oerhört riskfyllt om hunden kommer lös.
Som ägare är det vårt ansvar att se till att det inte kan hända våra djur eller barn någonting. Suck – du kan inte jämföra barn och djur säger många, men jo, det kan jag visst. Både barn och djur är beroende av någon som får dom att känna sig säkra och trygga i en kärleksfull miljö.

Om din hund kommer lös
kontakta oss genast då vi har stor erfarenhet av detta och kan instruera er steg för steg hur ni skall göra. Vid ett tillfälle tog det tre månader att få in en hund som hade kommit lös. Hunden sprang iväg mitt i vintern och kunde till slut fångas med hjälp av en fångstbur. Vi kan inte nog poängtera vikten av att se till så att din hund inte smiter ut när en dörr öppnas, eller att se till att du följer anvisningarna för halsband och koppel.

När man hämtar sin hund på Arlanda eller i ett jourhem skall man ha med sig följande:

 • Läderhalsband med många hål så det går att spänna tight
 • Tvillingkoppel/rem/band att fästa mellan halsband och sele
 • Koppel gärna ett 3-4 meter INGET Flexi koppel accepteras
 • Midjebälte/ skärp att fästa kopplet i
 • Köttbullar/korv/skinka, vatten att dricka i skål

Vad ska man tänka på vid bilresa

 • Hunden skall inte sitta ensam lös i bagageutrymmet, det går oerhört snabbt för en hund att tränga sig ut när man öppnar luckan på bilen eller grinden till buren.
 • Hunden skall sitta fast med sitt koppel någonstans i bilen och gärna bredvid matte eller husse i baksätet. Hemresan är det första tillfället som man kan börja skapa band till hunden, så det är bara att njuta med sin nya familjemedlem nära. Ingen bildörr får öppnas utan att hunden är väl förankrad – inne i bilen.

Vad ska man tänka på hemma

 • Inga öppna fönster och dörrar som står på glänt
  ● Gärna kompostgaller eller en barn/hund grind framför ytterdörren eller lämplig plats
  så att man kan komma in i lugn ro utan att hunden försöker tränga sig ut när man
  kommer in utifrån.
  ● Placera hundens bädd på en lugn plats
  ● Inga besökare första tiden, låt hunden komma till ro i sin nya miljö och lära känna sin
  familj utan några större krav.
  ● Träning av allehanda slag kan gott vänta, att lära sig sitta och ligga, gå fot etc
  behöver man inte börja traggla med första veckorna, ha tålamod och skapa band
  mellan er är det som är prioritet. Skämmas bort med god mat och kärlek räcker gott
  och väl.

Att tänka på vid rastning/promenad

● Se till att halsband och sele är fastspänt ordentligt på hunden innan utgång.
● Kontrollera så kopplets fäste sitter ordentligt i ringen ev sätt en extra karbinhake.
● Sätt fast kopplet i midjebälte/ skärp runt midjan, man kan fortfarande hålla kopplet i
handen precis som vanligt medans öglan sitter fast i midjan. Om man halkar,
snubblar tappar kopplet ur handen så sitter hunden fortfarande fast vilket är en
oerhörd livförsäkring för hunden som annars kan bli skrämd och rusa iväg.
● Ha absolut inte bråttom med att låta hunden vara lös, det räcker gott och väl att
hundarna får springa av sig där det finns inhägnat område när de har blivit trygga
med sin familj och man har tränat på inkallning. Det är inte livsviktigt att få vara lös på promenaderna och det är ingen tävling om vem som skall kunna ha sin hund lös först inom en viss tid. Man lär känna sin hund med tiden och vet då bäst hur den fungeraroch vad man kan och inte kan låta den göra.

Sist men inte minst glöm inte registrera hunden på jordbruksverket och ha ej bråttom att ta hunden till veterinär för besiktning om ni valt ett försäkringsbolag som kräver det. Vänta minst 2 veckor så hunden inte utsätts för onödig stress i en redan helt ny främmande miljö.Se bara till att olycksfallsförsäkringen börjar gälla från ankomstdagen, det är det viktiga.

Stort lycka till med er nya familjemedlem. Jag hoppas mina råd kan bidra till att hunden ska få det trygga liv den förtjänar i Sverige.

Jane Iassonidis
Rescue Mom till Maya, Enya, Baloo och Cookie
Har du frågor om din hunds säkerhet – kontakta jane.hundhjalpen@gmail.com

En kommentar på “Tema säkerhet – Ny hund!

 1. Superbra instruktionsfilm och råd om första tiden vid adoption. När jag skaffade min beaglevalp fick jag köra ett liknande system de första åren för han var så vild och intresserad av allt och alla utom mig, och jag var livrädd att han skulle komma lös. Men efter 2 år kunde jag koppla av och nu (han är 7 år) har vi ett jättefint band och han går bättre lös än i koppel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: