Tema säkerhet – Första tiden för en ny hund.!

Första mötet – Hämtningen – Första tiden i hemmet

Har här sammanställt lite tips och råd som vi önskar att alla adoptörer verkligen tar till sig i väntan på att era nya familjemedlemmar kommer hem. Vi hoppas också att detta skall vara till hjälp och förhindra att er hund kommer lös.
Det är med spänd förväntan man börjar förbereda ankomsten för sin nya hund och inköp skall göras. Att hämta upp sin nya familjemedlem på ankomstplatsen är för många som att sitta i ett väntrum på BB.
Det man bör tänka på är säkerheten, hur skall jag göra för att inget skall hända min hund?
Titt som tätt ser vi efterlysningar på sociala medier om hundar som försvunnit runt om i landet, de har tappats, de har smitit ut från hemmet, rymt från bilen – varianterna är många hur man förlorat sin hund. Detta är en oerhörd tragedi för ägarna MEN framförallt för hunden kan det vara absolut fruktansvärt traumatiskt och skräckfyllt.
Den har precis kommit till en helt ny miljö med helt nya människor och innan tilliten hunnit byggas upp mellan ägare och hund är det oerhört riskfyllt om hunden kommer lös.
Som husse/matte till en hund är det vårt ansvar att se till att det inte kan hända våra djur eller barn någonting.
Suck – du kan inte jämföra barn och djur säger många, men jo det kan jag visst. Både barn och djur är beroende av någon som får dom att känna sig säkra och trygga i en kärleksfull miljö.

Om din hund kommer lös
kontakta oss genast då vi har stor erfarenhet av detta och kan instruera er steg för steg hur ni skall göra. Vid ett tillfälle tog det flera månader att få in en hund som hade kommit lös, finns fler händelser med allt från timmar till veckor och månader. Tre hundar har avlidit pga påkörning när man tappat kopplet, två hundar är aldrig återfunna. Därför tjatar vi om säkerheten och vill att ni tänker på detta så inget liknande händer just er hund. Vi kan inte nog poängtera vikten av läsa igenom våra direktiv om vad man skall tänka på.

När man hämtar sin hund på ankomstplatsen, eller i ett jourhem hjälper vi till att sätta på hundens egna säkerhetssele och koppel, nedan ser ni vad ni som ägare skall ha med till hunden.

 • Läderhalsband är att föredra med många hål så det går att spänna tight.
 • Säkerhetsrem att fästa mellan halsband och sele (se exempel i tipslistan)
 • Midjebälte att fästa kopplet i
 • Köttbullar/korv/skinka, vatten att dricka i skål

Vad ska man tänka på vid bilresa

 • Hunden skall inte sitta ensam lös i bagageutrymmet, det går oerhört snabbt för en hund att tränga sig ut när man öppnar luckan på bilen eller grinden till buren.
 • Hunden skall sitta fast med sitt koppel någonstans i bilen och gärna bredvid matte eller husse i baksätet. Det är det första tillfället som man kan börja skapa band på så det är bara att njuta med sina nya familjemedlem nära.

Vad ska man tänka på hemma

 • Inga öppna fönster och dörrar som står på glänt
 • Gärna kompostgaller eller en barn/hund grind framför ytterdörren eller lämplig plats så att man kan komma in i lugn ro utan att hunden försöker tränga sig ut när man kommer in utifrån.
 • Placera hundens bädd på en lugn plats
 • Inga besökare första tiden, låt hunden komma till ro i sin nya miljö och lära känna sin familj utan några större krav.
 • Träning av allehanda slag kan gott vänta, att lära sig sitta och ligga, gå fot etc behöver man inte börja traggla med första veckorna, ha tålamod och skapa band mellan er är det som är prioritet. Skämmas bort med god mat och kärlek räcker gott och väl. Det tar minst tre veckor för en hund att komma till ro i sin nya miljö och tre månader tills den känner att den är hemma.

Att tänka på vid rastning/promenad

 • Se till att halsband och sele är fastspänt ordentligt på hunden innan utgång. Använd absolut INTE flexikoppel och använd selen hunden har vid ankomst.
 • Kontrollera så kopplets krok sitter ordentligt i ringen.
 • Sätt fast kopplet i midjebältet runt midjan, man kan fortfarande hålla kopplet i handen precis som vanligt medans öglan sitter fast i midjan. Om man halkar, snubblar tappar kopplet ur handen så sitter hunden fortfarande fast vilket är en oerhörd livförsäkring för hunden som annars kan bli skrämd och rusa iväg.
 • Ha absolut inte bråttom med att låta hunden vara lös, det räcker gott och väl att hundarna får springa av sig där det finns inhägnat område när de har blivit trygga med sin familj och man har tränat på inkallning. Det är inte livsviktigt att få vara lös på promenaderna och det är ingen tävling om vem som skall kunna ha sin hund lös först inom en viss tid. Man lär känna sin hund med tiden och vet då bäst hur den fungerar och vad man kan och inte kan låta den göra.

Sist men inte minst glöm inte registrera hunden på jordbruksverket.
Vänta minst 3 veckor att ta hunden till veterinär för besiktning om ni valt ett försäkringsbolag som kräver det., detta för att hunden inte utsätts för onödig stress i en redan helt ny främmande miljö. Se bara till att olycksfallsförsäkringen börjar gälla från ankomstdagen.

Stort lycka till med eran nya familjemedlem!


En kommentar på “Tema säkerhet – Första tiden för en ny hund.!

 1. Superbra instruktionsfilm och råd om första tiden vid adoption. När jag skaffade min beaglevalp fick jag köra ett liknande system de första åren för han var så vild och intresserad av allt och alla utom mig, och jag var livrädd att han skulle komma lös. Men efter 2 år kunde jag koppla av och nu (han är 7 år) har vi ett jättefint band och han går bättre lös än i koppel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: