Tema säkerhet – Ny hund!

Jag har här sammanställt lite tips och råd som jag önskar att alla adoptörer verkligen tar till sig i väntan på att era nya familjemedlemmar kommer hem. Jag hoppas också att detta skall vara till hjälp och förhindra att er hund kommer lös – någonsin. Det är med spänd förväntan man börjar förbereda ankomsten för sin nya hund och inköp skall göras. Att hämta upp sin nya familjemedlem på Arlanda är för många som att sitta i väntrummet på BB.


Viktigt att tänka på är säkerheten – hur skall jag planera för att inget skall hända min hund?
Titt som tätt ser vi efterlysningar på sociala medier om hundar som försvunnit runt om i landet. Kopplen har tappats, de har smitit ut från hemmet, rymt från bilen. Detta är en oerhörd tragedi för ägarna MEN framförallt för hunden kan det vara fruktansvärt traumatiskt och skräckfyllt. Den har precis kommit till en helt ny miljö med helt nya människor och innan tilliten hunnit byggas upp mellan ägare och hund är det oerhört riskfyllt om hunden kommer lös. Som ägare är det vårt ansvar att se till att det inte kan hända våra djur eller barn någonting. Suck – du kan inte jämföra barn och djur säger många, men jo, det kan jag visst. Både barn och djur är beroende av någon som får dom att känna sig säkra och trygga i en kärleksfull miljö.

När man hämtar sin hund på Arlanda eller i ett jourhem skall man ha med sig följande:

 • Läderhalsband med många hål så det går att spänna tight
 • Sele (se gärna vår bäst i test)
 • Tvillingkoppel/rem/band att fästa mellan halsband och sele
 • Vanligt kort koppel. Flexikoppel accepteras INTE.
 • Midjebälte/ skärp att fästa kopplet i
 • Köttbullar/korv/skinka, vatten att dricka i skål

Vad ska man tänka på vid bilresan hem

 • Hunden skall inte sitta ensam lös i bagageutrymmet, det går oerhört snabbt för en hund att tränga sig ut när man öppnar luckan på bilen eller grinden till buren.
 • Hunden skall sitta fast med sitt koppel någonstans i bilen och gärna bredvid matte eller husse i baksätet. Hemresan är det första tillfället som man kan börja skapa band till hunden, så det är bara att njuta med sin nya familjemedlem nära. Ingen bildörr får öppnas utan att hunden är väl förankrad – inne i bilen.

Vad ska man tänka på hemma

 • Inga öppna fönster och dörrar som står på glänt. Dörren ska vara låst så att hunden inte kan komma åt handtaget och smita ut.
 • Skapa en ”sluss” vid ytterdörrar. Gärna en barn-/hundgrind framför ytterdörren eller lämplig plats så att man kan komma in utifrån i lugn ro utan att hunden försöker tränga sig ut.
 • Placera hundens bädd på en lugn plats.
 • Inga besökare första tiden, låt hunden komma till ro i sin nya miljö och lära känna sin familj utan några större krav.
 • Stressa inte hunden genom att börja ”träna” den för snabbt. Att lära sig sitta och ligga, gå fot etc behöver man inte börja traggla med första veckorna / månaderna. Att ha tålamod och arbeta på att skapa band mellan er är det som ska prioriteras. Att skämma bort med god mat och kärlek räcker gott och väl.

Att tänka på vid rastning/promenad

 • Se till att halsband och sele är fastspända ordentligt på hunden innan utgång. Kontrollera knäppen och att kopplets fäste sitter ordentligt i ringen ev sätt en extra karbinhake. Kontrollera så inte knäppen glidit och selen glappar.Sätt fast kopplet i midjebälte/ skärp runt midjan. Du kan fortfarande hålla kopplet i handen precis som vanligt medan öglan sitter fast i midjan. Om man halkar, snubblar eller tappar kopplet ur handen så sitter hunden fortfarande fast vilket kan förhindra en stor tragedi.
 • Forcera inte hunden i nya miljöer som kan skrämma den. Låt världen inledningsvis vara mycket liten – kring hemmet. Tids nog får den växa.
 • Ha absolut inte bråttom med att låta hunden vara lös, det räcker gott och väl att hundarna får springa av sig där det finns inhägnat område när de har blivit trygga med sin familj och man har tränat på inkallning. Det är inte livsviktigt att få vara lös på promenaderna och det är ingen tävling om vem som skall kunna ha sin hund lös först inom en viss tid. Man lär känna sin hund med tiden och vet då bäst hur den fungerar och vad man kan och inte kan låta den göra.

Stort lycka till med er nya familjemedlem. Jag hoppas mina råd kan bidra till att hunden ska få det trygga liv den förtjänar i Sverige.

Jane Iassonidis
Rescue Mom till Maya, Enya, Baloo och Cookie
Har du frågor om din hunds säkerhet – kontakta jane.hundhjalpen@gmail.com

En kommentar på “Tema säkerhet – Ny hund!

 1. Superbra instruktionsfilm och råd om första tiden vid adoption. När jag skaffade min beaglevalp fick jag köra ett liknande system de första åren för han var så vild och intresserad av allt och alla utom mig, och jag var livrädd att han skulle komma lös. Men efter 2 år kunde jag koppla av och nu (han är 7 år) har vi ett jättefint band och han går bättre lös än i koppel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: