Tema säkerhet – Selar!


Att välkomna en hund i sin familj innebär ett stort ansvar för hundens hälsa, trygghet och framtida säkerhet. Vi har under årens lopp haft ganska många hundar och har testat mängder av selar i jakten på den perfekta selen.
En sele skall sitta bekvämt på hunden och samtidigt ska de inte kunna backa eller slingra sig ur selen om de blir skrämda. Halsband kan användas som ett komplement, speciellt första tiden när hunden inte skall ha sin sele på inomhus då är det bra med ett halsband. Vid promenader är ett halsband inte tillräckligt skonsamt mot hundens känsliga hals vid tryck och eventuella ryck så därför bör man inte använda det vid promenader. Det finns modern forskning som visar att halsband inte är skonsamt nog för promenader.

Hundhjälpens val av sele har fallit på ett italienskt märke som heter Haqihana. Selen finns i två varianter, Double H har två mag remmar och är den sele som numera hundarna har när de ankommer till Sverige. Denna sele är den absolut säkraste att ha på sin nykomna hund och vi rekommenderar starkt att man fortsätter använda denna på hunden för att förebygga att hunden kan komma lös. Double H finns inte för riktigt små hundar så där finns en annan variant som har en magrem och heter Haqihana extra lång. Den har jag på mina hundar som varit här i flera år ( se bilden nedan ). Båda Double H och Extra lång är ställbar i alla remmar vilket gör att den verkligen sitter perfekt och kan ställas in efter hundens egen kroppsform. Våra blandraser kan ju se helt olika ut i sin uppbyggnad och för hundens rörelse är det viktigt att man inte har en sele som trycker ihop hundens framparti.


Haqihana har 3 olika modeller så det är viktigt att man väljer Double H eller extra lång. Ringen på framdelen på selen skall hamna på hundens bröstben, den får inte ligga så högt som på halsen, bakre remmen under magen skall ställas in så att den blir så lång att den kommer bakom revbenen för att sen knäppas uppe på ryggen. Detta bidrar också till att armbågarnas rörelsemönster är helt fritt. Att den bakre remmen sitter bakom revbenen hindrar hunden från att kunna backa ur selen så att den dras över huvudet, vilket är ett av de vanligaste sätten som hundarna kommer lösa på. Jag har gjort en liten film för att visa hur den sitter på mina hundar och för att visa fördelarna som jag tycker finns med Haqihana-selen. Det finns även andra bra och säkra selar som ni kan se i vårt Bäst i test.

Jag ser ofta att det är väldigt populärt att köpa Julius K9 sele till hundarna. Det rekommenderas INTE till nykomna hundar. Dessa selar är hur enkla som helst att backa ur på 2 sek. Även i framtiden när man besöker okända platser så bör man tänka på säkerheten så att hunden inte skall kunna komma lös på främmande område. Då använder iallafall jag mitt säkerhets tänk lite extra och använder Double H och självklart även midjebälte. Det är väldigt bekvämt och känns tryggt, då jag vet att om jag ramlar eller tappar kopplet så sitter mina hundar fortfarande fast och kan inte komma lösa.

Jag vill också tillägga att när man hämtar sin hund så ingår Haqihana sele + Baggen koppel med säkerhetskrok. Det finns ett syfte varför man tjatar om säkerheten och det är för att förskona Hunden och er från det trauma som blir med en förrymd hund. En lös hund kan sluta med död eller lidande, det vill man inte vara orsaken till.

Midjebälte är något av det mest användbara man kan ha som hundägare och är en billig investering för att inte tappa sin hund. Det har hänt att adoptörer ramlat och tappat kopplet och hunden sedan blivit överkörd och avlidit, med ett midjebälte så sitter hunden alltid fast även om man faller.

Hoppas att ni tar till er information och råd kring säkerheten då vår gemensamma erfarenhet i föreningen är till för att hjälpa och förhindra tragedier.
Kontakta jane.hundhjalpen@gmail.com om du behöver råd gällande selar / utrustning och säkerhet.


RYMNINGSSÄKRA SELAR

Haqihana sele (extra lång) Haqihana Double H
båda Haqihana finns på Hundhjälpen för snabb leverans

 

Hurtta Trail / finns på Arken zoo
Ruffwear Webmaster / finns på vildhunden.se
Trixie stay / finns på zooplus.se
Showmaster Hööks / finns på hooks.se

5 kommentarer på “Tema säkerhet – Selar!

  1. Hur kombinerar du midjebälte med koppel? Har du ett långt koppel som först och främst sitter fast runt midjan och som du samtidigt håller i när du promenerar, eller hur gör du? Intressant läsning när man har funderat på att adoptera så småningom.

  2. Jag har ett midjebälte som jag satt karbinhakar i och öglan på koppet sätter jag fast i karbinhaken. Har olika längd på koppel beroende på vad jag skall göra men jag håller i det precis som vanligt oavsett. När jag har flera hundar samtidigt så underlättar det också. 🙂

  3. Har du några tips på hur jag smidigast köper en Haqihana-sele?

  4. Hej,ja den selen du visar på videon verkar ju vara jättebra för hunden.Väntar hem Milena från Rumänien.Jag tror att den sele du visade skulle passa henne,eller vad tror du?
    mvh/roland

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: