Bra att veta om Hundhjälpen – Om de medicinska förberedelserna

Denna artikel belyser ett viktigt ämne – de medicinska förberedelserna när en hund / katt adopteras till Sverige genom Hundhjälpen.
HUNDAR
Med den fria rörlighet som finns inom EU, så passerar en stor mängd sällskapsdjur över vårt lands gränser. Det är uppfödare som behöver para sin tik i något annat land för att motverka inavel bland rashundar, det är familjer som på semestern tar med sig sina hundar utomlands, det är utländska jägare som tar med sina jakthundar för att jaga i de svenska fjällen.
Hur ovan nämnda hundar förbereds inför resan till Sverige vet vi inte, bara att de måste uppfylla Jordbruksverkets införselkrav om att vara vaccinerade mot rabies. Det största hotet står dock alla hundar som smugglas över gränserna för. Om dessa smuggelhundar vet vi absolut ingenting.
Vad vi däremot vet, det är hur Hundhjälpens rumänska gatuhundar förbereds. Våra hundar vaccineras, avmaskas och testas mot en rad sjukdomar. Hundhjälpen har fullständig tillgång till hundarnas medicinska journal. Alla vaccinationer, samt tester förs in i hundens pass.
Hundarna vaccineras mot
rabies, parvo, valpsjuka, leptospiros, hepatit, kennelhosta.
Hundarna testas mot
leishmania, brucellos, babesia, hjärtmask, erlichia (anaplasma), erlichios (monocytär), borreliainfektion
Hundarna avmaskas mot
dvärgbandmask och all annan mask
Löpande behandlas hundarna i hägnet med avmaskning, samt med antiparasit-medel. Hundhjälpen betalar även extra för löpande tester på våra hundar rörande de sjukdomar som smittar via vissa mygg- och fästingarter. För tester som inte kan göras på plats, så skickas proverna till EU-godkända laboratorier.
För den medicinska utvärderingen använder Hundhjälpen numera det besiktningsprotokoll som försäkringsbolaget Agria har utfärdat att användas av svenska veterinärer. Hundarna kontrolleras därmed från topp till tå och varje besiktningspunkt undersöks och checkas av. Protokollet tillsänds oss när hunden läggs till vårt adoptionsprogram och besiktningen upprepas enligt samma rutiner när hunden undersöks inför sin resa.
Hundhjälpen anser att de medicinska aspekterna måste tas på fullaste allvar och att en seriös organisation måste hålla sig uppdaterad om hälsoläget, samt att minska riskerna till ett minimum genom rigorösa åtgärder och kontrollprogram. I sammanhanget vill vi nämna att de vektorer (de myggor och fästingar som kan sprida smitta) i princip ej finns i Sverige och sålunda kan en sådan smitta ej föras vidare i vårt land.
Sammanfattningsvis, så är dessa gatuhundar mycket mer testade och kontrollerade än några andra hundar som förs över gränsen till Sverige. Inte nog med detta, vår verksamhet är transparent och självkontrollerande, i den meningen att vi finns här för att hjälpa hundar och om vi då brister i våra medicinska förberedelser av hundarna så kommer vi inte att kunna fortsätta hjälpa dem.
KATTER
Precis som våra hundar, genomgår även våra omhändertagna katter från dag 1 ett rigoröst medicinskt program – för sin egen hälsas och för Din trygghets skull. Det bör påpekas att samtliga sjukdomar som nämns nedan ( förutom rabies ) redan finns i Sverige bland vanliga svenska katter – och kan ha mycket allvarliga konsekvenser. Jordbruksverkets ENDA krav för införsel är en rabiesvaccination samt microchip.
Vaccinationer
– Rabies
– Calicivirus – influensa med inflammation av munnen
– Rhinotracheitis – herpesvirus
– Panleucopenia – parvovirus ”kattpest”
– Leukemia – katt-leukemi
Tester
– FIV Feline Immunodeficiency Virus – katt-aids
– FELV Feline Leukemic Virus – katt-leukemi
Avmaskning
– bandmask / rundmask
Yttre parasiter
– prevention mot fästingar / småkryp
Veterinärbesiktning
Katten står under veterinärkontroll från omhändertagandet tills avresan. Slutbesiktning av katten görs inom 24 timmar före avresan till Sverige. Då katter nu är en permanent beståndsdel av adoptionsprogrammet är deras hälsa högprioriterad.