Foderhundarna i fokus!

Under de kommande dagarna kommer vi att fokusera på, och informera dagligen om, verksamheten kring våra foderhundar och om att vara fodervärd. Hur det fungerar och vad det innebär. Högst upp på sidan ”Hundar för adoption” finns foderhundarna – rumänska hundar i Sverige för adoption. Vilka är de då och varför är de foderhundar?

En foderhund är en hund som är placerad hos fodervärd i Sverige – i avvaktan på ett permanent hem. Några hundar kommer direkt från Rumänien till sitt foderhem. Det är då ofta hundar som av olika orsaker haft det svårt i hägnet och måste få lämna det utan dröjsmål. Hunden kan ha varit svårt mobbad av andra hundar, varit väldigt stressad i hägn-miljön eller vara en hund med särskilda behov där livet i hägnet kan vara väldigt tufft (ex. äldre eller handikappade hundar ). Några hundar kan vara extremt skygga och då inte kunna få den interaktion med människor i hägnet som behövs för att de ska kunna växa som individer. Några av hundarna har redan bott i ett hem i Sverige och av olika orsaker inte kunnat bo kvar där. Hunden kan ha stressats svårt av barn, attackerats av tidigare hund i hemmet, ägaren kan ha insjuknat allvarligt etc. Våra fodervärdar ställer då upp och agerar tillfällig familj för hunden och gör allt för att den under sin vistelse där ska ha det bra. Fodervärdarna är alla hunderfarna och många är redan ägare till någon eller några av våra hundar.

Den som är intresserad av en foderhund har möjlighet att få förstklassig information från föreningen / fodervärden. Hunden kan / ska sedan besökas i hemmet och man kan där bilda sig en egen uppfattning om huruvida hunden kan tänkas passa in i ens liv. Fodervärdarna är mycket tillmötesgående och måna om sina skyddslingar och gör sitt bästa för att presentera hundens samtliga sidor.

Precis som våra adoptivhundar kvar i Rumänien har foderhundarna ett stort behov av egna, permanenta hem. Fodervärdarna står då ofta beredda att ställa upp för ännu en hund i nöd. Fördelen med att välja en av våra foderhundar är att den dels kan träffas i sitt tillfälliga hem, dels att den redan har inhämtat en del kunskaper som att vara helt rumsren, kunna gå i koppel etc. Foderhundarna följs efter sin flytt givetvis upp på precis samma sätt som våra vanliga adoptivhundar – genom kunniga kontaktpersoner som under den första månaden håller regelbunden kontakt.

Att ställa upp som fodervärd för en hund är väldigt berikande. Man gör en avgörande insats för en nödställd hund. Det är ett sätt att lära sig själv mera om hundar och deras dynamiska psykologi, att nyttja sina kunskaper och inte minst – förmedla trygghet och glädje till hunden. Hunden ska under tiden i hemmet behandlas precis som en ”egen” hund, dvs ges det ”bästa av allt”. Fodervärdarna står för de löpande kostnaderna medan Hundhjälpen håller hunden försäkrad.

Skulle DU vara intresserad av att ställa upp som fodervärd kan du lämna en intresseanmälan här.

Kan du ge en av våra foderhundar ett eget hem? Aktuella foderhundar hittar du här.

Intresseanmälan / adoption finner du här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: