Jag och min hund – GÖRAN OCH ALICE

Göran hade under många år haft hundar, flera av dem av blandras men den sista var en schäfertik som dog vid 15 års ålder. När Göran nu började tänka på att skaffa en ny hund kom tankarna på att det gärna fick vara en blandras men han ville inte ha en valp så han landade i att han helst ville ta hand om en vuxen hund. Han undersökte möjligheterna med Hundstallet men tyvärr upplevde han en ovilja från deras sida när han visade intresse av att adoptera från dem, så när han då på internet såg en artikel om Hundhjälpen riktades intresset dit istället.
Artikeln berättade om HHs verksamhet men också om arbetet på plats i Rumänien, i Cernavoda hos Save the Dogs med bl a deras förebyggande verksamhet och hur man jobbar med att utbilda skolbarnen i området om hundar. Göran kontaktade HH och fann vackra Nelly som bokades men innan hon hann komma hit upptäcktes ett hälsoproblem och man behövde skjuta upp hennes resa. Då föreslog HHs ordförande Linda istället att hon trodde Alice skulle passa för Göran. Det gjorde hon!
Alice föddes på gatan och vid 5 veckors ålder kom hon med sin mamma och syskon till hägnet i Cernavoda där hon växte upp. I augusti 2016 kom hon till Sverige och landade på Arlanda för att flytta hem till Göran. Flytten var jobbig för Alice och när hon kom fram var hon mycket tillbakadragen. Hon vågade inte kissa ute i början, hon vågade inte gå i trappor och hon tyckte det var läskigt att gå in och ut genom dörrar så Göran fick bära henne.

Det första året var det mycket jobb men idag har Göran en fantastisk livskamrat i Alice. Hon betyder allt för honom och jag skulle våga påstå att det är ömsesidigt. Han har vunnit hennes tillit och hon litar helt på Göran och i svåra situationer som hon är obekväm med läser hon av honom och kan efter en stund slappna av när hon ser att han är okej med situationen.
Alice hänger med honom överallt och har trots sin inledande stora osäkerhet blivit en stark och självständig personlighet även om hon i vissa situationer kan vara blyg och tillbakadragen. Allting handlar om att Göran ger henne sin tid och har tålamod. Han kan aldrig ”lura” henne till att göra saker. Allt är byggt på tillit dem emellan.
Görans egna ord om hur han ser på relationen till Alice och hundar från t ex Rumänien för att man ska förstå de här hundarna är, att det går att jämföra med människor från katastrofsituationer, där alla påverkats olika av sina upplevelser och där vi behöver visa förståelse och empati samtidigt som vi ger utrymme och visar respekt. På så sätt har Alice alltid mått bra tillsammans med de människor som inte ifrågasätter utan möter henne på hennes egna villkor.

Alice har kommit långt i sin utveckling och lever idag ett bra liv tillsammans med Göran. Hon är med honom på jobbet, de är ute på långpromenader där hon får springa i skogen och leka på hundstranden. Hon träffar kompisar och hon har sin allra bästa kompis, en dvärgpinscher.
Jag skulle vilja lägga till att det är tack vare Görans förståelse och tålamod som det har gått så bra för Alice. Han var beredd att lägga all sin tid på henne och var helt inställd på att hon hade sina svårigheter med sig, vilket medför att man måste vara lyhörd och se till hunden som individ. Göran accepterar Alice precis som hon är, medveten om att det nog alltid kommer finnas sidor hos henne som inte går att förändra, på gott och ont; precis som med människor med våra olika livsbakgrunder.
Göran och Alice kan följas på instagram www.instagram.com/goran_forsberg
P.S. Nelly fick sedan sin resa till Sverige till en annan familj och har det bra idag.

/Lotta Wistrand för Hundhjälpen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: