Bra att veta om Hundhjälpen – Om Hundhjälpens arbete på plats i Rumänien

Denna artikel belyser Hundhjälpens / SaveTheDogs arbete på plats i Rumänien och varför det är så viktigt.

I Rumänien lever ca 2-3 miljoner gatuhundar. Deras liv är ett lidande från dag ett; extrem undernäring, skador och parasiter plågar dem – men även människor som utan samvete misshandlar och lemlästar dem. Den stora mängden hundar bidrar också till olägenheter och rädsla bland människorna. Myndigheterna försöker begränsa populationen av gatuhundar genom att förgifta dem på gatorna eller genom inhuman avlivning i s.k. dödshägn dit hundarna förs efter att ha fångats in. Infångandet i sig medför enormt lidande och ofta svåra skador på hundarna.
När en hund förs bort eller dödas, så blir reviret ledigt och en ny hund tar omedelbart dess plats. Rent teoretiskt kan en okastrerad tik på några år ge upphov till tusentals nya hundar. Även om detta är en matematisk beräkning – i verkligheten så dör de flesta av valparna innan fertil ålder och alla hundar blir inte fertila – så förstår man att myndigheterna i förlängningen aldrig kommer att lyckas med att utrota gatuhundspopulationen.

För att på sikt humant lösa problemet med gatuhundar så bör man arbeta med kastreringsprogram, så kallad ”trap-neuter-release” (TNR), vilket rekommenderas av WHO som den mest effektiva metoden. Det betyder att man fångar in en hund, kastrerar och vaccinerar den, samt sedan släpper tillbaka hunden på platsen där den infångades. TNR bedrevs tills alldeles nyligen av SaveTheDogs i stor skala – men ny lagstiftning har förbjudit frisläppande. I det främsta området man arbetade minskade gatuhundspopulationen tack vare TNR med 90%. Enligt nyare lagstiftning får inte frisläppande ske vilket leder till ett enormt tryck på hägnen – dit nu endast de mest utsatta hundarna kan tas in. Det enda sättet att frigöra plats i hägnet för nya nödfall är nu internationella adoptioner, där Hundhjälpen har en stor roll. Hundar från SaveTheDogs hägn reser även till Italien, Schweiz, Tyskland, Österrike och Finland.

Att förändra synen på gatuhundarna är en annan väldigt viktig uppgift. Detta sker i staden Cernavoda genom utbildning av skolbarn, samt uppsökande verksamhet i staden och omgivande byar. SaveTheDogs driver en omfattandet lobby-verksamhet gentemot beslutsfattare och politiker, både lokalt och internationellt, för att påverka lagar och bestämmelser gällande gatuhundar. Spridning av kunskap i Sverige om gatuhundarnas situation tillhör också våra uppgifter. I hela världen uppskattas siffran hemlösa hundar uppgå till ca 200 miljoner, så problemet kring och lidandet för dessa djur är gigantiskt.

%d