Hundhjälpens litteraturförslag – kunskap för förståelse och problemlösning

Då vi ofta får frågan om lämplig litteratur att läsa för att förbereda sig före hundens ankomst – eller för att senare förstå hundens beteenden – följer nedan en lista på mycket bra läsning. Listan har sammanställts av Madde på hundsupport.nu – diplomerad hundpsykolog och hundbeteendevetare . Här förespråkas kunskap om hundens ”språk” samt mjuka träningsmetoder med hundens förutsättningar och bästa i fokus. Många tankar kommer att väckas hos den engagerade läsaren.

I samspråk med hunden – Lugnande signaler ( Turid Rugaas )
Boken handlar om hundens kroppsspråk och vilka signaler/beteenden hunden använder för att lugna en situation, sig själv, en människa, en annan hund. Hundar kommunicerar väldigt mycket med hjälp av sitt kroppsspråk. Eller- de försöker i alla fall – tyvärr missförstår vi ofta
hundarna vilket kan leda till problematik.

Denna bok förklarar och visar en del vanligt förekommande lugnande signaler hos våra hundar, hur de används och hur du kan lära dig att förstå din hund bättre. Boken innehåller även fallbeskrivningar som förklarar hur de olika signalerna fungerar i verkliga livet. Var beredd på att om du väl en gång har börjat observera dessa signaler så kommer du inte att kunna sluta. Ca 180 kr

Familjehunden – Valp och vuxen ( Mickie Gustafsson )
En bok som tar upp både bakgrund, fakta, ”tänk själv” och konkreta tips för hundägaren. Hur går det till när man skaffar hund, vad bör man tänka på? Boken är lättläst och tar upp hundens utveckling och varför hunden fungerar som den gör – och lägger vikt på att hundägaren behöver försöka förstå sin hund snarare än att lägga fokusen på att hunden ska förstå sin husse eller matte.

Ett pluspoäng för denna bok är att den även går igenom hur det kan vara att få hem en vuxen hund. Ca 220 kr

Skjut inte hunden ( Karen Pryor )
I den här boken gör vi en mycket intressant djupdykning i hur inlärning fungerar – och inte fungerar. Ett utmärkt bokval för oss som intresserar oss för inlärningsteorier, -metoder och -psykologi. Man går olika metoder för träning och inlärning, för- och nackdelar med
olika träningsmetoder, samt exempel på hur de olika metoderna kan användas i praktiken. Boken förklarar hur man med olika metoder skulle kunna få vem som helst – hund, människa, delfin eller varför inte höna – att utföra olika beteenden utan några egentligen instruktioner.
En välskriven bok med en lagom portion av humor och många exempel där de allra flesta säkerligen kan känna igen sig på ett eller annat vis!

Blygerhundar ( Jessica Mann )
En underbar bok om hur du kan göra din hund till en riktig superhjälte! Alla som har träffat, eller själv har, en rädd hund vet hur hjärtskärande det kan vara. Både för att man såklart inte vill se sin bästa vän vara rädd men också för att man gång på gång
behöver förklara för en många gånger oförstående omgivning. I den här boken får du både mycket fakta om hur hundar fungerar, tips om hur du själv kan bete dig och träningstips för olika slags rädslor. Ett hett tips till alla, oavsett om man själv har en rädd hund eller ej. Rädda, arga och stressade hundar.

Att lindra och bota med enkla medel ( Anders Hallgren )
Detta är en bok om stress hos hundar. Vad som kan utlösa stress, vad är det egentligen som händer i kroppen, skillnaden på positiv och negativ stress. Kan positiv stress vara skadlig? Den går igenom vad som kan orsaka stress hos hundar och vad man kan göra åt det.

Stress är något som är naturligt och fullt normalt, det är en rent av livsnödvändig funktion i kroppen som vi alla har. Utan den skulle vi behöva rejält med tur för att ens överleva. Vi får förståelse för hur otroligt viktigt det är se till både art och individ – för även om processen i sig är densamma för alla så är det i allra högsta grad individuellt vad som sätter igång stress-processen. ”Stress” har blivit ett sådant vardagligt uttryck både vad gäller hundar och vad gäller människor, så man reflekterar knappt över det längre känner jag. I den här boken får man förklarat vad stress faktiskt är, vad det är som händer i kroppen, i detalj.

Om man är intresserad av att få bättre förståelse för rädslor, ångest och aggression: Kerstin Malms serie bestående av tre böcker (kan även läsas en och en): Hunden människan relationen, Rädslor och separationsproblem hos hundar, Aggressivitet hos hundar

En kommentar på “Hundhjälpens litteraturförslag – kunskap för förståelse och problemlösning

  1. Så utmärkt att få litet tips! Anders Hallgren var det ett tag sedan jag läste. Det behöver Ray. Med hälsning från Ray och matte / Jeanna

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: