Det här med koppeltvång…

Det har väl inte undgått någon att det råder ”koppeltvång” i våra marker. Så här ser lagen ut:

16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.

Så här tolkas lagen:
Om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden den 1 mars till den 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig, dvs i ett ”osynligt koppel”. I nationalparker råder absolut koppeltvång året om och i vissa tillåts inga hundar. Hundar ska hållas i koppel även i naturreservat. Kommunala bestämmelser kan kräva att hunden hålls i koppel året om i vissa områden.

Konstigt nog respekteras många gånger inte förbudet mot lösa hundar. Vissa ägare känner sig enbart irriterade och upplever att deras hundar hindras från att ha roligt. Hunden släpps lös ute i naturen när ”ingen annan ser”. Det är ett oerhört egoistiskt resonemang. Lagens mening är inte i egentlig mening att belägga hundägandet med restriktioner. Lagen avser att skydda de vilda djuren under den period när de är dräktiga eller har ungar. Att detta av vissa inte upplevs viktig är oerhört. De vilda djuren har rätt till detta skydd. Att se den egna hundens nöjen som viktigare än de vilda djurens väl och i vissa fall liv är inte förenligt med att kalla sig ”djurvän”. Värdet på ett djurs väl och liv ligger inte i om det har en ägare eller inte eller vad det kostat att köpa. De vilda djuren, mammor och ungar, har under denna känsliga period ett absolut behov av beskydd. Den som en gång sett ett hundrivet rådjur eller en av hundar ihjälsliten harunge kommer aldrig att glömma det. Är det den egna hunden som orsakat detta har man begått ett gravt fel. Lika fel är att tro att ”mitt lilla gull” inte kommer att riva ihjäl ett rådjurskid om chansen uppstår.

Hunden är i sin grund ett rovdjur med rovdjurets instinkter. Visst, driften att förfölja vilt är låg hos en del hundar och kan tränas bort hos vissa – men det är inte skäl nog att bryta mot lagen och därmed riskera de vilda djurens liv. Som ägare har du att välja här – och vi hoppas att alla inser lagens verkliga mening och väljer att hålla sin hund kopplad.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: