Det här med kvävning..

Nyligen hände det tragiska att en av Hundhjälpens hundar fick en boll i halsen och kvävdes till döds inför skräckslagna åskådare. Nu vet vi inte vilka åtgärder som vidtogs, men jag vill igen slå ett slag för att förebygga att sådant här händer – och OM det händer så ska man igen vara förberedd och ha kunskap hur man hjälper. Livet står på spel, tiden är knapp – och det finns ingen tid att titta i sin mobil eller ringa andra för att fråga om råd. Din hund dör inför dina ögon!

Vanliga orsaker till kvävning är bollar och leksaker, även små barns leksaker. Välj aldrig en liten boll utan den ska vara i en storlek som gör att hunden inte kan ta HELA bollen i munnen och stänga munnen. Ytan ska vara skrovlig, gärna med en tillhörande repstump etc – en slät yta blir snabbt hal och kletig – och glider lätt i halsen. Kasta inte bollar, kottar och leksaker rakt upp i luften så att hunden ska fånga dem s a s ”i språnget”. Leksaker tuggas sönder och små bitar kan sprätta in i halsen eller försöka sväljas. Får hunden grönsaker eller frukt bör bitarna vara små eller mosade. En hel, otuggad potatis kan om man har otur täppa till strupen. Detsamma gäller köttbitar som om de inte tuggas kan täppa igen strupen. Hetsätande hundar har högre olycksfrekvens, likaså hundar som stressas kring sin mat och där man felaktigt försöker visa dominans genom att ta av hunden maten vilket skapar stress och oro. Hunden ska äta i fred – alltid.

När en hund håller på att kvävas är sekunderna dyrbara och du måste reagera DIREKT! Det är din skyldighet som hundägare att veta hur du ska hjälpa din vän.

1. Se om du manuellt kan avlägsna föremålet i halsen. Var försiktig så du inte trycker ner det ännu mer.
2. Heimlich-manövern för hund. Genom starka kompressioner omedelbart bakom de sista revbenen / bröstbenet skapar du en luftstöt från lungorna som pressar ut föremålet. Hur du gör kan du se i videon här, tyvärr bara på engelska. Videon är ganska lång men viktig!

( källa Youtube, Veterinary Secrets )

Vi förutsätter att föremålet nu stöts ut från halsen / munnen. Är hunden vaken – väl. Kontrollera gärna hos veterinär så inte svalget / luftstrupen skadats. Verkar hunden okontaktbar / död kan den ha hjärtstillestånd. Igen – det är sekunder som gäller och detta ska du kunna!

Andning
Kontrollera om hunden andas genom att titta på bröstkorgen. Ser du inga andningsrörelser, håll handen framför nosen. Känn efter om det kommer någon värme- eller luftström därifrån. Normal andningsfrekvens hos hundar är: 10-30 andetag/min. Det ska gå lika lätt för hunden att andas in som att andas ut. Gör det inte det kan det vara ett tecken på att något har fastnat i luftvägarna.

Konstgjord andning
1. Börja med att kontrollera att det inte sitter något i luftvägarna, ta i så fall bort det.
2. Dra försiktigt ut tungan ur hundens mun. Passa dig för de reflexbetingade bett som hunden kan göra.
3. Stäng hundens mun och sätt din mun över hundens nos.
4. Blås försiktigt tills du ser att hundens bröstkorg reser sig. Anpassa hur hårt du blåser till hundens storlek.
5. Upprepa inblåsningarna 10-15 gånger per minut tills hunden andas själv eller kommer under vård.

Hjärt- och lungräddning
Ska ENDAST ges då hunden inte är kontaktbar, inte har puls eller inte andas!
1. Lägg hunden på ett stabilt och plant underlag. Hunden ska ligga på sidan med sin vänstra sida uppåt.
2. Räta försiktigt ut kroppen så att huvud och nacke är i linje med varandra.
3. Öppna munnen och se till att luftvägarna är fria.
4. Dra ut tungan och stäng igen munnen.
5. Sätt dig på knä på golvet/marken bakom hundens rygg. Sätt ihop dina händer och tryck med handflatan mot de sista revbenen (de närmast hundens bakben).
6. Med raka armar trycker du ner bröstkorgen 30 gånger i snabb följd. Du ska pressa ner bröstkorgen men inte krossa revbenen, så anpassa trycket till storleken på hunden.
7. Ge hunden två andetag med hjälp av konstgjord andning.
8. Upprepa sedan 30 bröstkompressioner igen.
9. Fortsätt tills andning och puls kommer igång eller i 5 minuter. Har inte andning och puls kommit igång då är det oftast försent.
10. Transportera hunden till veterinären

Källa: glanna.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d