Nu smäller det igen!

13123341_10156964076675565_100157897363974348_oPå många håll i landet har smällare och fyrverkerier redan börjat fyras av och för många hundar har en flera veckor lång mardröm redan börjat.

Här kommer några tips för att underlätta för våra bästa vänner:

Använd halsband och sele när hunden vistas utomhus och låt inte hunden vara lös, även om den alltid annars kommer på inkallning. Varje år försvinner flera hundar som blivit skrämda av fyrverkerier som inte skjutits på nyårsnatten.

Blir hunden måttligt rädd av smällandet kan man prova att använda Adaptil (DAP) i ett vägguttag eller ett halsband. Dessa avger feromoner och är helt ofarliga, de har flera veckors verkningstid så de kan börja användas redan nu för att nå full effekt till nyårsafton. Adaptil säljs hos veterinärer eller i välsorterade djuraffärer. Det finns även receptfria lugnande medel för djur – Som kan fungera bra om man har en hund som blir rädd.

Vet man med sig att man har en hund som blir mycket rädd bör man snarast uppsöka sin veterinär som kan skriva ut lugnande. I den mån man har möjlighet bör man undvika platser där det smälls mycket. Några hyr stugor långt ut på landet, andra bor på hotell i närheten av flygplatser där strikt fyrverkeriförbud råder.

När nyårshelgen väl är här, se till att sysselsätta hunden rejält på dagen med både motion och någon mental aktivering. Då har inte hunden en massa överskottsenergi eller behöver gå ut under de värsta timmarna på natten. Hunden mår oftast bäst av att vistas i det rum i bostaden där fyrverkerierna hörs minst. Dra för gardiner, tänd lampor och starta radio eller TV på hög volym. Var med hunden, lek med den eller erbjud ett smaskigt ben. Prata och gosa med hunden men ömka den inte.

Om det ändå blir ett jobbigt nyår, vänta inte, utan börja träna hunden direkt inför nästa nyår. Det finns olika redskap att ta till, tex CD-skivor, som kan hjälpa hunden att komma över den värsta rädslan. Tänk dock på att det inte är något som går över på en natt – det tar ofta lång tid. Det finns många duktiga hundpsykologer runt om i landet som hjälper till att träna ljudrädslor på ett säkert sätt utan att gå för fort fram.

Informera grannar, vänner och familj och be dem att hålla sig till att skjuta raketer vid tolvslaget på nyårsafton.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: