Kunskap om Hund – Litteratur

Då vi ofta får frågan om lämplig litteratur att läsa för att förbereda sig före hundens ankomst – eller för att senare förstå hundens beteenden – följer nedan en lista på mycket bra läsning. Listan har sammanställts av Madde, professionell hundtränare. Här förespråkas kunskap om hundens ”språk” samt mjuka träningsmetoder med hundens förutsättningar och bästa i fokus. Många tankar kommer att väckas hos den engagerade läsaren.

I samspråk med hunden – Lugnande signaler ( Turid Rugaas )
Boken handlar om hundens kroppsspråk och vilka signaler/beteenden hunden använder för att lugna en situation, sig själv, en människa, en annan hund. Hundar kommunicerar väldigt mycket med hjälp av sitt kroppsspråk. Eller, de försöker i alla fall – tyvärr missförstår vi ofta hundarna vilket kan leda till problematik.
Denna bok förklarar vilka de vanligaste lugnande signalerna är, hur de används och hur du kan lära dig att förstå din hund bättre. Boken innehåller även fallbeskrivningar som förklarar hur de olika signalerna fungerar i verkliga livet. Var beredd på att om du väl en gång har börjat observera dessa signaler så kommer du inte att kunna sluta 🙂
Ca 180 kr

Familjehunden – Valp och vuxen ( Mickie Gustafsson )
En bok som tar upp både bakgrund, fakta, ”tänk själv” och konkreta tips för hundägaren. Hur går det till när man skaffar hund, vad bör man tänka på? Boken är lättläst och tar upp hundens utveckling och varför hunden fungerar som den gör – och lägger vikt på att hundägaren behöver försöka förstå sin hund snarare än att lägga fokusen på att hunden ska förstå sin husse eller matte.
Ett pluspoäng för denna bok är att den även går igenom hur det kan vara att få hem en vuxen hund.
Ca 220 kr

Bra relation – Om samspelet mellan hund och människa med TSB-modellen ( Kenth Svartberg )
Vilken roll har du för din hund? Boken förklarar vilka roller man som hundägare har/går in i, hur de uppfattas av hunden, hur man kan stärka de olika rollerna och vad man bör tänka på samt vara försiktig med. Rollerna är enligt TSB-modellen, där TSB står för Trygghet, Samarbete och Bestämmande. Boken innehåller praktiska övningar och exempel på hur man kan stärka rollerna och varför/när man behöver göra det. Tyvärr är den lite väl lång, men är man intresserad av att läsa så är den riktigt, riktigt bra. I slutet av boken kan man testa sig själv och se vilken av rollerna som är dominerande – Kanske får man sig en tankeställare?
ca 250 kr

Kontaktkontraktet ( Eva Bodfält )
Observera att det ska vara senaste upplagan!
En bok om människans samspel med hunden. Om hur vi kan få bättre kontakt med våra hundar, kontaktövningar, gå promenad utan att dra i kopplet och hur vi kan hjälpa hunden att få bättre förtroende för oss. Man går igenom vikten av timing, lekens stora betydelse och hur tjat inte leder någon vart. I varje kapitel finns tankeställare och sammanfattning på slutet.
ca 190 kr

Känn din hund – och dig själv ( Kerstin Malm och Malin Avenius )
Boken går igenom olika beteenden och varför hundar beter sig som de gör. Hur viktig hundens första tid i livet är, hur gamla minnen kan sätta spår som visar sig senare i livet och hur vårt eget beteende påverkar våra hundar – ofta mycket mer än vad vi tror. Beter sig hunden olika beroende på vilken person som ber den om något? Varför? Man tar upp många olika aspekter som kan påverka hundarnas mående och beteende, mycket som man som hundägare kanske aldrig ens ägnat en tanke.
Ca 180 kr.

Om man är intresserad av inlärningsmetodik och inlärningspsykologi:
Skjut inte hunden – Karen Pryor

Om man är intresserad av att få bättre förståelse för rädslor, ångest och aggression:
Kerstin Malms serie bestående av tre böcker (kan även läsas en och en): Hunden människan relationen, Rädslor och separationsproblem hos hundar, Aggressivitet hos hundar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: