Säkerheten det viktigaste av allt!

Säkerheten är det viktigaste av allt. Du är skyldig Din hund att läsa / känna till detta. Lång läsning – men det viktigaste vi skrivit.

IMG_1128-e1473334505360En nyanländ eller ängslig hund får inte komma lös –  det får helt enkelt inte hända.  ALDRIG! NÅGONSIN! Ändå händer det! Varför? Vi låter det hända! Vi är inte tillräckligt noggranna och observanta – och struntar kanske i de instruktioner vi fått gällande hundens utrustning och miljöträning då vi ju ”haft hund tidigare”. Även om vi då är ledsna själv – när hunden är borta – är det hunden som får betala det ultimata priset – ett långvarigt lidande, svält, skräck och kanske död. Som ansvarsfull ägare tar man till sig den information som lämnas, såväl skriftligt som muntligt och agerar därefter. Det är man skyldig hunden, som lämnat allt den var trygg med och nu är helt utlämnad till nya människors handhavande i en främmande miljö, människor som den inte känner sig helt trygg med inledningsvis.

Hundhjälpen informerar på hemsidan om vikten av säkerhet kring hunden. Vi informerar muntligt före hundens hemkomst. Vi sänder alla ägare ett dokument som specifikt informerar om halsband / koppel / midjebälte. Information förekommer även i det stora informationshäfte samtliga ägare får. Kontaktpersonerna påminner. Vi berättar om miljöfarorna i form av öppna dörrar i hem och bilar, om vikten av säkerhetszoner kring utgångar. Om vikten att vara alert på den omgivande miljön och förebygga reaktioner hos hunden i stället för att bli överraskad av en hund som slänger sig bakåt av rädsla. Likväl har vi ägare som inte ”kommer ihåg” att de läst / hört något dylikt. Vi kan påminna och informera 100 gånger – men läser man inte eller struntar i det lästa då man själv anser sig ha mer kunskap – då är hunden i fara.

Varje hemkommen hund har en själ av guld. Det nya livet ska bli bra, bäst! Det är en stor apparat kring varje hund; de som räddat den, de som vårdat den medicinskt och de som skött den dagligen i hägnet. De som i IMG_2598hägnet ansvarat för procedurerna kring dess adoption och resa. Hundhjälpen, där ett tiotal personer på olika sätt involveras kring varje hund. DÅ ska hunden inte behöva komma till ett hem där man inte tar ansvar fullt ut för dess säkerhet. Det finns helt enkelt inga ”olyckor” som inte kunnat förebyggas via utrustning och anpassad miljö. En hund som är lös har man låtit komma loss, tyvärr är det så enkelt.

Den här texten är lång, men det viktigaste man kan läsa om sin hund. Jag brukar säga till alla ägare ”Säkerheten är det viktigaste kring DIN hund – du kan reparera allt annat – men går livlinan av så är hunden illa ute”. Det gäller i går, idag och varje dag framöver. Inkopierat här nedan är den information om halsband etc som varje ägare får sig tillsänt. Läs! En hund som redan i sitt liv lidit svårt får inte utsättas för faran det innebär att man tar lätt på dess säkerhet i Sverige.

Halsband, koppel och midjebälte – ny hund – Hundhjälpens policy

( skickas till alla väntande ägare )

Det är tyvärr inte alls ovanligt att de blivande hundägarna har med sig illa sittande halsband till Arlanda –vilket äventyrar hundens säkerhet vid denna kritiska tidpunkt och under den första tiden i Sverige. En nyanländ, lös hund kan vara en katastrof – hunden flyr då den är rädd, saknar anknytning till sitt hem och sin familj. Det kan ta månader innan, om alls, man lyckas fånga in hunden igen. Under tiden utsätts hunden för ett lidande i brist på mat, hem och trygghet.

Som blivande hundägare informeras du flera gånger under processen om vikten av hög säkerhet. Se nedan utdrag ur häftet ”Din rumänska hund” som skickas till alla nya ägare i samband med hundens bokning:

Halsband och koppel

Det är ytterst viktigt att du den första tiden använder ett vanligt läderhalsband som är hårt åtdraget. Hunden ska inte kunna ta sig ur halsbandet som sitter lagom hårt om det känns som ”gjutet på hunden”. Drar du det upp mot öronen ska det i princip inte rubbas.

Om hunden blir rädd och snabbt ryggar undan, och då kommer lös, så kan hunden vilja fly istället för att söka skydd hos dig. Det kan ta flera veckor att fånga in en nyanländ hund som kommit lös och risken finns att den t ex kan bli påkörd i trafiken. Efter en tid kan du ta ut halsbandet något hål.

IMG_8999-e1459698763164Vill du använda sele på din hund, så använd en säkerhetskoppling / delta mellan halsband och sele. På det viset är koppel och sele fortfarande förankrade i själva halsbandet. Det är också viktigt att du håller ett stadigt tag i kopplet. Stick handen genom öglan och vira kopplet ett varv runt handleden, så att du inte tappar kopplet om hunden gör ett kast. Användningen av ett hundförarbälte säkrar hunden ytterligare, Vi accepterar inte s.k. Flexi-koppel vid hämtningen och avråder från användning överhuvudtaget, då det kan skrämma hunden om man skulle råka tappa det. Har du två hundar så kan det vara en bra idé att binda ihop kopplen uppe vid handtagen, på det viset så har du bara ”ett” koppel att hålla reda på.

Detta ämne tas också upp under kommande kontakter med föreningen.

Vi kommer INTE att lämna ut hundar på Arlanda om inte lämpligt halsband / koppel medförs. Detta kommer även att skrivas in i det kontrakt du undertecknar på plats. Vi kvarhåller då hunden tills du återkommer med lämplig utrustning.

Tips – hundens halsmått kan variera med tiden beroende på hull och pälssättning. Det kan också skilja någon cm ändå. Köp ett mjukt, lite bredare läderhalsband i lite längre modell och gör sedan många extra hål inåt så att halsbandet kan passa även en mycket mindre hund – då kommer det att passa. Ett annat tips – köp dagarna före ankomst flera halsband på öppet köp – du kan då lämna tillbaka de som inte passar eller byta mot t ex hundmat.

För hundens säkerhet rekommenderar vi starkt att du använder ett s k hundförarbälte – där kopplet sätts fast. Lika bra går ett vanligt starkt läderbälte där bältet träs igenom kopplets handtag och fästes kring midjan.

%d bloggare gillar detta: