Eva berättar om sin resa till Rumänien och Save The Dogs!

”Jag har länge sett fram emot att få åka ner till hägnen och arbeta som volontär, nu i maj blev det äntligen dags.

Jag anlände tillsammans med Göran Forsberg till hotell Hollywood i Cernavoda vid 04-tiden på söndagsmorgonen efter en lång flyg- och bilresa. Efter några timmars sömn begav vi oss till det gamla hägnet som bara ligger några minuter promenad från hotellet.
Personalen från Italien var lediga denna söndag efter att ha arbetat intensivt och långa dagar med kastreringar och vaccinationer. SaveTheDogs erbjuder lokalbefolkningen gratis kastrering av deras hundar och katter för att förhindra att det blir oönskade valpar och för att försöka hålla nere populationen.
Denna söndagen blev det därför en hel eftermiddag som vi kunde hälsa på och bekanta oss med alla hundarna.
Det gamla hägnet har ca 150 hundar och det är även här som alla små valpar och kattungar får växa upp innan de placeras vidare till Footprints of Joy.
Välkomstkommitten på det gamla hägnet heter Luna och Dingo och hälsar all personal och besökare välkomna.

På kvällen träffade vi Sara Turetta, grundaren av SaveTheDogs. Vi åt middag tillsammans och det planerades även att all personal skulle träffas för en gemensam middag på fredagskvällen.

Dagen efter, på måndagen, fick jag följa med Valentina i hennes arbete och fick även egna uppdrag att utföra. Jag fick bla hjälpa till med att socialisera skygga och osäkra hundar. En av dem som jag arbetade så gott som dagligen med under veckan var Miet som är en vacker unghund med stor potential som behöver tid, förståelse och tilltro för att blomma ut.
Då jag arbetade med Miet var även hennes bror Petter med, dels som sällskap men även som mentor. Petter är även han en genomsnäll, vänlig unghund med lite mer skinn på näsan. Han är orädd och social och ville gärna vara med och leka eller träna. Petter adopterades under veckan till Finland och Miet är nu en del av Hundhjälpens skara.

En annan hund som jag arbetade med var Ilie, även det en ung och stilig hanhund. Med lite gott godis i en utsträckt hand och med en lågmäld röst, fångade jag hans nyfikenhet och han närmade sig försiktigt. Jag fick klappa honom lite försiktigt medan han mumsade på godiset. Nästa steg i socialiseringen är att vänja hunden med att ha halsband eller sele på sig. Även detta gick bra med Ilie och då kunde jag även fästa ett koppel på hans sele och försiktigt leda honom i det.

Med på resan hade jag en stor bag full med hund- och kattleksaker, gosedjur till valparna, pipleksaker, olika slags tuggben och hundgodis som jag delade ut till hundarna i hägnen men även till de gatuhundar som jag mötte.

Under en av dagarna som jag var där, fick det nya hägnet Footprints of Joy studiebesök av rumänska skolungdomar. En del av SaveTheDogs viktiga arbete är att uppmärksamma och lära den nya generationen om gatuhundarnas utsatta situation, vikten av att kastrera sina hundar för att hålla nere populationen samt att behandla dem väl. Det var verkligen roligt att se att det fanns både intresse och engagemang hos flera av ungdomarna. Tyvärr har SaveTheDogs svårt att få tag i frivilliga volontärer från lokalbefolkningen, vilket annars skulle vara välkommet för tex socialisering av valpar och unghundar som skulle behöva mer mänsklig kontakt.

Förutom socialisering, var jag med på flera utvärderingar av hundar som skulle in i olika adoptionsprogram – antingen för det svenska adoptionsprogrammet eller för något av de andra länderna som SaveTheDogs har ett samarbete med. En ny utvärdering kan också göras när en tidigare valp har vuxit upp och det behöver uppdateras på hemsidan med nytagna foton, mått och vikt. Vad som även är viktigt i själva beskrivningen är att ta reda på hundens personlighet och vilken slags familj/hem man tror skulle passa bäst utifrån hundens egenskaper. Är den lätt att hantera, skulle den kunna leva tillsammans med barn, med andra hundar, hur fungerar den med katter osv.

En av de hundar som skulle utvärderas var Gemma. Hon är en vacker och behaglig ung tik som finns för adoption i det svenska adoptionsprogrammet. Utvärderingen av henne skulle uppdateras med tanke på att hon var valp då hon kom med i adoptionsprogrammet. Nya fina foton togs, nya mått, ny vikt samt en uppdatering av hennes personlighet och egenskaper. Jag är lite förvånad att ingen ännu har upptäckt henne och insett vilken fin hund och perfekt familjemedlem hon skulle kunna bli.

Jag mötte även hundar som inte trivs särskilt bra i hägnen och i de förhållanden som råder där.
En av dessa hundar var Remsy, en stor men genomsnäll rottweilerhane som inte riktigt kommer till sin rätt där. Jag spenderade en del tid med honom under min vecka och hoppas verkligen att någon upptäcker honom snart!

Alla hundar som lever i de båda hägnen finns inte med i adoptionsprogrammen för de olika länderna som tar emot hundar för adoption. Det kan finnas många olika anledningar till detta. En av dessa hundar är Tyson, en stilig amstaffhane. Han står för närvarande under medicinsk behandling. När han så småningom friskförklaras kommer han att dyka upp i Hundhjälpens adoptionsprogram. Tyson är en av alla de hundar som gjort störst intryck hos mig under denna veckan. Han är en glad, pigg och snäll hund som verkligen gillar mänsklig kontakt och närhet. Mest av allt ville han gärna bli kliad på huvudet eller nacken.

Innan helgen fick jag även träffa Mihaela Baisan som driver det privata lilla hägnet STAAD, vid Svarta havet. Hon var på plats för att lämna över Lily Rose och Brandon som skulle resa hem till Sverige tillsammans med mig på söndagen. Det var trevligt att få träffa Mihaela och få en liten pratstund med henne.

Sista dagen i de båda hägnen ägnades bl a åt att säga farväl (eller på återseende) till alla fina och härliga hundar som jag fick en speciell kontakt med, lite vemodigt var det allt. Jag skulle gärna tagit med mig några av dem hem och erbjuda dem ett underbart och härligt hundliv…

Natten till söndagen hämtades vi av Marius som är en av SaveTheDogs mer erfarna chaufförer. Fem hundar och en katt skulle lastas in i bilen för vidare färd till Bukarests flygplats Henri Coanda.
Väl framme på Arlanda ca 12 h senare, var det äntligen dags att träffa de förväntansfulla nya hundägarna och överlämna hundarna och katten till dem- vilket härligt uppdrag!

Hälsningar från Eva, matte till Alec från Hundhjälpen -16 och Stella, fd gatuhund från Portugal”

(Klicka på bilderna nedan för att göra dem större)

Besök FOJ 2 Besök FOJ Besök FOJ3 Brandon Dingo, Luna Eva och Sara Eva Gemma 1 Gos Ilie Kärlek Magda Miet Nalle Petter Presenter Remsy Tyson

%d bloggare gillar detta: