Horse Outreach 2017

Downloads12

Vårens “hästvecka”, Horse Outreach 2017” är nu över, vilket dock inte innebär att det lokala arbetet kring hästarna och åsnorna är över. Det är ett fortlöpande arbete året om, där skadade och sjuka djur ges vård på  plats, där vanvårdade djur omhändertas med myndigheternas hjälp, där stödmatning ges till svältande djur. Den specifika ”hästveckan” med svenskt tema är dock över och har varit en succé. Totalt har 75 hårt arbetande dragdjur utvärderats av veterinär, avmaskats och vid behov fått skador omsedda. Svåra fall följs givetvis upp. Arbetet skedde denna gång i den lilla fattiga byn Cochirleni, utanför Cernavoda. Här lever man i stort sett utanför den moderna världen, med grusvägar liknande stigar, ytterst enkla bostäder utan bekvämligheter – och med hästar och åsnor som enda hjälp i jordbruket och för transporter. Nu med det friska vårgräset var hästarna / åsnorna i relativt gott hull ( de går ofta lösa när de inte arbetar och söker då mat själv ), en helt annan situation än den man möter vintertid när djuren svälter.

Våra svenska hovslagare, Johan och Annika fanns på plats för att hjälpa ägarna med hov-vård. Det är mestadels verkning som är aktuell, men ett fåtal hästar skos – då alltid med en ”hemmalagad” sko av armeringsjärn med en liten klack som gör att hästen kan ta i bättre när den drar. Några hästar hade allvarliga, medicinska hov-problem och här gjordes hembesök för att kunna hjälpa hästen i en lugnare miljö. För de bosatta i den lilla byn där man är helt beroende av sina dragdjur är det en stor händelse att få sina djur omsedda och tacksamheten är stor.

Hundhjälpen samlade under 2016 in stora mängder häst-utrustning från privatpersoner, men även företag i Sverige. Vi har Hööks Hästsport att tacka för den fina logistiska hjälpen inom Sverige – samt även de fina skänkta sakerna. All utrustning har under vintern / våren transporterats till Cernavoda och delas nu ut till behövande. Samtliga skänkta täcken kommer nu att värma hästarna / åsnorna i Cochirleni. Träns, grimmor, bett, flugskydd, benlindor och -skydd, schabrak etc etc delas ut i byarna kring Cernavoda. I framtiden kommer vi på längs vägarna att möta en och annan häst med strasspannband från Sverige – eller med ett iögonfallande schabrak som skyddar ryggen under körselen.

TACK ALLA som på ett eller annat bidragit till att göra detta möjligt. Vi är stolta över ert förtroende och hoppas att ni vill fortsätta stödja vår hästverksamhet i Cernavoda och byarna runtomkring. Vi gör tillsammans skillnad här – genom att bidra till att hästarna / åsnorna får en drägligare tillvaro.

Fler bilder finns att se på vår Facebook.

%d bloggare gillar detta: