”En superviktig insats för dessa underbara hundar!”

Ett av våra fantastiska jourhem berättar om hur det är att ställa upp för en behövande hund:

”För ett tag sedan anmälde jag mig som jourhem för Hundhjälpens räkning. Jag hade en liten lucka mellan mina egna åtaganden och kunde vara hemma extra mycket under en period. Min egen hund var vid det här laget en trygg individ, väl acklimatiserad till det svenska familjelivet. Men jag minns så väl när vi hämtade henne på Arlanda, rädd och samtidigt konfunderad över detta nya liv och jag tänkte: får jag chansen att hjälpa någon mer hund till ett tryggt liv här i Sverige måste jag ta den! Efter att ha fyllt i intresseanmälan med all tänkbar info dröjde det inte länge innan Hundhjälpen återkom. Vi har alltid blivit mycket väl bemötta och kontaktpersonerna är verkligen hjälpsamma och måna om både hund och jourhem. Efter att vi rett ut alla frågor och jag blivit godkänd genom hembesök började väntan på den första hunden: vem skulle komma? Och när? Hur skulle det fungera? Kommer hunden stanna länge? Kommer vi klara av att lämna ifrån oss den?!

Väntan blev inte lång. Bara några dagar senare, mitt i natten kom ”vårt” först yrväder – 9 månader ung, full av energi och bus men samtidigt så fundersam på omvärlden. Denna fina tjej stannade ca två veckor hos oss och hann göra enorma framsteg. Det är underbart att få se en försiktig hund bryta sig ur sitt skal, bygga självförtroende och leva livet mer till fullo (även om en del möbler, sockor och våra katter tyckte annorlunda). En och annan åthutning fick hon sig från vår tant också. När så en ny intressent på ”vår” hund hittats var det en enorm lättnad att också vi fick prata och träffa denna person. Det gjorde definitivt att överlåtandet kändes rätt, men inte helt enkelt för den skull! Att sedan få följa hunden hos sin nya, rätta ägare har varit en riktig förmån och något vi har uppskattat mycket.

downloads52Sedan dess har ytterligare några jourhundar mellanlandat i vårt hem. Alla unika och underbara på sitt sätt, med den gemensamma faktorn att livet i Sverige är nytt och obekant. Som jourhem får man vara beredd att lägga mycket tid och tålamod på vardagliga saker, åtminstone om hunden kommer direkt från hägnet. Den är förmodligen inte så van att gå i koppel eller vara ute på promenader. Den kanske inte är rumsren trots vuxen ålder och alldeles säkert kommer den reagera på saker i omgivningen som en ”vanlig” hund inte funderar över. Det är så klart olika från hund till hund, men vardagssaker som trapphus, portar och hissar kan upplevas otäcka, halsband och koppel är obehagliga, matte/husse är läskig och samtidigt den enda att söka stöd hos, bilar är farliga och cyklister för snabba. För att nämna några situationer. Allt detta går förstås att träna och jag ser det som min uppgift att som jourhem förbereda hunden på bästa sätt inför livets alla situationer. Att titta på bilar och slamra med kastruller är därför något av en ny hobby ☺ Vi har också utvecklat några nya muskler efter alla turer i trapphuset med hund i famnen (bor på 3e våningen och har bara haft större jourhundar!). Framstegen och glädjen hos hunden gör det så värt allt jobb!

Vi upplever att kontakten med Hundhjälpen har varit mycket ärlig och de försöker efter bästa förmåga återge hur hundarna är och vad de behöver utifrån de förutsättningar som finns. De har även funnits till hands för frågor när hunden väl är hos oss. Sedan blir det förstås jourhemmets uppgift att uppdatera Hundhjälpen med den specifika hundens utveckling. Vad behöver hunden för att må bra? Vad behöver nya matte/husse vara beredd att lägga fokus på? Helt enkelt ge en så uppriktig beskrivning av hunden som möjligt för att kunna matcha med det nya hemmet. I min erfarenhet har jourhundarna ofta snabbt gjort framsteg och börjat lita mer på oss människor, även om vägen till helt trygg hund förstås fortsätter. De har också fått fantastiska hem som motsvarat hundens behov perfekt. En riktig lättnad när man ska lämna ifrån sig hunden, för visst blir man lite fäst… Vi har också fått förmånen att fortsätta följa hunden hos sin nya familj, guld värt för ett jourhemshjärta att få en liten uppdatering om det senaste äventyret!

Sammanfattningsvis är det verkligen givande, lärorikt, en aning tålamodsprövande och så roligt att få vara jourhem åt Hundhjälpens samtidigt som vi gör superviktig insats för dessa underbara hundar!

%d bloggare gillar detta: