Inte bara hundar och katter…

asnor

SaveTheDogs heter egentligen ”Save The Dogs and other animals”. Det är alltså inte bara hundar och katter som får deras hjälp. Vid Footprints of Joy bor ca 60 omhändertagna åsnor. Åsnorna är räddade från svält, misshandel och extrem vanvård – alla hade gått en säker död till mötes utan Save the Dogs och huvudsponsorn, brittiska Donkey Sanctuary. Rumänska åsnor lever ett extremt hårt liv, och ses ofta med extremt tunga laster och i mycket dåligt skick.

Åsnornas område är uppdelat i tre zoner: Den första är för gamla och handikappade åsnor, den andra är till för unga åsnor och den tredje för vuxna åsnor. Hagarna är stora och kuperade, så åsnorna kan ströva fritt och söka skugga eller regnskydd under träden. Utöver personalen som sköter om åsnornas dagliga  omvårdnad, så finns även två veterinärer från Save the Dogs på plats för att se till så att alla åsnor får den medicinska vård som kan behövas under deras rehabilitering. Alla åsnor bor kvar på Footprints of Joy livet ut, där de är garanterade ett gott och tryggt liv.

Ett projekt med ”donkey assisted therapy” har under de senaste åren pågått. Enkelt översatt till svenska så innebär det åsneterapi för funktionsnedsatta. Deltagarna får lära känna, umgås med och prova på att rida åsnor, vilket visat sig vara en stor succé och något som gynnat deltagarnas både fysiska och psykiska välmående.

Utöver åsnor, så bor det även ett antal hästar på Footprints of Joy. Just nu finns det tre stallar, med totalt ca 15 hästar. De flesta hästarna har omhändertagits av Save the Dogs, iband med polishjälp, på grund av allvarlig vanvård, misshandel eller övergivande från ägarnas sida. Hästarna i södra Rumänien är dragdjur, som används både i jordbruket och för att dra tunga vagnar med hela familjer, timmer eller andra produkter, särskilt i de fattiga romska områdena. Vanligtvis tas inte hästarna om hand ordentligt, utan saknar ofta helt nödvändig hov- och veterinärvård, får undermåligt eller inget foder etc. Misshandel är en del av många rumänska hästars vardag.

Några av hästarna har även blivit överlåtna till Save the Dogs, då ägarna inte kunnat behålla dessa, till exempel på grund av att de inte ansetts kunna dra vagnar längre på grund av permanenta skador. Alla hästar som kommer till Footprints of Joy stannar där livet ut, och får precis som åsnorna möjlighet att njuta av några sista goda år i livet, med den skötsel och omvårdnad som de tidigare aldrig har fått tillgång till.

 

%d bloggare gillar detta: