”Du blir en hjälte!”

Ett av våra fantastiska jourhem berättar om hur det är att ställa upp för en behövande hund:

downloads54

”Blir du jourhem blir du en hjälte i mina och många andras ögon. Mat, tid och omvårdnad är det du bidrar med. Du blir en slags bro mellan hundens tragiska förflutna och hundens lyckliga framtid. Det är inte alls så svårt eller krångligt som du tror. Hundhjälpens medarbetare finns där för dig och det finns en utvald kontaktperson till hunden du tagit emot i ditt hem. Det finns en kontinuerlig kontakt för råd, stöd och uppdatering.  

När jag blev jourhem första gången var jag sjukskriven för ett opererat knä. Var därför hemma på heltid och hade endast möjligheter till korta promenader. Jag, liksom min jourhund, var båda på en slags återhämtning. Jag med skadat knä och mycket rehab. Hon med det hårda livet i Rumänien bakom sig, en resa till ett kärleksfullt svenskt hem och nu ett sorgligt avsked med en nödvändig omplacering till jourhem. De rumänska hundarna är så fenomenala på att läsa oss och därför tänkte jag naivt att hon skulle se mig som den vän jag var och glatt skutta upp i soffan till mig. Hon parkerade sig två dygn på dörrmattan och gjorde denna till sin trygga vrå.    

Tiden läker sår och så även för hundarna. Matskålen flyttades närmare köket för var dag och plötsligt stod hon och smaskade i sig maten på avsedd plats. På de första promenaderna gick hon mest med nosen i vädret och spanade på allt. Hon blev tryggare för varje dag och gick så småningom med nosen i marken som hundar gör. Hon bytte dörrmattan mot biabädden och alla dessa framsteg på endast tre veckor! Det dröjde nämligen inte längre än så innan hon charmat sina nya ägare någonstans i Sverige. Det kändes tomt när hon lämnade men samtidigt kändes det så oerhört bra att hon matchats med ett hem som var helt rätt för henne. De kunde ge henne det liv hon så väl förtjänade. Endast det bästa är gott nog!

downloads53

Jag har haft äran att vara jourhem åt tre hundar varav en stannat kvar och blivit en del av min flock. En stor fördel med att vara jourhem är just att du får möjlighet att hitta en individ som passar perfekt för det liv du kan erbjuda. Du kan vara väldigt säker på att ingen hund är den andre lik och vad just din jourhund behöver för stöd av dig visar sig.  

En klar och överväldigande känsla som infunnit sig vid alla tre jourhundar är känslan av att de rumänska hundarna inte har någon som helst skuld i sitt eget öde. De har blivit utsatta och ratade av människor utan att ha gjort något fel. Så plötsligt en dag ligger de i ditt trygga hem och andas lugnt i sin sömn. Genom din aktiva handling, att bli jourhem, har du gett hunden en ny chans till ett nytt liv och du har hjälpt till att jämna ut balansen mellan det onda och det goda. Alla djurens vänner tackar dig för din fina insats som jourhem!”

%d bloggare gillar detta: