Jourhemmen berättar!

downloads59
En hund kan behöva komma till jourhem av flera orsaker, t.ex. att den vantrivs i hägnet eller att den av olika anledningar måste omplaceras här i Sverige. Att vara jourhem är en rolig utmaning och en viktig uppgift. Man måste ofta backa tillbaka i sitt tänk – se hunden som individ – och tänka om i nya banor. Ingen hund är den andra lik. Alla har olika bagage och måste tas på olika sätt. Gemensamt för våra jourhem är dock att de har stora hjärtan och ett intresse av att hjälpa utsatta hundar – och i gengäld får de en upplevelse för livet.

Hur går det då till rent allmänt? Jo, som jourhem har du ju hunden boende hemma hos dig i din vardag. När det kommit in en lämplig intresseanmälan genomförs först från föreningens sida en intervju. Därefter sätts jourhemmet och intressenten i kontakt med varandra. Känns det då fortfarande rätt får intressenten komma och besöka hunden i jourhemmet. Kemin måste ju stämma mellan hunden och den blivande ägaren. Som jourhem har man rätt att säga nej om placeringen känns helt fel, och när det känns rätt mellan de blivande ägarna och hunden är det inte alls så svårt som man skulle kunna tro att lämna ifrån sig hunden. Dels har man ju hjälpt hunden under en tid och dels så vet man att den kommer att få ett bra liv även i fortsättningen – till vilket man då bidragit.

Vi bad några av våra återkommande jourhem att berätta mer om hur det är att vara jourhem, klicka på namnen för att läsa hela jourhemmens berättelser!

Melissa berättar:
”En klar och överväldigande känsla som infunnit sig vid alla tre jourhundar är känslan av att de rumänska hundarna inte har någon som helst skuld i sitt eget öde. De har blivit utsatta och ratade av människor utan att ha gjort något fel. Så plötsligt en dag ligger de i ditt trygga hem och andas lugnt i sin sömn. Genom din aktiva handling, att bli jourhem, har du gett hunden en ny chans till ett nytt liv och du har hjälpt till att jämna ut balansen mellan det onda och det goda. Alla djurens vänner tackar dig för din fina insats som jourhem!”

Eva och Jörgen berättar:
”Vi tycker det känns givande att kunna hjälpa till att ge en ny individ en bra start i det nya livet och hjälpa den att hitta rätt i tillvaron. Den ena individen är inte den andra lik och det är spännande att lära känna dem och se hur de utvecklas och blommar upp.”

Malin och Fredrik berättar:
”Det är underbart att få se en försiktig hund bryta sig ur sitt skal, bygga självförtroende och leva livet mer till fullo.
När så en ny intressent på ”vår” hund hittats var det en enorm lättnad att också vi fick prata och träffa denna person. Det gjorde definitivt att överlåtandet kändes rätt, men inte helt enkelt för den skull!”

Har DU möjlighet att ställa upp som jourhem åt en hund är vi tacksamma om du hör av dig. Läs mer om jourverksamheten här och anmäl dig här.

%d bloggare gillar detta: