På väg till Rasova!

Downloads28

Hundhjälpen har under sommaren samlat in utrustning till de hårt arbetande dragdjuren, hästar och åsnor, i det fattiga samhället Rasova i södra Rumänien. Som bilderna visar har insamlingen varit en succé. Många dragdjur kommer nu att få hjälp med illa sittande utrustning vilken orsakar obehag, sår och skav. De kommer då att kunna fungera bättre och därmed hjälpa fattiga människor med transport och jordbruksarbete.

Downloads4

Vårt åtagande i Rasova är därmed inte slut. Vi har under senvåren tillsammans med svenska hovslagare och lokal veterinär kunnat erbjuda kvalificerad hov- och hälsovård för djuren – utan kostnad. Detta projekt kommer att fortsätta och nästa aktivitet planeras under hösten.

Under sommaren är dessa djur i relativt bra form då mat ju växer gratis på ängar och på vägrenar. När kyliga vindar så småningom börjar vina är maten slut – och ägarna har inte råd att köpa. Många hästar och åsnor svälter – några lämnas åt sitt öde och  svälter ihjäl – ett antal misshandlas svårt, ibland till döds, då de inte orkar med sina arbetsuppgifter. Hundhjälpen startar under hösten att nytt projekt för dessa dragdjur, en ”hö-bank” som är precis som vad det låter som. Vi i Sverige – och vi är MÅNGA som värnar om dessa hästar och åsnor – gör här en ”insättning” på konto via Hundhjälpen. De fattiga ägarna i Rasova gör ”uttaget” som inte består av pengar utan av hö och för de värst utsatta djuren även kraftfoder. Vår gemensamma insats kommer att rädda liv. Mera information om hö-banken kommer på hemsidan under tidig höst.

Vi vill ännu en gång rikta ett STORT TACK till alla som skänkt saker och till HÖÖKS HÄSTSPORT som transporterat sakerna till uppsamlingsorten och därmed starkt bidragit till det fina insamlingsresultatet.

TACK!

%d bloggare gillar detta: