Halsband och koppel – ny hund

Det är tyvärr inte alls ovanligt att de blivande hundägarna har med sig illa sittande halsband till Arlanda – vilket äventyrar hundens säkerhet vid denna kritiska tidpunkt och under den första tiden I Sverige. En nyanländ, lös hund kan vara en katastrof – hunden flyr då den är rädd, saknar anknytning till sitt hem och sin familj. Det kan ta månader innan, om alls, man lyckas fånga in hunden igen. Under tiden utsätts hunden för ett lidande i brist på mat, hem och trygghet.

Som blivande hundägare informeras du flera gånger under processen om vikten av rätt halsband. Se nedan utdrag ur häftet ”Din rumänska hund” som skickas till alla nya ägare i samband med hundens bokning:

Halsband och koppel

Det är ytterst viktigt att du den första tiden använder ett vanligt läderhalsband som är hårt åtdraget. Hunden ska inte kunna ta sig ur  – halsbandet sitter lagom hårt om det känns som ”gjutet på hunden”. Drar du det upp mot öronen ska det i princip inte rubbas. Om hunden blir rädd och snabbt ryggar undan, och då kommer lös, så kan hunden vilja fly istället för att söka skydd hos dig. Det kan ta flera dagar att få in en nyanländ hund som kommit lös och risken finns att den kan bli påkörd i trafiken. Efter en tid kan du ta ut halsbandet något hål.

Vill du använda sele på din hund, så använd en säkerhetskoppling / delta mellan halsband och sele. På det viset är koppel och sele fortfarande förankrade i själva halsbandet.

Det är också viktigt att du håller ett stadigt tag i kopplet den första tiden. Stick handen genom öglan och vira kopplet ett varv runt handleden, så att du inte tappar kopplet om hunden gör ett kast. Vi accepterar inte s.k. Flexi-koppel vid hämtningen eftersom det kan skrämma hunden om man skulle råka tappa det.

Har du två hundar så kan det vara en bra idé att binda ihop kopplen uppe vid handtagen, på det viset så har du bara ”ett” koppel att hålla reda på.

Detta ämne tas också upp under kommande kontakter med föreningen.

Vi kommer inte att lämna ut hundar på Arlanda om inte lämpligt halsband / koppel medförs. Detta kommer även att skrivas in i det kontrakt du undertecknar på plats. Vi kvarhåller då hunden tills du återkommer med lämplig utrustning.

Tips – hundens halsmått kan variera med tiden beroende på hull och pälssättning. Det kan också skilja någon cm ändå. Köp ett mjukt, lite bredare läderhalsband i lite längre modell och gör sedan många extra hål inåt så att halsbandet kan passa även en mycket mindre hund – då kommer det att passa. Ett annat tips – köp dagarna före ankomst flera halsband på öppet köp – du kan då lämna tillbaka de som inte passar eller byta mot t ex hundmat.

%d bloggare gillar detta: