Hundhjälpen besöker STAAD

I början av oktober var vi fyra stycken medarbetare från Hundhjälpen som samtidigt vistades i Rumänien. Förutom vårt vanliga uppdrag att hjälpa till vid SaveTheDogs hägn samt att eskortera ett antal adopterade hundar och katter till Sverige, skulle vi få besöka Asociatia STAAD. Det är ett mindre hägn där det bor ca 75 hundar och drivs av Mihaela Baisan, en underbar och drivkraftig kvinna som vigt sitt liv till att rädda nödställda djur. Hon samarbetar med SaveTheDogs och vi har ett antal hundar därifrån i vårt program. Hägnet är beläget i badorten Neptun, strax utanför Constanta vid Svarta Havskusten.

received_969628903076221

Mihaela hämtade oss i Cernavoda på lördagsmorgonen. Det var en solig och varm dag och humöret var på topp. När vi anlände till hägnet förstod vi direkt att det saknades mycket resurser. Det var beläget bakom de fina husen i badorten och bestod utav ett flertal övergivna, delvis fallfärdiga byggnader. En del hundar tillbringade sina dagar i byggnader en bit ifrån ”huvudhägnet”. Det flesta var i mycket dåligt skick och taket höll på att rasa in i den största byggnaden. Det gjorde ont i hjärtat av att se hur de hade det, inte minst när man tänkte på hur bra de trots allt har det i jämförelse med de flesta andra djur i Rumänien.

IMG_6659

Det fanns också mycket gott att glädjas över. Mihaela har två anställda kvinnor vid hägnet. Gemensamt för dem alla tre är kärleken till djuren som syntes tydligt. Hundarna lyste upp av glädje när de närmade sig och vi kände stor tacksamhet över hur många som får mat, trygghet och kärlek även i detta lilla hägn. Livet är dock en ständig kamp för Mihaela. Hon sliter från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan, inte bara för att ta hand om djuren, utan hon ska även ensam ansvara för akutvård, förberedelser för adoptioner samt den oändliga kampen att finansiera hundarnas uppehälle och vård.

IMG_6648

IMG_6646

Under dagen hälsade vi på alla de goa och fina hundarna som njöt av uppmärksamheten och ville bli kramade o klappade. Vi var också ute och promenerade och tog bilder på flera av de hundar som är eller ska med i vårt program. Mihaela berättade om sitt hårda arbete med att rädda hundar och katter från misshandel och svält. Vi slogs gång på gång av en överväldigande känsla över vilket fantastiskt jobb hon gör och vilken tur det är att det finns människor som henne. Vi avslutade dagen med en visit i hennes hem som ligger en knapp kilometer från hägnet. Där bodde det också några hundar samt alla katter som hon har räddat från misshandel och misär.

received_1247043241989443

received_1247043015322799

Vid ett flertal tillfällen under dagen hade vi tårar i ögonen både utav glädje och sorg. Det kändes väldigt vemodigt att lämna detta bakom oss när vi åkte på kvällen, och sömnen hade svårt att infinna sig när vi gått och lagt oss och inväntade hemresan till vårt trygga hemland. Det var en fantastisk dag som vi aldrig kommer glömma.

/Kersti, Pernilla, Mathilda och Joachim

received_1247039565323144

Vill Du hjälpa Mihaela och Asociatia STAAD?
Sätt in Ditt bidrag, stort eller litet på Hundhjälpens plusgiro 355 425-0. Skriv ditt namn + STAAD + PUL (om du vill att ditt namn ska synas i gåvoredovisningen).
Det går även att donera via Swish: 123 1721430
SMS: Smsa till nummer 72672 med texten HUNDAR, mellanslag följt av den summa du vill donera: 50, 75, 100, 150, 199 kronor

received_1058677954172475

%d